AD-blacklist1

2012
jún.
18

Merkapt: bajnokcsapat Kőbányán!

blsz logo1Ritka, hogy Kőbányán bajnokcsapatot ünnepeljenek: a Merkapt Maraton Team SE a labdarúgó Budapest-bajnokság másodosztályában lett első! Körkép a fővárosi futballról.


A kőbányai futballt reprezentáló csapatok jobbára amatőrként és az alsóbb osztályokban vitézkednek. A 2011/12-es bajnoki esztendőben időről-időre hírt adtunk a X. kerülethez kötődő egyletek szerepléséről – most már mindenhol befejeződtek a küzdelmek, így összefoglaljuk kivel, mi történt.
Nos, Kőbányának bajnokcsapata lett! A Budapest-bajnokság II. osztályának 2. csoportjában (hivatalos nevén BLSZ II./2. csoport) a Merkapt Maraton Team SE a hétvégi utolsó fordulóban már bajnokként indult neki az Istenhegy FC elleni meccsnek az Algyógyi úti pályán, és magabiztos 4-2-es győzelmet aratott. A csapat igazán imponáló fölénnyel, 21 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel, 65 pontot begyűjtve lett első az egyaránt 53-53 pontot szerző Piramis Közterület STA és az AFC Soroksár előtt. A csoportban szereplő másik helyi érdekeltségű gárda, a BRSC Rákosmenti SC a tízedik helyen végzett.
A Merkapt (elméletileg) bajnokként feljutó is egyben, de papíron továbbra is a fővárosi másodosztályban játszhat. Az ok: a Budapesti Labdarúgó-szövetség a 2012/13 évtől átszervezi a szinteket, így megszűnik a BLSZ I/B elnevezés – ahova a Merkapt feljutott –, ez lesz a Budapest II. osztály. Az eddigi BLSZ II. a Budapest III. osztály elnevezést kapja.


A kőbányai klubok közül a KISE szerepelt a legmagasabb kategóriában, az előbb említett I/B-ben. Itt 42 ponttal a nyolcadik helyen zárt, ami azt is jelenti, hogy ugyanitt folytatja az ősztől is. A kerülethez köthető AC Zrínyi – 15. helyezettként – viszont kiesett a csoportból. A Budapest I-be feljutó bajnok az FTC-drukkerek által alapított Ferencvárosi FC lett.
A BLSZ IV. 2. csoportjában a nevét tekintve jól csengő Kőbányai Egyetértés FC harcolt a pontokért – hazai meccseit Zuglóban vívta –, és 30 ponttal a hetedik helyen végzett.  


És végül néhány mondat Budapest legjobbjairól. A Horfer Serleg Budapest I. osztály aranyérmese a 2011/2012-es bajnoki évben a XVII. ker. Rákosmenti TK lett 65 ponttal, a Voyage SE (57 pont) és a Grund 1986 FC (54) előtt. Az egyesület vezetése bejelentette, hogy az RTK vállalja az NB III-as szereplést. Érdekesség, hogy így a két szomszédos kerületnek is lesz az országos harmadik vonalban (NB III Duna-csoport) lévő együttese: tehát az RTK mellett, a XVI. kerületi Rákosszentmihályi AFC is itt küzdhet szeptembertől. Vajh’ egyszer Kőbánya valamelyik gárdája is eljut egyszer ide?