AD-blacklist1

2023
szep.
21

IX. Ukrán gasztronómiai nap

Írta: Oszvald György

UKR Gasztro 325leadA Kőbányai Ukrán Önkormányzat ez évben több másik kerületben működő ukrán önkormányzattal összefogva, közösen rendezte meg a IX. gasztronómiai napot a IX. kerületi Óbester úton található autós kemping területén, szeptember 17-én. Az egész napos rendezvényen mintegy ötszáz fő vett részt.

 

 

Petrovszka Viktória, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat elnöke már tavasszal azon törte a fejét, hogy hol tudna egy nagyszabású rendezvényt, mintegy 2-300 fő részvételével megrendezni. Ugyanis a korábbi Ihász utcai Bárka Humánszolgáltató Központ kertjének használatát nem engedélyezték, holott ez alkalmas helyszín volt éveken át, a Kocsis Sándor Sportközpont hátsó udvara pedig kicsinek bizonyult a rendezvény tervezett méretéhez viszonyítva. Ugyan több más kőbányai helyszín is szóba jöhetett volna, de ezekre sem kapott engedélyt. Maradt az összefogás, és így kerültek a kőbányai ukránok a IX. kerületbe.

 

   UKR Gasztro 056Hát, mit ne mondjak! Egy fél focipálya nagyságú szabad tér állt rendelkezésre az Óberster úti kempingben. Az ide vezető úttal párhuzamosan tudták telepíteni a ruházati (hagyományos díszítésű, de a mai ízlésnek megfelelő) standot, a könyves asztalt, az ugráló várat és a gyerekeknek szóló kézműves asztalokat, nem utolsó sorban az arcfestést.

 

   UKR Gasztro 490A bejárattal szemközt, a terület hátsó részén a náddal övezett terület elé helyezték el a hagyományos fejdíszeket, a fotózkodásra alkalmas paravánokat, néhány méterrel ez elé pedig egy U-alakú, csuklós posztamensekre felrakott régi, hagyományos viseleteket, és a már csak a hagyományos díszítéseket alkalmazó modern ruhákat állították ki.   Volt mit nézegetni!

 

(képünkön Petrovszka Viktória a kiállítási paravánok előtt)

 

   Az ugrálóvárral szemközti oldalon a katering részleg telepedett meg, mellettük az ebéd elfogyasztására berendezett asztalokkal. A bejárat felé telepítették a többféle borscs leves üstjeit; lényegében a részt vevő önkormányzatok önkéntesei főzték a leveseket.

   UKR Gasztro 079Az üdítők és a kávé kiszolgálását is az önkéntesek végezték, köztük Jógáné Szabados Henrietta (a képen jobbra) is kivette részét a munkából. Az italpult mellett az apró finomságok, a hagyományos falatkák sorjáztak, míg az árnyékban a zöldségekből összeállítható „virágcsokrokat” lehetett megalkotni.

 

   Itt megjegyzem, hogy az étkező asztalsor végén álló fa alsó ágára függesztették fel azt a hatalmas bordó gömböt, melynek a rendezvény vége felé volt szerepe. Ez a gyerekeknek szóló, magyar dióveréshez hasonlítható „cukorkaverés”.

   Egy bottal kellett addig ütni, szétbontani a gömböt, míg az ki nem szakad, s az alá terített papírlapokra nem hullik a sok-sok édesség. A legkisebbek kezdték, majd, hogy valóban kiszakadjon a gömb, a nagyobbak, sőt, a felnőttek is beszálltak a játékba. Mondanom sem kell, hogy mire odáig jutottak a gyerekek, hogy összeszedjék a csokikat, cukrokat, már olyan poros lett a talaj, hogy a ruhájukra extramosás vár majd otthon, olyan koszos lett a legszebb nadrág, szoknya is.

 

UKR Gasztro 995

 

   A forgatagnak a koradélutáni órákban volt egy nem mindennapi eseménye. A nagy tér közepén egy asztalt és székeket állítottak fel, ahol is az Ukrajnának élelmiszerekkel segítő Sárkányellátó önkéntesei foglaltak helyet. A résztvevőknek rövid tájékoztatást adtak arról, hogy miért, milyen céllal jött létre a szervezetük. A részleteket Trautmann Balázs katonai újságíró ismertette. 

   Kérésemre elmondta, hogy 2022. november 4-án indítottak el magánemberek kezdeményezésére egy segítő csapatot, először csak néhány fővel, egy zárt facebook csoporttal. Céljuk az volt, hogy az Ukrán Hadsereg 101. Önálló Területvédelmi Dandár 68. Kárpátaljai Sárkányok nevet viselő önálló zászlóaljat támogassák. Ebben a zászlóaljban szolgál Fegyir Sándor, a leendő Budapestre akkreditált nagykövet. Tőle kértek tanácsot, hogyan tudnának Ukrajnának segíteni. Az első kérés egy nagyteljesítményű, 8 kg-os akkumulátor volt, amiről laptopot, telefont drónkamerát és még sok mást lehet tölteni. Egy nap alatt összegyűjtöttek annyi pénzt, ami három aksi beszerzését tette lehetővé. „Így indult el a mai napig tartó kapcsolat.”

     

UKR Gasztro 765

  A Sárkányellátó önkéntesei, jobbról a második Trautmann Balázs, mellete Petrovszka Viktória

 

   Arra a kérdésemre, hogy milyen dolgokkal segítenek, azt válaszolta, hogy „minden jó és elfogadható, ami nem robbanóanyag, fegyver, lőszer, és legálisan beszerezhető. Nem mi találjuk ki, hogy mit vigyünk, csak azzal segítünk, amit ők kérnek.” Elmondta azt is, hogy mindent szigorúan dokumentálnak, minden támogatásra fordított forint követhető, ellenőrizhető. A számlánk aktuális állását minden nap megjelenítik a facebook oldalukon.

   Azt is megtudtam, hogy sokszor nem a szállítás, hanem a kért eszköz beszerzése nehéz, főleg akkor, ha azt csak külföldön lehet megvenni. Trautmann Balázs zárszóként örömmel újságolta, hogy a nonprofit alapítványuk bejegyzése folyamatban van, s így a jogi személyiségű szervezet gördülékenyebben, hatékonyabban tudja majd végezni az ukránok támogatását.

 

   A rendezvényt a családjával látogatta meg a Kőbányai Görög Önkormányzat elnöke, Kollátosz Jorgosz.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY