AD-blacklist1

2017
dec.
30

Borszentelés – Kőbányán először

Írta: Oszvald György

SztL Ev bor 009leadA hagyományos miserend szerint történt meg a 2018-ban használatos misebor és a Szent László-emlékév tiszteltére palackozott Szent László bor megáldása Kőbányán, december 27-én. A borszentelő misét Attila atya egyik beteg hívük gyógyulására ajánlotta.

 

 

Régi hagyomány, hogy a Szent János boráldást szentmise keretében tartják, a karácsonyt követő harmadik napon. A bevezető zsoltárok és könyörgések után Szent János Apostol első leveléből, a szent lecke örök életről szóló igéjét olvasták fel.

 

SztL Ev bor 064

 

   Attila atya Szent János apostol evangéliumából citált igét, s a hagyományok szerinti rend szerint készítette elő a bor megáldását. Felidézte, hogy az „apostolok közül Szent János volt az egyetlen, ki nagyon idős korában – egyesek szerint százévesen – hunyt el, és nem vértanú halált halt.”

 

   SztL Ev bor 055– Egy legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először két gonosztevővel megitatták, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, megáldotta a mérgezett boros kelyhet, kiitta és semmi baja nem lett, majd köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak. A pogányok a főpapjukkal együtt a látottak alapján megkeresztelkedtek és Krisztus tanítványai lettek – elevenítette fel Attila atya a hagyomány gyökereit. Megemlített még néhány, a köznép által is követett hagyományt, kérte, hogy a megszentelt bor emlékeztessen Krisztus áldozatára, majd a liturgikus rend szerint megszentelte az oltár előtti asztalon sorakozó borokat.

 

   A borszentelés azonban nem ért véget a templomban. A szentmisén résztvevőket a plébániára invitálta Attila atya, ahol a megszentelt borokat megkóstolhatták. Hogy a nemes nedű nehogy megártson, pogácsa zsíros kenyér, lila hagyma, füstültkolbász darabkák és sajtok voltak az asztalon. A kiválasztott borfajták – mind tokaji borok – a könnyű, száraz furmintoktól haladtak az édes aszúborokig; a sort a 6 puttonyos aszú zárta.

 

SztL Ev bor 083  A kóstoltatásban Benedek András orgonaművész (balról), a Szent László templom orgonistája segédkezett.

 

   A Szent László borral kapcsolatban Attila atya elmondta, hogy a sorszámozott palackokat később árverésre viszik, s a befolyt összeget jótékonysági célra fordítják.

 

SztL Ev bor 130

  A Kovalik Pincészetet a család Kőbányán élő tagja, Kovalik Erika (jobbról a harmadik) képviselte - néhány mondatban ismertette a pincészet tevékenységét. 

  

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Kérjük, olvassa el a kép szövegét, s álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? Azt pedig a képre kattintva nézheti meg.

tamogato tabla 400px