2013
jan.
10

Ugyanaz, de mégsem az a juttatás

penz1Olyan, mint a 13. havi nyugdíj, de mégsem az, amit a kormány adna idén. Az ellenvélemények szerint ez az intézkedés több, mint felelőtlen lenne.

 


Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a nyugdíjasok – ha a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi – egyszeri kompenzációt kaphatnak az év végén. A lapnak egy, a kormány terveit ismerő forrás hangsúlyozta, hogy a kabinet a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, és ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd. A Magyar Nemzet munkatársának felvetésére azonban határozottan cáfolta, hogy ezzel a 13. havi nyugdíj rendszerét állítanák vissza.
Az Index szerdán azt írta, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány, a tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére pedig már fel is kérték a Magyar Államkincstárt – idézte a Magyar Nemzet.


Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke vállalkozók, üzletemberek és politikusok előtt egy miskolci fórumon azt mondta: a hírek szerint az Orbán-kormány a 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja, és ez a mai helyzetben „politikai szélhámosság".
– Az a kormány készül 13. havi nyugdíjról beszélni, amely a ma aktív generációtól, a mai nyugdíjasok gyerekeitől már másfél havi nyugdíjat elvett – tette hozzá.


Az LMP szerint mind költségvetési, mind az ország hosszú távú jövőjét tekintve felelőtlen ötlet az egyszeri 13. havi nyugdíj esetleges kifizetése, egyes társadalmi csoportok egyszeri javadalmazása helyett szerintük olyan közszolgáltatásokba kellene fektetni, „amelyek mindenkinek egyformán hasznosak".
A munkahelyteremtés, az oktatás, az egészségügy és a közbiztonság is „csehül áll", ezek javításával az „egyes társadalmi csoportok egymás elleni kijátszása helyett" megteremthető volna a valós, generációk közötti szolidaritás is.
„Így a kormány nem egyszeri pénzt adna a nyugdíjasoknak, hanem egy élhető országot teremtene, ahonnan nem kell a gyermekeknek és az unokáknak külföldre menekülni, ha munkát akarnak vagy tanulni szeretnének" – zárult az LMP-közlemény.


(MTI)