2023
már.
15

Sokszínű grillezett zöldségek, nem csupán köretként

Írta: szerk

zoldseg leadLassan beköszönt a tavasz, vele együtt pedig megkezdődik a kinti sütögetés és a sokak által várt grillszezon időszaka is. Ha grillezésről van szó, a legtöbbünk számára különféle pácolt  húsok jutnak eszébe, ám húsfélék mellett a zöldségek is remekül megállják a helyüket a grillen. Ha grillezésről van szó, főleg a különféle pácolt  húsok jutnak az eszünkbe, ám a húsfélék mellett a zöldségek is remekül megállják a helyüket a grillen.

  

   A grillezett zöldségeket fogyaszthatjuk húsok mellé, köretként vagy akár önálló fogásként, különféle mártásokkal vagy grillsajttal kiegészítve. Az alábbiakban néhány tippet mutatunk, hogy a grillzöldségek mindig jól sikerüljenek. Lassan beköszönt a tavasz, vele együtt pedig megkezdődik a kinti sütögetés és a sokak által várt grillszezon időszaka is. Ha grillezésről van szó, a legtöbbünk számára különféle pácolt  húsok jutnak az eszünkbe, ám a húsfélék mellett a zöldségek is remekül megállják a helyüket a grillen.

 

Milyen zöldségeket érdemes választani?

 

   A zöldségek választása miatt nem kell törnünk a fejünket, hiszen gyakorlatilag bármilyen zöldség felkerülhet a grillre. A grillezés során felszabadulnak zöldségekben megtalálható természetes cukrok, aminek köszönhetően a magas hő hatására megkapják jellegzetes pirult ízüket. Gyakorlatilag bármilyen szezonban elérhető zöldséget grillezhetünk. Jó választás a paprika, a cukkini, a gomba vagy a hagyma. Ezek a zöldségek készülnek el leggyorsabban a grillen, emellett mindenhol beszerezhetőek, s a grillszezon idején gyakran szerepelnek a kedvelt hazai áruházak kedvezményes ajánlatait bemutató szórólapokban, legyen szó a Penny akciós újság online lapozható változatáról vagy éppen a Spar akciós újságról.

   A paprikák közül érdemes a vastag húsú típusokat választani: a piros kaliforniai paprikát vagy a kápia paprikát, amelyek alacsony víztartalmuknak köszönhetően krémes állagúra sülnek. Rendkívül egészséges zöldségről van szó, emellett a kápia paprika ára a szezon ideje alatt rendkívül kedvező, s az összes hipermarketben és szupermarketben beszerezhetjük hazai forrásból. 

   Remek választás a grillre a spárga, a paradicsom, a kukorica, a padlizsán, amelyek szintén hamar elkészülnek. Emellett a burgonya, édesburgonya vagy a sárgarépa grillezésével is megpróbálkoztatunk, ezeket viszont előzetes hőkezelést igényelnek mielőtt felkerülnek a grillre. A Penny akciós újság online lapozható kiadványában, a Lidl szórólapjában vagy éppen a hetente megújuló Spar akciós újságban a rengeteg kedvező árú, grillezni való zöldséget találunk, amelyekhez speciális grillfűszereket is vásárolhatunk.

 

Előkészületek

 

   Fontos, hogy a grillezés előtt megfelelően előkészítsük a kiválasztott zöldségeket. Ennek első lépése az alapos mosás és szárazra törlés törlés után a szeletelés lesz. A zöldségeket kockák helyett célszerű szeletekre vágni, hogy azok a lehető legnagyobb felületen érintkezni tudjanak a grill lapjával, s szépen megpirulhassanak. 

   A paprikákat érdemes félbe vagy negyedbe vágni, s eltávolítani a csumájukat. A hagymát vagy a csiperke gombát szintén célszerű négybe, illetve félbe vágni. A hosszúkás formájú zöldségeket, mint a cukkini vagy a padlizsán átlósan szeleteljük fel. Ha zöld spárgát grillezünk, elegendő az alsó, fás szárrészt letörni, viszont a fehér spárgát mindenképpen meg kell hámozni. Az olyan zöldségeket, mint a burgonya, a sárgarépa vagy a batáta, érdemes héjastul, egészben elősütni sütőben, majd ezután szeletelni őket. Így a belsejük puha lesz, a külső részük pedig ropogósra tud sülni, anélkül, hogy megégne. 

   Készíthetünk nyársakat is, ez esetben ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket egyforma méretűre vágjuk fel, így azok egyszerre fognak elkészülni. A nyársra szúrhatunk felkockázott grillsajtot is, amely remekül illik szinte minden zöldséghez. Különböző típusú grillsajtokat kedvező áron találunk a Spar akciós újságokban, illetve a Penny akciós újságok online lapozható kiadványaiban. A különböző üzletek ajánlatait összevehetjük egymással, összehasonlíthatjuk a cukkini, padlizsán, kukorica vagy a kápria paprika árát az egy üzletek kínálatából.

 

zoldseg 650

 

Pácolás, fűszerezés

 

   A zöldségek megfelelő előkészítése után célszerű a felületüket vékonyan átkenni olajjal, csakúgy, mint a grillrácsot. Ne feledkezzünk a fűszerezésről sem. A zöldségek önmagukban viszonylag semleges ízűek, így sózzuk meg őket bátran, illetve használhatunk különféle fűszerkeverékeket és pácokat, amelyeket megvásárolhatunk készen vagy elkészíthetjük magunk is. 

   A zöldségek pácolásához nincs szükség másra, mint olívaolajra, zöldfűszerekre, pl. kakkukfű, rozmaring, oregánó vagy bazsalikom, valamint sóra és borsra, illetve kevés zúzott fokhagymával is ízesíthetjük a pácot. A grill zöldségeket elegendő mindössze néhány percig pácolni, s máris felkerülhetnek a grillre.

 

Mennyi ideig süssük a zöldségeket?

 

   A jól elkészített grillezett zöldségnél kulcsfontosságú a sütési idő megfelelő beállítása, illetve a grill kellő felforrósítása. Ha nem elég forró a grill lap vagy rács, akkor a zöldségek jobbára főni fognak, és nem kapják meg a füstös, karamellizált, pirult ízt és a jellegzetes tigrisvonalakat.  

   A kukoricának 25-30 perc, a paprikának megközelítőleg 8-10 perc sütési időre van szüksége, a padlizsán  és gomba esetében 6-8 perc, míg a cukkini és hagyma 4-5 perc alatt elkészül. A zöldségeket mindig az első oldalukon süssük hosszabb ideig, és fontos hogy ez idő alatt ne piszkálgassuk őket. 3-4 perc elteltével érdemes őket először megfordítani, s továbbsütni a másik oldalukon, amíg el nem készülnek. A kész sült zöldségeket felfrissíthetjük kevés citromlével, reszelt citromhéjjal vagy balzsamecettel. Kínálhatunk hozzájuk különféle pikáns mártásokat, illetve remekül kiegészíthetőek olyan friss sajtokkal, mint a feta, a ricotta vagy a kecskesajt.