AD-blacklist1

2015
jan.
07

Kivégzés után

Ritkán foglalkozunk külpolitikával, de a január 7-i párizsi lapszerkesztőségi terrortámadás és brutális kivégzés miatt muszáj megtettnünk. Magunk is egyetértünk a Cink.hu szerzőjének, Szily Lászlónak a véleményével, hogy ,,ez volt Európa 9/11-e, innentől már semmi sem lesz ugyanaz".


,,A szabad világban azonban egészen más a helyzet. A szabad sajtót a szabadság – és az egész demokrácia – egyik legfontosabb biztosítékának tartják. Aki a szabad sajtót támadja, az az egész rendszer legfontosabb alapértékeit támadja. Aki a szabad sajtót megöli, az az egész rendszert öli meg. Pont emiatt nagyon ritkán jutna eszébe bárkinek is újságíróra támadni. Hidegvérű, tömeges kivégzést tartani egy szerkesztőségben még kevésbé. Nem véletlenül nem emlékszem még csak hasonlóra sem.
Ha egy illiberális demokráciában megpofoznak egy újságírót, azon a legtöbben nevetnek, és megjegyzik, hogy kijárt már neki. Ha egy liberális demokráciában pofoznak meg egy újságírót, az mindenkinek fáj. És itt nem pofonok, hanem lövedékek röpködtek. Nem mintha bármit is számítana, de még csak nem is valami hirtelen feltörő dührohamban, hanem hideg fejjel, jól előkészítve, tudatosan kiválasztott áldozatok fejébe röpítve."


A szerző teljes publicisztikája itt olvasható.