AD-blacklist1

2014
már.
20

Memóriazavaros állapotban

Rendhagyó módon két jegyzettel is jelentkezünk. Mindezt két olyan szöveg váltotta ki belőlünk, amit úgy éreztünk, muszáj helyre tennünk. Mert az eredeti információk nagyon rossz irányba vinnék el a kőbányaiakat. Tisztelni kellene a pár éves történelmi tényeket, nem pedig elsumákolni, a valóságtól eltérően másként emlékezni rá.

 

 

 

Történelemhamisítást kicsiben sem!


Meglepődve olvastam ma, csütörtök délután a kőbányai önkormányzati honlapon a márciusi fáklyás felvonulásról szóló tudósítást! Nem vitatva annak nagyszerűségét, a sok-sok érdeklődő jelenlétét, de tisztelettel hívom fel mindenki figyelmét egy félrevezető mondatra!
A cikk így szól:
Fáklyás felvonulás az ünnep előestéjén
''Tavaly az óriási hóvihar sem szegte kedvünket! Kedves Kőbányaiak! Március 14-én 18 órától tartjuk hagyományos fáklyás felvonulásunkat! A Conti kápolnától indulunk a Rottenbiller parkba, ahol szabadtéri táncházat rendezünk! Mindenkire számítok, szeretettel hívom és várom Önöket, Benneteket!” Ezt a rövid, lényegre törő kis meghívót olvashatták Kovács Róbert polgármester Facebook-oldalán a kőbányaiak és úgy tűnik, sokan olvasták, vagy sok helyről sokan tudtak az emlékező menetről, mert a sok száz fáklyás felvonuló kőbányai remek estét töltött el egymás társaságában, illetve a sétát követő táncházban.
A menetet dr. György István országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes és a fáklyás felvonulás hajdani ötletgazdája, Kovács Róbert polgármester vezette, a sorok között pedig a kerület vezetőit, pedagógusait, sportolóit, politikai pártok és civil szervezetek képviselőit is megtalálhattuk.


A legjobb tudomásom szerint ezt a felvonulós hagyományt Verbai Lajos akkori polgármester éleszette fel 2010-ben, és nem Kovács Róbert! Verbai a saját pénzén szervezte meg a felvonulást, emlékezetem szerint hangsúlyozta, miközben a hűvös időben egy-egy kupica pálinkát kínált a jelenlévőknek, hogy magánemberként (!) szeretne újból állandóvá tenni egy hajdanvolt eseményt, mintsem politikát csinálni ebből!
A cikk szerzője valószínűleg dr. György Istvánnak a felvonulás végén, a KÖSZI előtt mondott nagyon rövid beszédét vette alapul: a kiemelt és kifogásolt mondat itt hangzott el.


Tisztelettel kérem a kampány hevében el- és megvakult, tudatukat vesztett politikusokat,  hogy a rossz értesüléseket kontroll nélkül befogadva és misztifikálva ne hamisítsanak történelmet! Kőbányán sem! Az is érdem, sőt, érték, ha az elődök ötletét életben tartják a maiak, s nem magukénak nevesítik azt! (Oszvald György)

 



A tények makacs dolgok


Előre leszögezem, a kőbányai képviselő-testület Fidesz-frakciójában több képviselőt is nagyra tartok, emberként is kedvelem őket. Csak azért írom, hogy látszódjon, nincs velük szemben semmi előítéletem. Radványi Gábor alpolgármester közülük az egyik személy. Aki a focit szereti, rossz ember nem lehet, márpedig Radványi szereti, és emiatt még külön is csípem őt.


Ugyanakkor a hatalmi mámor meg a pártszlogenek kötelezően előírt bebiflázása gátja lehet a józan gondolkodásnak.
Radványi Gábor a következő kis kommentárt fűzte egy képhez a Facebookon március 20-án délután, a soros testületi ülés napján: „Idén átadunk 3 műfüves pályát, egy kosárlabda csarnokot. Napokon belül átvesszük az Államtól a Bihari úti sporttelepet, 4 műfüves pályára adunk be pályázatot és megépítjük az 1400 méteres futókört az Óhegyen. Lehet, hogy Kőbánya is jobban teljesít...???


Félreértés ne essék: az, hogy épül(t) ennyi sportpálya, az nagyon is üdvözlendő. De az, hogy ennyi sportlétesítmény készül(t), nem Kőbánya érdeme elsősorban, hanem annak tulajdonítható, hogy vannak az úgynevezett TAO-pályázatok. Önrészt ad bele a kerület is, de a nagyobb hányadokat mind a szakszövetségek teszik hozzá. A szakszövetségek meg adóforintokat osztanak el a pályázó egyesületeknek, intézményeknek. De, ha jobban belemegyünk: a sportcélra fordítható társasági adóforintokat a nagy közös állami büdzséből különítették el, ezt a lyukat pedig a kormányzati szólamban ,,nem megszorításnak" nevezett megszorításokkal kellett többek között betömnie a központi adminisztrációnak.
Tehát, minden mindennel összefügg, ugyebár…


Az, hogy az állam átadja a Törekvés-pályát, a sokéves lobbizásnak – amibe bizony benne van az előző ciklusokban irányító „bukott baloldal” munkája is – az eredménye. Meg annak a kegyelmi pillanatnak, hogy a MÁV képtelen tovább fenntartani, mert nincs pénze rá, és a profiltisztítás jegyében már szabadulni is akar a területtől. A ,,kétharmad" által megalkotott jogszabály meg már lehetővé is teszi mindezt. (Amúgy meg éppen a februári testületin hangzott el, hogy a ,,vasutas területek" átvétele mindig a MÁV ellenállásán bukott el.) És, hogy tud-e, képes lesz-e egyáltalán a kerület működtetni, finanszírozni egy ekkora sportcentrumot, vagy nem, az minimum egy év múlva derülhet ki.
Vagyis mindössze a tényleg önerőből fejlesztett óhegy-parki futókör tekinthető echte kőbányai beruházásnak a felsoroltak közül.
Ez azért nem nevezhető olyan baromi nagy produkciónak!


Kedves Gábor, nem kell minden, a pártközpont által szajkózott propaganda-mondatot (Magyarország jobban teljesít) elhinni és azokat helyben is az összes dologra rábiggyeszteni! Még ha ez is az előírás, akkor sem!
A korrekt tájékoztatás bizalmat is épít, a csúsztatás meg bizalmat és tekintélyt rombol. Kár lenne az utóbbiért... (Raffai Ferenc)