AD-blacklist1

2012
júl.
15

Kenesei Kezek, életek, esetek

Írta: Szerk.

Kapunyito 2012leadA Balatonkenesén hagyományos, az idén 10. Balatoni kapunyitó kulturális rendezvénysorozat nyitó eseménye volt a 10kerkult.hu portál újságíró-fotósának kiállítása szép számú érdeklődő előtt a helyi Kultúra Háza kiállítási termében.

 

A meghívást Oszvald György tavasszal kapta Györgydeákné Takács Hajnalkától, aki Kőbányán is (a Széchenyi ált. isk-ban) és Balatonkenesén is megnyitotta a kiállítást. 

    kenese 000A kenesei kiállítás az itthoni Kezek – életek c. anyagra épült, most a címe: Kezek, életek és én volt. – Azért, mert ugyan a Kezek … is én vagyok, de mégis szükségesnek láttam, hogy bemutassam az érdeklődési körömet, magamat, ahogy én látom a világot. Így a régebbi képeim közül szerepeltek kőbányai művészek, néhány épület, sportfotóim közül Dambedzet Nathalie sokszoros válogatott röplabdás strandröplabda fotói, 1-2 természetfotó, 3 táncfotó, de öt képpel kedveskedtem vendéglátóimnak a korábbi kenesei élményeimből készült fotókkal is – ismertette a kiállítási anyagot Oszvald György.

 

   A kiállítás törzs anyagát képező Kezek – életek sorozat a kőbányai Kulturális, oktatási és sport bizottság tavalyi pályázatán nyert támogatásból valósult meg, mely tény a kenesei kiállítás megnyitóján is elhangzott!

 

  kenese 118A megnyitó meglepetése volt a Kenesén lakó, a pécsi táncművészeti főiskolán tanuló Molnár Ágnes (képünk) fiatal táncművész külön ezen alkalomra koreografált és előadott, Kezek c. táncműve. Annyira meglepetés volt, hogy szinte senki sem vette észre, mikor jött be, egyszer csak ott volt a kiállító tér közepén egy lepel alatt, megszólalt a zene és kibújt két kéz…

  A megnyitón közreműködött még vibrafonon Sipos Csaba, a helyi református templom kántora.

 

   Oszvald Györgyöt saját maga megmutatására id. Varnusz Xavér buzdította (2009-ben először, látván az egykori Kőbányai Hírekben megjelent írásaihoz készült képeit). Azóta is meghatározó a véleménye számára, mentorának tekinti.

 

  Az újságíró-fotós Oszvald György büszke egy vendégkönyvi bejegyzésre, mely (nem szó szerint, de a lényeget nem torzítva) így szól: >> kezeket már sokan fotóztak, de a kezek által emberi sorsokat kevesen tudtak ábrázolni, és önnek ez sikerült, gratulálok <<.   

kenese 067

   

Oszvald György erre így reagált: – Nagyon sokat fotózom, igyekszem különleges szemszögből közelíteni az adott témához, s ha a képeim másoknak örömöt okoznak, akkor ez nekem is öröm. A világ legnagyobb öröme.

 

 

A kiállítás július 26-ig tekinthető meg Balatonkenesén.  

 

 fotó: Ponyiné O. Katalin