AD-blacklist1

2013
már.
07

Civil-ostrom a Fidesz-székház ellen

fidesz szekhaz roham1 mtiNéhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt. Így tiltakoztak a „kőbe vésett” új alkotmány újabb – negyedik – tervezett módosítása ellen. Délután a tömeg nőtt és a békemenetes kormányvédők" is megjelentek. (Frissítve)

 


A demonstrálók a bejáratot védő vaskapun másztak át. Az MTI tudósítójával a helyszínen lévők azt közölték, mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.
Leültek az épület udvarán, ahol kifeszítettek egy „Az alkotmány nem játék" feliratú transzparenst. Többen papírlapokat akasztottak a nyakukba, amelyeken többek között „Tisztességes kampányt, szabad választást", „Hajléktalannak lenni nem bűn", „Független igazságszolgáltatást", „Allami önkénytől mentes egyházakat", valamint „Szabad egyetemen szabad tanulást" feliratok olvashatóak.


fidesz szekhaz roham2 mtiNéhány perccel akciójuk kezdete után fél tucat rendőrautó is a helyszínre érkezett. Az időközben kinyitott kapun rendőrök mentek be az udvarra, akik az egyik résztvevővel beszéltek a demonstráció céljáról. (A kivonulás során egy rendőrautó a Lendvay utca sarkán összeütközött egy másik járművel.) A rendőrség azt kérte a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el.
Az udvaron, az épület bejáratánál kisebb dulakodás alakult ki. Egy embert a rendőrök ölben vittek ki, mert a férfi megpróbált behatolni a székházba. A rendőrök azt mondták, hogy a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek, ezért őt megbilincselték és elszállították a helyszínről.


Az egyik résztvevő újságírónak azt mondta, hogy azért szervezeték a hangsúlyozottan békés demonstrációjukat, mert tiltakozni akarnak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Véleménye szerint annak elfogadásával minden magyar ember jogait korlátozni fogják. Kijelentette, addig akarnak a székháznál maradni, amíg „a gyalázatos módosítást" vissza nem vonják.

 

Update:
15.53 Egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek csütörtök kora délután a Lendvay utcába a Fidesz székháza elé. Előbb az önmagát civil szervezetnek nevező Egységfront Mozgalom néhány tagja jött egy „Minden hatalom a népé" feliratú kétrudas zászlóval. Ők egy „Az alaptörvény nem a nép alkotmánya" feliratú transzparenst feszítettek ki a kerítésre. Csatlakozni szerettek volna a reggel óta az udvaron demonstrálókhoz, de miután beszélgettek velük, abban egyeztek meg, hogy kint maradnak az utcán.
Nem sokkal később megjelentek az ellentüntetők is, akik egy nagyméretű fekete transzparenssel érkeztek, ennek szövege: „Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved".
Bencsik András, a békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán arra kérte a békemenet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet „nehezen definiálható alakok" törvénytelenül blokád alá vettek.
Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére és kiült annak karzatára. Egyikőjük az összegyűltekhez szólt, míg a másik "Az alkotmány nem játék" transzparenst terített ki a terasz korlátjára.


18.26 Bezárták a Fidesz-székház kapuját, így a tüntetők egy része bennrekedt az udvaron csütörtök késő délután.
A kerítésen keresztül az MTI tudósítójának többen is azt mondták, hogy kinti társaiktól kaptak ételt és italt. Több társuk fenn áll a székház teraszán. Az utcában folyamatos a hangzavar, a teraszon álló tüntetők hangosbemondón keresztül a Fidesz 1989-es programjából olvasnak fel részleteket, de elhangzott egy Babits-vers is.
Megszólalásaikat folyamatos kiabálással zavarják az egyre nagyobb létszámban gyülekező, túlnyomórészt az idősebb korosztályhoz tartozó ellendemonstrálók. Közülük többen arra szólították fel a tüntetőket, hogy demonstrálás helyett inkább dolgozzanak, illetve menjenek Moszkvába. Az ellentüntetők hangosan skandálva terroristáknak nevezték az épületfoglalókat.
Az épület előtti járdán felsorakoztak a rendőrök is, de a sorfalon szabad az átjárás, senkit nem tartóztatnak fel.


19.00 Az Együtt 2014 az MTI-nek küldött közleményében fideszes politikusok nyilatkozataira válaszul azt írta: Magyarország egyre türelmetlenebbül követel változást, a változást akarók közül pedig egyre többen találják meg politikai közösségüket az Együtt 2014-ben. A választói mozgalom érti a székházfoglalók felháborodását és tenni akarását, de akciójukat nem szervezte, nem bátorította, arról tudomása nem volt. Közleményük szerint a mozgalom mögött álló választói összefogás a kormányt és a rossz politika korszakát erőszak nélkül, békés és demokratikus eszközökkel fogja leváltani.
Egyfelől nevetségesek, másfelől viszont rémisztőek azok az állítólagos bizonyítékok, amelyekkel Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a tüntetők és az Együtt 2014 közötti kapcsolatot igyekezett alátámasztani - fogalmaztak. „Így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak" – írták.
Kocsis Máté Bajnai Gordont nevezte meg a székházblokád felelőseként. Szerinte bebizonyosodott, hogy a Hallgatói Hálózat, a volt kormányfő vezette Haza és Haladás Egyesület „ifjúsági tagozata" és Bajnai Gordon áll a csütörtöki tüntetés mögött is. A Fidesz munkatársainak beszámolója szerint a tüntetők között volt olyan, aki okostelefonján, e-mailben kapta az instrukciókat, és elmondása szerint a feladónak Együtt 2014-es e-mail címe volt – jelentette ki a kormánypárt kommunikációs igazgatója. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szintén egy, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította a megmozdulást, és úgy fogalmazott: „szerveződik a Bajnai-gárda".

 

 

 


(MTI) (fotó: MTI) (video: atv.hu)