AD-blacklist1

2014
szep.
18

Hol az ellenség?

Írta: Oszvald György

,,Védjük meg eredményeinket!” – ez a felszólító mondat olvasható a Fidesz színeiben induló képviselőjelöltek plakátjain. Én meg nem győzöm kapkodni a fejemet, no nem azért, mert lassan már a WC-tetőn is ezek a felületek „ordítanak” nekem. Nem, nem! Hanem azért, mert a tartalmát találom furcsának. Mintha megállt volna az idő valahol a második világháború derekán. Mert mit is hirdetnek a jelöltek?

 

Vegyük először a „Végre fejlődik Kőbánya!” állítást.

   Ebben is az elgondolkodtató a ,,végre” szó. Ami, ugye, azt jelenti, hogy eddig nem fejlődött semmi. Nem kívánok belemenni azokba a vitákba, melyekben a pártok ide-oda mutogatnak… Többnyire egymásra. Mintha arra utalnának ezzel a mondattal, hogy 10-15 éve semmi sem történt volna a kerületben. Mit akarnak a fideszes kommunikátorok jelezni? A „zelmúlt nyóc” vagy a „zelmúlt húsz” évet? A „zakkori” embereket? Senki nem csinált semmit? Nem épültek házak, parkok, nem bővült egy iskola sem, nem épült egy új üzem, nem alapítottak sem gazdasági társaságot, sem civil szervezetet? Nem jöttek létre magánüzletek, vendéglők, szélesítve a lakossági ellátást? Nem vettek az iskolák új taneszközöket? Nem alakultak Kőbánya jó hírét messze vivő, sikert sikerre halmozó amatőr művészeti együttesek? Tényleg nem? Tényleg azt akarja a Fidesz elhitetni a velük szimpatizálókkal, talán másokkal is, hogy csak az elmúlt négy évben történt minden? Végre fejlődik a kerület?

   Senki nem érzi, senki nem érti, hogy milyen abszurd ez az állítás? Lelkük rajta!

 

A fő állítás mellékmondata vagy kiegészítő része még cifrább! Őszintén szólva, ennél ostobább szlogent nemigen hallottam. Még a sokat emlegetett hajdani reklámszöveg, a „Cipőt a cipőboltból!” is jobb. Nem tudom, mi volt a korabeli szövegíró gondolata, de ez a mondat alapjában feltételezi, hogy cipő más helyen is vásárolható. Mondjuk a piacon (lehetne még sorolni az elmúlt évszázad beszerzési helyeit). És ekkor már értelme is van.

 

   De nem tudom mire vélni a kőbányai fideszes képviselőjelöltek egységes szlogenjét, a „Védjük meg eredményeinket!” sem! Tessék mondani, kitől kell megvédeni? Leszámítva itt azokat a vandálokat, akik percek alatt telegraffitizik a frissen festett falakat, virágokat lopnak el az ágyásokból a körforgalmi csomópontokban, a Csajkovszkij parkot ölelő beton tartókból vagy netán a Lechner-szobor talapzati rézsűjéből. Igen, óriási eredmény egy temető előtti körforgalom megépítése (még ha nem is 100 %-ban kőbányai érdem), eredmény, ha akár húsz mini vagy nagyobb méretű műfüves pálya épül az iskolák, óvodák udvarán, eredmény, ha a KSC úszói halomra nyerik az aranyakat a világversenyeken, ha a Kroó György zeneiskola növendékei országos vagy nemzetközi versenyeken állnak a dobogóra, eredmény az új kosárcsarnok, és még sorolhatnám! De a jelzett rongálókon kívül kitől vagy mitől is kellene ezeket megvédeni?

   Tessék mondani: lát itt valaki fegyverrel felszerelkezett ellenséget? Támadni készülő tankokat, bombázókat? Tud itt valaki gyűlölködő, acsarkodó személyekről, akik az eredmények létrehozóit bűnnel vádolva börtönbe akarják juttatni, ráadásul úgy, az eredmény is eltűnjön velük együtt?

 

   Ugye, kedves olvasó, nem hiszi el, hogy háború van az országban? Mert, ha lenne, tényleg védeni kéne az értékeket, például mély pincékbe rejteni a köztéri szobrokat, az iskolák korszerű oktatási eszközeit, stb-stb. És őszintén megvallom, halvány lila elképzelésem sincs, hogyan lehetne megvédeni új épületeket, köztereket, parkokat, ha tényleg háborús állapotok uralkodnának.

 

   Van viszont egy apróság: tényleg védeni kellene az értékeket! Valahol azt a demokráciát, annak eszméit, logikáját és igazságát kellene, ami még hellyel-közzel van, de halódik, mert azt a jelenlegi Fidesz-kormány megpróbálja rombolni – mit megpróbálja, négy éve folyamatosan rombolja – az emberi fejekben! Kezdve az iskolai oktatás hülyeségeitől az emberek jogfosztásáig, az abszolút lehetetlenné válásig. (A miskolci iskolabotrány esetében vajon Balog miniszter az imáiban hallani vélt isteni sugallatra hivatkozva nem mond le? Vajon imádkozik-e még egyáltalán a református lelkipásztor vagy már csak politizál?)

   Valós munkahelyek helyébe közmunka lépett, ami normális országokban egyfajta büntetés, tisztességes munkabérek helyett alamizsna, többféle bizonyított mutyi, mentelmi jog mögé bújtatott csalások (például Rogán vagyonbevallása), amikre semmitmondó válasz érkezett, a törvénynek vélt valami meg nem is reagál. De nem sorolom tovább, mert az messze vezetne, és én nem háborúsat akarok játszani, mint teszi ezt felséges, nagyságos, fényes tekintetű, soha sem hazudó Kedves Vezetőnk! (Tud már valaki a királyság kikiáltásáról?)

 

Szóval, a helyzet fordított. Az eredményeket senki nem akarja sem megsemmisíteni, sem ellopni, sőt, normális esetben azért dolgozik mindenki, hogy még több, még jobb eredmények szülessenek!

   Nem megvédeni kell az eredményeket (mert akkor kötelező lenne megmondani, hogy kitől, mitől is kell óvni), hanem gyarapítani kell azokat! És büszkeséggel, mérsékelt hévvel világgá kiáltani: „Tovább fejlődött Kőbánya!”