AD-blacklist1

2012
szep.
05

A MÁV Szimfonikusok tervei

Írta: szerk-ogy

diszpolgar 309-leadÖt, felnőtteknek szóló és három gyermek-ifjúsági bérletsorozatot indít, valamint bérleten kívüli hangversenyeket is rendez az új szezonban a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az együttes élén művészeti vezetőként ebben az évadban Csaba Péter hegedűművész-karmester áll, aki ritkán hallható műveket is válogatott a programba.

   

 

    Az első hangversenyt, a Lukács-bérlet koncertjét, amelyen orosz műsort adnak, október 5-én Csaba Péter (képünk) vezényli. A Kolozsváron született, Franciaországban élő muzsikus szeptember elsejétől öt évre szerződött az együtteshez. csabapeterMint az évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Pignitzky Ágota, a Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatóságának munkatársa elmondta, a MÁV Zrt. kiemelt értéknek tartja az együttest, amelyet tavaly 240 millió forinttal támogattak, de az idei összegről még nem döntöttek. 


    Lendvai György, a zenekar igazgatója kiemelte: mivel Csaba Péter francia területről érkezik, ez a műsorán is érezhető lesz, Magyarországon nem vagy ritkán hallható szerzők darabjait is bemutatják, például Roussel és Chausson műveit. Lendvai elmindta, amikor átvette a MÁV Szimfonikusokat, volt néhány cím, amit szeretett volna műsorra tűzni. A lista fogyatkozik, mert Schnittke rendkívül izgalmas Concerto Grossóját ebben a szezonban Kokas Katalin és Kelemen Barnabás szólaltatja meg a zenekartól elköszönt, de továbbra is vendégszereplő Takács-Nagy Gábor vezényletével.

 
    Az új évadban Regis Pasquier francia hegedűművész, Federico Mondelci olasz szaxofonos, Juraj Janko ukrán karmester, a fiatal hegedűs, Elena Urioste lesznek a MÁV Szimfonikusok vendégei. A zenekar állandó karmestere marad Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmestere pedig még egy évig a brazil Rodrigo de Carvalho.

 
    A néhány napja Veronából visszatért zenekar novemberben egyhetes svájci turnéra indul, decemberben pedig két koncertet ad a tavaly megnyílt maszkati Ománi Királyi Operaházban. Az egyik hangversennyel a terem orgonáját avatják fel.

  

diszpolgar 306 

MÁV Szimfonikus Zenekar nem ismeretlen a koncertlátogató kőbányai közönség előtt. Hadd utaljunk csak a legfrissebb eseményre, az idei díszpolgári és más elismerések átadási ünnepségére a Szent László Napok keretében (ld. képünkön)! Korábban a kőbányai Képviselőtestület határozatban döntött arról, hogy közművelődési megállapodást köt a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvánnyal, 2011. január l-jétől 2015. december 31-éig terjedő időszakra. A közművelődési megállapodás célja a kerületi kulturális élet tartalmasabbá tétele, értékes művészi tartalommal való megtöltése a MÁV Szimfonikus Zenekar segítségéve!, valamint a Zenekar munkájának támogatása az Alapítványon keresztül.

 


MTI;

fotó: 10kerkult.hu/OGY és klasszikradio.hu