AD-blacklist1

2013
már.
29

Kádári eszközök a tüntetők ellen

rendorkocsi mixonline.huA hvg.hu információi szerint péntek reggel idézés nélkül őrizetbe vették a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának „elfoglalásában". A két hallgatót nyilvántartásba vették, majd elengedték. A PM szerint a Fidesz egy régi kor eszközeivel dolgozik.


A hvg.hu cikke szerint a rendőrség reggel hét órakor állította elő a HaHa két aktivistáját és kihallgatásra vitték őket. Egyikőjük, Birtalan Gergő a hvg.hu-nak elmondta, csoportosan elkövetett garázdaság miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként. Közölte: nem tett vallomást, így a nyilvántartásba vételt követően távozhatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai épületéből.
Önként jelentkezett péntek délután a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi utcai fogdájánál az a két székházfoglaló, akiket kerestek napközben a rendőrök, de nem találták meg őket, mert rossz címre mentek. Egyikük, Misetics Bálint a hvg.hu-nak azt mondta: állnak a rendőrség rendelkezésére.


Az előzményekről. Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A Fidesz Bajnai Gordon volt kormányfőt vádolta a történtek miatt, de ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította. A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy „a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt" csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoznak.
Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön arra szólította fel Bajnai Gordont, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, hogy hívja vissza azokat „a felheccelt fiatalokat", akik újra a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál készülnek tüntetni.


Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke kijelentette: az előállítottaknak két alapjoga is sérült. Véleménye szerint azzal, hogy a fiatalokat előzetes idézés kiküldése nélkül állították elő, megvalósult a személyi szabadság megsértése. Hangsúlyozta, hogy a hatályos törvények alapján csak bűncselekmény elkövetése közben tetten ért vagy szökésben lévő személyt kell azonnal előállítani. Hozzátette: Szabó Máté ombudsman korábban kimondta, hogy minden egyéb esetben meg kell indokolni az azonnali előállítást. Megjegyezte: az értesítés nélküli előállítással a két fiatal védelemhez való joga is sérült.


Szabó szerint Fidesz már „a legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására és semmilyen jogellenes lépéstől sem riad vissza". Megjegyezte, a nyolcvanas években is március 15. előtt egy nappal állították elő az ellenzékieket, ahogy a mostani előállítás is egy nappal a Fidesz-székház elé tervezett újabb demonstráció előtt történt.
Végül leszögezte, hogy a PM és az Együtt 2014 nem vett részt a Fidesz székház udvarának március 7-i elfoglalásában, de szimpatizálnak a fiatalok törekvéseivel. Egyúttal felkérte az összes, magát demokratikusnak valló pártot, hogy közösen ítéljék el az előállításokat.


(MTI, hvg.hu)


(MTI)