2022
aug.
18

Magyarország tortája 2022

Írta: szerk

huncutszilva leadHáromfordulós zsűrizési körben, öt döntőbe jutott cukrászati bravúr közül, az idén is, immár tizenhatodik alkalommal, megválasztották Magyarország Tortáját, és Magyarország Cukormentes Tortáját. A tortákat a zsűri élőben, a szakmai közönség előtt kóstolta végig a Hungexpón rendezett kiállításon július végén.

 

 

   A Magyarország Tortája pályázat évről-évre nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdette meg a pályázatot. Idén 28 tortát neveztek a versenybe.

 

   A zsűri döntése alapján a Magyarország tortája győztese Karikó Orsolya, a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda cukrászának alkotása, a Huncut szilva herceg lett.

 

huncutszilva2

  

   A torta ötletének megszületésekor a cukrászt a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

 

 

   huncutszilva3A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, amelyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket.

   A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

                                 (képünkön: Karikó Orsolya)

 

   A zsűri ez évben már tizenegyedik alkalommal hirdette ki a Magyarország cukormentes tortája 2022 győztesét is.

 

   Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

   A Nagyi kedvence győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 20-i programok mellett kihirdették a 2022-es Magyarország Tortáját is.

 

   A győztes finomság a Nagyi Kedvence lett, amit Gyuris László, a Szegedi Virág cukrászda és Kávéház cukrászmestere alkotott meg.

   nagyi kedvence 2

 

   Az országtortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában is árusítják majd valamennyit.

 

Részletek ITT olvashatók

fotók: vira.hu, mindmegette.hu