AD-blacklist1

2011
aug.
31

Holtvágány

Írta: Oszvald György

pic6 030_lEgy angol fordítás kapcsán a zsákutca megfelelőjét kerestem a szótárban. Dead end – ha nagyon szó szerint fordítanánk, a „halott vég” értelmet adhatnánk a szónak. Milyen érdekes, hogy a magyar nyelv a nagyon képszerű zsákra („bejárat” és nincs tovább) utalva, míg az angol a halállal kapcsolja össze a szó valós tartalmát, értelmét. Persze, ha a halál jelentését kicsit tágabban értelmezzük, eljutunk a vég, vége van, befejeződik, visszafordíthatatlan jelentésekhez.

 

   Aztán, szinte automatikusan beugrott a halál – halott – holt láncolat végén a holtág, majd a Holt lelkek, de ezt most hagyjuk, mert mondandóm célját tekintve ez holtvágány lenne! Hoppá! A holtvágány viszont illik a sorba! Sőt!

   pic4 035_lEnnek kapcsán első gondolataim a közelmúlt vasúthoz köthető eseményei voltak. Mármint, hogy megszüntettek – mert, hát gazdaságtalan, kihasználatlan, mondták – sok-sok mellék vasútvonalat. Igaz, később néhányat újra forgalomba állítottak, de ettől még igazzá vált, hogy az egykoron vígan csattogó sínpárokat a holtvágány jelentéssel értelmezzük! Köztük a Galgamácsa-Vácrátót, Fehérgyarmat-Zajta, Székesfehérvár-Kisbér-Komárom, és még mintegy 150 nagyvasúti és 70 kisvasúti vonalat. A gondolat-film tovább pergett, s homlokomra csapva világosodtam meg: BKV! Kőbánya, Kápolna utca. Holtvágány! Itt van az orrom előtt! Az egykori 36-os villamos Liget térnél a Kápolna utcára kanyarodó síntorzója, amely a Kápolna térnél ér véget.

   Kis internetes kutakodás után kiderült, hogy ez a vonal 1994. szeptember 1-jéig a Keleti pályaudvartól indult, s érte el a Csajkovszkij parknál lévő végállomását. Tavaly nyáron a nagy meleg miatt a Halom utcával szemben, a kereszteződés kellős közepén felpúposodott a sín, s csak hosszabb idő után vágták le a mintegy méteres, ágaskodó csonkot, s bitumenezték az út szintjébe. A holtvágány tulajdonosa a főváros. Kőbánya önkormányzata, helyi képviselők, polgármesterek már több alkalommal is kérdezték, miért nem lehet felszedni a síneket? A válasz nemes egyszerűséggel csak annyi volt minden esetben, hogy a járat közlekedtetése szünetel.

   Olcsó poén lenne most a főváros döntéshozóinak ostoba válaszán élcelődni… Azért megkérdem: hová, merre is tudnák tovább vezetni a járatot? (Persze, csak az után, hogy a Liget térnél leválasztott vágánypárt újra visszaillesztik a Kőrösi Csoma úton futó vaspályába.) A sok millió forintért kialakított körforgalmat szétverve netán a Kápolna, majd Óhegy utcán tovább? Vagy az Ihász utcára fordulnának, új sínpárt fektetve? Újabb milliókért? Azt hiszem, mindegyik halott ötlet! Talán a két végpont között, azon a cirka 500 méteren egy kiszolgált vagonból újjá varázsolt inga retró-járatot lehetne indítani. Kávéval, üdítővel, kalauzzal, zötyögéssel… (Idegenforgalom, óh!) Persze, ez is csak álom, mert közben a 95-ös busz vonalát a sínekre vezették s ezzel a Liget téri megállóját is a biztonságot adó járdasziget mellé telepítették. Az esetleges forgalmi kitérő funkciót pedig éppen azért szüntették meg, mert a Mázsa tér felé megoldható, ha nem várt akadály keletkezik. Azt hiszem, nem túlzás, ha azt állítom, ez az állapot gátolja a fejlődést, egy olyan útszakasz felújítását, amely igencsak időszerű lenne, tekintve a 95-ös busz vonalát, a tűzoltóságot, benne a múzeummal és a garázsokkal, az újonnan épített házakról már nem is beszélve!

   pic4 045_lOlvasom a hírekben, hogy egy átfogó felújítás keretében a 28-as, 3-as és 62-es villamos Kőrösi Csoma úti szakaszát is korszerűsítik majd. (A 37-es járat felújítása teljes gőzerővel – mit beszélek itt avítt technológiáról? – áramerősséggel zajlott, s a jegyzet írása óta be is fejeződött.) Nagyon remélem, hogy a fővárosi döntéshozók nem akarnak nevetség tárgyává válni a „36-os járat átmenetileg szünetel” válasszal, ha a sínek felszedését firtatja valaki a kerületi vezetők közül. Remélem azt is, hogy nekik is eszükbe jut a holtvágány jelentése! Hacsak, … hacsak nem a retró-járat ugrik be nekik is! De akkor hajrá, mert „A villamos is aluszik, – s míg szendereg a robogás – álmában csönget egy picit – …” 

   Hé! Kis Balázs! Ébresztő!