AD-blacklist1

2013
jan.
18

Pénzt osztanak a kerületeknek

jog rendeletElkészítette és megküldte a kerületi önkormányzatoknak a forrásmegosztásról szóló rendelettervezetet a főváros. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes javaslatáról január 26-án, szombaton rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés.


Az új önkormányzati finanszírozási struktúra január elsején lépett hatályba, ez érinti a fővárosi forrásmegosztás rendszerét is. (Megszűnt egyebek mellett a forrásmegosztás részét képező személyijövedelemadó-átengedés, a településüzemeltetési, igazgatási, sport- és kulturális feladatokhoz kapcsolódó normatív támogatás).


A fővárosi és a kerületi önkormányzatok között megosztható bevételek körébe már csak az iparűzési, valamint az idegenforgalmi adó és a hozzá kapcsolódó központi támogatás sorolható. A törvény az arányokon is változtatott: míg korábban a főváros a közös bevételek 47 százalékát, a kerületek pedig összesen 53 százalékot kaptak, addig most a fővárost 51 százalék illeti meg, a kerületeket pedig 49. A főváros a saját magát megillető forrásból négy százalékpontnak megfelelő összeget köteles a közösségi közlekedés működtetésére fordítani.
Az idegenforgalmi adó közös részéből csak azok a kerületek részesülhetnek, amelyek ezt az adót nem vetik ki saját maguk. Összesen 14 kerület jelezte, hogy maga szedi be az adónemet, a többi önkormányzat átengedi ezt a jogot a fővárosnak. A kerületi önkormányzatokat összesen 92,6 milliárd forint, a fővárosi önkormányzatot pedig 96,4 milliárd forint illeti meg a megosztandó bevételekből. A főváros az őt illető összegből 7,6 milliárd forintot a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordít.


A javaslatot a főváros kiküldte a kerületi önkormányzatoknak, a helyi képviselő-testületeknek 15 napjuk van véleményezni azt. A törvény szerint a Fővárosi Közgyűlésnek január 31-éig kell hatályba léptetni a forrásmegosztási rendeletet. A kőbányai testület csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el a fővárosi tervezetet.


(MTI – 10kerkult.hu)