AD-blacklist1

2024
máj.
15

Az idő szárnyai

Írta: Oszvald György

Keve leadA ráckevei Árpád Múzeumhoz tartozó Keve Galériában rendezték meg a Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete csoportos kiállítását Az idő szárnyai címmel április 26-án. A Keve Galéria a XV. század végén későgótikus-korareneszánsz stílusú egykori kereskedőházban kapott helyet.

 

 

   A kiállítás, tekintve a címét is, tökéletesen alkalmazkodik a helyszínhez. Mind az alkotásoknak, mind a termeknek van egy sajátos hangulata: a bajárattól balra eső szobában a sarokban álló kályha a fókusz, s ettől a jobbra és balra felrakott képek, a sarkokba állított kisplasztikák és az előtérben Orosz Ágoston bravúros, átlátszó üveglapokra komponált installációja valóban egy időutazást vizionál. A bejárat ajtó egy rövidke és keskeny előszobára nyílik, amely záró falfelületén a szemet E. Szabó Margit csodás textilgrafikája fogja meg. A nézelődés a bejárattól jobbra eső teremben folytatódik, s itt az idő azért repít a múltba, mert az építészek meghagytak egy, a teremből nyíló keskeny oldalfolyosót, s itt a falon nyitott XV. századbeli ablakot, legalább is annak a kőből rakott keretét. Maga az a tény, hogy kinézek az ablakon, s onnan nem a Dunát látom, hanem a művészek képeit, grafikáit, szobrait, hát az maga a csoda.

 

Keve 600

 

   A kiállítás megnyitójára sokan voltak kíváncsiak, és a kiállító művészek is szép számmal jelentek meg. A nézelődőket Karácsonyi Kata jazzénekes lágy dallamai vezették az idők szárnyán, a köszöntőt Jáki Réka, az Árpád Múzeum igazgatója mondta el, szakmai méltatást Feledy Balázs művészettörténész ejtette meg, egyben a kiállítást is megnyitotta.

 

A kiállító művészek: Berek Lajos, B. Csernánszky Katalin, B. Gömbös Ilona, Csáki Gyöngyi, Csomós Zoltán, E. Szabó Margit, Fónagy Luca, Gábor Béla, Gál Magdolna, Galambos Attila, Gulyás Katalin, Héder Mária Gabriella, H. Szántay Marianna, Keczely Gabriella, Kiss István, †Koós László, Kőhegyi Gyula, Krausz Margit, Laukó Pál, Máthé Krisztina, Oláh Sándor, Orosz Ágoston, Pallagi Béla, Patyi Ágnes, Preszl Éva, Rác Csenge, Ráskai Szabolcs, Tényi Katalin, †T. Varga Hanna, Zsila Sándor.

 

A kiállítás összefoglalója

 

 

A kiállítás május 26-áig tart nyitva, hétfő kivételével naponta 10:00-tól 16:00 óráig.

 

A cikkhez képgaléria tartozik ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY