AD-blacklist1

2017
szep.
21

Ha a sztárséf és a sörgasztronómus összefog…

Írta: Oszvald György

D vacsi leadOktóbertől sörvacsora programsorozatot indít a Dreher Sörgyárak. A havonta egyszer megtartott exkluzív esemény mesterszakácsa Lenk Zsolt lesz, a menüt pedig Vásárhelyi István sörgasztronómussal közösen állítják össze. Az első sörvacsorát a sajtónak ajánlották a szervezők.

 

 

Őszintén szólva, izgalommal vártam a sajtó számára szervírozott első vacsorát. Bár több évtizede annak, hogy nem élek alkohollal, abban bíztam, csak lesz a kínálatban egy Jolly Jokernek is tekinthető alkoholmentes sör. Volt, s a menü is káprázatosnak bizonyult. No, de haladjunk sorjában!

 

   D vacsi 3A vacsora egy étvágygerjesztő üzemlátogatással indult; a bő fél órában a sörgyártás legizgalmasabb fázisait tekintették meg a sajtómunkások az eredeti állapotban megőrzött főzőházban. Jómagam ezen egy bokasérülés miatt nem vettem részt. A séta végén, az igazán exluzív arculatú Dreher söröző ajtajában egy különleges sörkoktél welcome itallal köszöntötték a szervezők a vendégeket.

 

   A csendes beszélgetés csak addig tartott, míg Szederkényi Zita, a Dreher vállalati kapcsolatok vezetője (képünk) szót kért, s bemutatta a vacsorát moderáló Vásárhelyi Istvánt. Előzetesben annyit mondott, hogy havonta egyszer sörvacsorával várja a különleges ízek és élmények iránt érdeklődőket a Dreher Sörgyárak. A sörvacsorák séfje Lenk Zsolt, a Marangona Gasztropont konyhafőnöke lesz, a menüket pedig Vásárhelyi István sörgasztronómussal közösen állítják majd össze.

 

   D vacsi 4A vacsora menete egy jól bevált sémát követett: Vásárhelyi (a képen balról) ismertette az adott fogáshoz párosított sör legfontosabb jellemzőit, majd gyakorlatilag párhuzamosan hozták az adott ételt és a hozzá tartozó sört. Majd, amikor úgy tűnt, éppen csak pár korty van a pohár alján, jött az újabb fogás és a hozzá tartozó sörcsemege jellemzése.

 

   Vásárhelyi lényegre törő sörbemutatói igazi szakmai bravúrok voltak: egyszerre kellett figyelnie arra, hogy a kínált sör valóban legfontosabb jellemzői elhangozzanak, és azt is szem előtt kellett tartania, hogy az ételről is kell mondania pár gondolatot, hiszen éppen arról szólt ez lucullusi ízorgia, mi és miért illik össze?

  Nem mulasztotta el bemutatni az est „ételfelelősét” sem: – Lenk Zsolt (a képen jobbra) séffel igyekeztünk tradicionális alapanyagokkal, de a Dreher megújuló, modern felfogásához igazítva elkészíteni a sör-étel párosokat, hogy a sörgyári vacsora valódi felfedezés és kaland is legyen – mondta Vásárhelyi István.

   D vacsi 1

 

   Menet közben történeti adatok, érdekességek hangzottak el. Utalás történt arra, miért téveszme, hogy a sörrel nem illik koccintani, hogy a bak sör nem csak a barna sört jelenti, inkább egy brand, melynek világos változata is van, de szó esett arról is, milyen új utakat kínál a sokféle komló-fajta felhasználása.

 

   Mindezeket figyelembe véve elmondható, a Dreher Sörvacsorák program nemcsak a gasztronómiai élményről szólnak, a résztvevők bepillanthatnak a sörgyártás folyamataiba, megnézhetik az Európában is páratlan szépségű, Zsolnay csempékkel díszített főzőházat, illetve a Dreher múzeumot is.

 

   D vacsi 7– A magas színvonalú sörkultúra és vendéglátás a Dreher Sörgyárak egyik szívügye, ezért már régóta tervezzük, hogy a sörgyár különleges helyszínére hívjuk a gasztronómia és a sör rajongóit. Nemrég megújult a gyár saját pubja és étterme, így minden készen áll a vendégek fogadására – mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.

 

   D vacsi 2Az első nyilvános Dreher Sörvacsora október 4-én lesz,

 

regisztrálni a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen lehet.

 

   Csak azt tudom javasolni, aki valami igazán különleges élményre vágyik, ne habozzon, minél előbb regisztráljon, érdeklődjék a részletekről.

 

Fotó: dreher.hu; 10kerkult.hu/OGY  

 tamogato tabla 400px


Lenk Zsolt séf Ausztriában, Németországban és Svájcban alapozta meg szakmai karrierjét. Sok más étterem mellett dolgozott a két Michelin-csillaggal és rengeteg más szakmai elismerést begyűjtő osztrák Taubenkobel étteremben, később a Babel Budapest megbízott séfje volt. Lenk Zsolt egyik kedvenc gasztronómiai területe a sör és étel párosítás, a Dreher Sörvacsorákon pedig szeretné bemutatni, hogy milyen sokféle izgalmas élményt lehet kihozni különböző sörökkel kombinált fogásokból.

 

 

Vásárhelyi István sörgasztronómus, már korábban is többször bizonyította, hogy a sör és az ételek gondos összeválogatása milyen élményt jelent az ízek szerelmesinek.  Szerinte a Dreher Sörvacsorák révén Budapesten is elérhető lesz a nagyközönség számára egy olyan program, ami a gyönyörű sörgyári berendezések mellett egy izgalmas kulináris élményt is bemutat a látogatóknak.

 

Az első sörvacsora menüje

 

    Hideg kacsamájpástétom, körte, Kíséri: Kozel Barna

 

    Vad kacsamell levendula, fermentált fokhagyma, kecskesajt hab, Kíséri: Pilsner Urquell

 

    Posírozott szürke harcsa, citrusok, creme fraiche, cukkini burgonya, Kíséri: Hofbräu Búza

 

    Étcsokoládés Mousse Almakompóttal, Kíséri: Dreher Bak