AD-blacklist1

2024
ápr.
28

Anyák napi orgonakoncert

Írta: Oszvald György

VL vienna leadA Kőbányai Szent György Templomban hallhatják az érdeklődők a 14 éves Vitéz Laura zeneszerző saját műveiből szerkesztett Anyák napi orgonakoncertjét május 4-én, szombaton 18 órai kezdettel. A koncert egyik motivációja az április elején, Bécsben megnyert és átvett „Grand Prize Virtuoso Vienna” győztesének járó zeneszerzői első díj.

 

 

Vitéz Laura kedves tinédzser zeneszerő, nemrég a „Kőbánya Mozartja” jellemzéssel mutattam be. Nos, a mozartizmus tovább él a fiatal lélekben, továbbra is ontja a zongorára és orgonára komponált műveit, s tehetségét bizonyítandó, rendre nyeri az első díjakat, az elismeréseket nemzetközi pályázatokon, s aratja le a sikereket a díjazott műveinek nyilvános bemutatóján. A legutóbbi díjat Bécsben vette át.

  

   VL vienna 07a„2024 április elején lépett fel a bécsi Musikverein Gläserner Saal-ban, ahol az előadását követően átvette legújabb díját is győztes zeneszerzőként. Mindezt saját tervezésű ruhájában tette, ugyanis a zeneszerzés mellett a divattervezés is érdekli a fiatal tehetséget” – írta a napokban a zeneportal.hu internetes oldal.

 

   Laura azonban – fiatal kora ellenére – érzékenyen reagál a különféle ünnepekre, s nem véletlen, hogy május 4-ére orgonakoncertet hirdetett az anyák napja tiszteletére. Erről kicsit később, előbb hadd tegyek közzé egy rövid beszélgetést. Laurát és anyukáját a bécsi díjátadóról faggattam elsőként. Arra voltam kíváncsi, hogy mikor tudták meg a pályázatot, hogyan történt a mű leadása, és nem utolsó sorban hogyan zajlott le az eredményhirdetés. Anya és lánya egymást kiegészítve mondták el a történetet.

 

   VL vienna 01A pályázat ez évi kiírás volt, február elején adták be, hangfelvételt kellett küldeni. Az eredményhirdetés is ímélben történt, arról tájékoztatták Laurát, hogy ő lett a 2024. évi Bécsi Virtuózverseny nyertese. Két lehetőség volt: az egyik, hogy ha nem tud kiutazni Bécsbe személyesen átvenni a díjat, akkor ezt elpostázzák, a másik opció pedig a személyes részvétel a díjátadón. Ez utóbbinál maradtak.

 

   Öt napot töltöttek Bécsben, és nem csak egy kirándulásra kell gondolni. Laurának komoly feladta volt a főpróba, ráadásul abban az öltözékben kellett megjelenni, amit majd a gálán is viselni fog. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy nem nagyon izgulós, még itthon nagyon sokat gyakorolt, a kompozícióját nagyon jól tudta memorizálni, s nem volt oka a lámpalázra. A teremben amúgy sem voltak sokan, mintegy 300 fős teltház volt a közönség. (Az függőben maradt, hogy milyen lelki állapota lenne, ha egy ötezer fős publikum előtt kellene zongoráznia…) Arról nem volt tudomásuk, hogy tévés felvétel készült-e a díjátadó gáláról, viszont a hivatásos fotós szorgalmasan dolgozott. (Az illusztrációkat – két fotó kivételével – a rendezvény fotósa készítette. –a szerk.) A díjátadón szakmai értékelés nem volt, csak a díjakat adták át, itt oklevelet és érmet, és a jelen lévők, mint Laura is, előadták a pályázati anyagukat. Laura produkcióját erős vastaps követte, a sikere egyértelmű volt.

 

   VL vienna ruhaSzó esett a ruhájáról is. Diána, az édesanyja büszkén újságolta, hogy Laura saját maga tervezte meg a ruhát, az eredeti rajzhoz képest csak egy minimális változtatás történt a színekben és a ruha anyagában. Február vége felé kezdtek azon agyalni, hogy ki és hol tudná megvarrni a fellépő ruhát, és egy jó hónap volt, míg megtalálta a varrónőt és elkészült a szett. Laura ruhája is siker volt, többen is dicsérték és érdeklődtek, hogy honnan van, ki készítette? Megmutattuk Laura ruhájába bedolgozott saját logóját, jelezve, hogy ő volt a tervező!

 

   VL vienna 04És itt térnék át a május 4-ei orgona koncertre. Kíváncsi voltam, hogy Laura 40 művéből hányat és milyen szempontok szerint választottak, hogyan zajlik majd a koncertje.

   Abban a szerencsében van részem, hogy a Szent György templomban már többször is jártam, nagyon szép maga az imaterem, az orgona a karzaton van, és egy nagyon szép hangszert lehet látni, s majd meghallgatni.

 

   Laura hat kompozícióját adja majd elő, természetesen mindegyiket fejből játssza el, ez cca. félórás műsor lesz az istentisztelet végén, annak záró eseményeként. „Egy orgonakoncerten, Laura ötlete alapján, már bő egy hónapja törtük a fejünket, kerestük a megfelelő alkalmat. Még nem tudtuk, mi is lesz az, de Laura szorgalmas gyakorolt, hetente kétszer, háromszor ült az orgonához. Az ötlet, hogy anyák napi koncert legyen, nem is olyan régen ugrott be, s akkor kezdtük el a hírverést. Azt jeleztük a plakátokon, hogy a koncert ingyenes, de szívesen fogadunk adományt” – újságolta Diána. Sajnos, Laura saját tervezésű „kűrruháját” ezúttal csak fotókon lehet megtekinteni, az orgonálás másfajta mozgásokat is megkíván, mint a zongorázás.

 

Fotók: Bécs, Vitéz Laura facebook oldala, 10kerkult.hu/OGY