AD-blacklist1

2013
feb.
20

Megbicsaklott a segítő program

LELEK maglodiJól indult, aztán keserű lett a vége: a hajléktalan-ellátás kezelésére kiváló lehetőséget nyújtó LÉLEK-programban a kezdeti tizenöt főből mára csak ketten maradtak. A polgármester szerint ez a jó kitörési irány.


A VIII., IX. és a X. kerületben 2012-ben útjára indított Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztenica-teremtési Közösségi Program (LÉLEK) elméletileg sikerre lenne ítélve. Mivel éppen azt kínálja, ami a hajléktalanok számára szó szerint életmentő lehet: képzést, munkalehetőséget, fizetést, lakást, szociális gondoskodást. Mi magunk is beszámoltunk arról, amikor tavaly nyáron ünnepélyesen is átadták a kőbányai LÉLEK-házat és LÉLEK-pontot a Maglódi úton, az egykori nyári tábor helyén. A telep csinosításában a programba bekerülők is rész vettek, ők mellesleg a Kőkert Kft.-nél közcélú foglalkoztatás keretében kaptak munkát.


Akkor zárásként annyit jegyeztük meg: „szóval csak ismételni tudjuk magunkat: József példája (az egyik lakó – a szerk.) is jelzi, hogy ez a támaszt nyújtó program életképesnek tűnik. Nem hittük. Őszintén kívánjuk, hogy így is menjen tovább, ne kelljen kedvezőtlen fordulatról beszámolni…”
Bő fél év elteltével azonban bekövetkezett ez a kedvezőtlen fordulat.


A január 30-i újhegyi városrészi fórumon Kovács Róbert polgármester elismerte, hogy „nehezen halad a program”. Ami konkrétabban azt jelenti, hogy – mint fogalmazott – „a tizenöt eredeti csatlakozóból mindössze ketten maradtak”. Fontos megemlíteni, hogy eleve még a maximális tervezett létszámot, az 50 főt sem sikerült „összetoborozni” – de ez nem a program lebonyolítóinak róható fel.


Mint a polgármester elmondta, volt, aki eltűnt, miután megkapta az első fizetését, aztán ugyanő később, amint elfogyott a pénze, visszajött, volt, aki „megunta” és egyszerűen elment, volt, aki elment, aztán meggondolta magát és visszatért.
– Hosszú nevelési folyamat ez, nem szabad feladni. Mivel egy törvénymódosítás miatt az önkormányzatok feladata lett a hajléktalan-ellátás kezelése, az ellátást ebbe az irányba kell elvinni – mondta Kovács.
Tökéletesen egyetértünk a polgármesterrel. Csak hát, ha az egyik oldal akarja a „kitörést”, úgy tényleg nehéz. A folytatásra magunk is kíváncsiak vagyunk. Már ha lesz folytatás…

 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)