AD-blacklist1

2012
jún.
05

Rendszerhiba

Zűr van a rendszerben, vagy csak a rend védelmére hivatott testület ugyanolyan, mint az ország maga?
Pár hete éppen Kőbányán bukott ki, hogy igazából teljesen feleslegesen van a rendőrökhöz bekötve a térfigyelő kamera központja, hiszen hiába pásztázza kamera a Kőrösi sétányt, az ékszerboltba betörő tetteseket észre sem vették. De úgy látszik, máshol is hanyagok rend őrei: Székesfehérváron a minap az Országalma-emlékműről törték le a keresztet, a helyi kapitányság utólagos közleményben pedig azt írta, hogy „vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit”, ahelyett, hogy éberen figyelték volna és azon melegében indultak volna az elkövetők után.


Mit ad isten, Budapesten meg kiderült, hogy a pesti éjszakai élet (egyik) császára és drogbárója maga adott tisztes prémiumot egyes főnyomozóknak – ráadásul a speciális bűnszervezeti csoportok ellen kutatóknak! – azért, hogy hagyják őt nyugodtan „dolgozni”. No ez a rabló-pandúr szövetség úgy látszik divatos lett mostanság: a szóbeszéd szerint az alsó szinteken is akadnak ilyen felhőtlen kapcsolatok.
Pár héttel ezelőtt meg bebizonyosodott a rendőri erők páratlan kreativitása és tehetsége, hiszen a szabályok tág értelmezésével néhányan saját zsebre végeztek rendezvénybiztosítást. Aztán hallani olyan pletykát is, hogy az egészen közeli múltban egy másik rendőri kör is engedett a pénz mindenható csábításának, és már érzik, hogy ott lebeg Damoklész – Pintér Sándor képében megjelenő – kardja felettük. A fentieket egybevéve talán érhető, hogy a napvilágot látott hír szerint miért készül kisebb belső forradalomra a belügyminiszter.
Persze van annak valami sajátos, magyar bája, hogy az a miniszter papol erkölcsről és megtisztulásról, az óhajt rendet vágni, akinek múltja felettébb ellentmondásos és kétes.


Zavar van a rendszerben, vagy csak a rendőrség a társadalom hű tükörképe? Talán mindkettő egyszerre.
Magánemberként értem én, hogy a pofátlanul alacsony bérekből lehetetlen normálisan megélni egy hónapig, és még a rendőrök is ott ügyeskednek, ahol tudnak. Hiszen sajnos nagyon sokan cselekszenek még így az országban. Viszont, ha a kiskapukat keresik, ha csalnak, akkor egyenruhába bújva ne viselkedjenek a jogszabályok elszánt őreként, védelmezőjeként, ne szónokoljanak az állampolgárok védelméről, ne dicsérjék agyon önmagukat – mert ez csak, mint a citált példákból látszik, parasztvakítás.
Ha valami nem működik, azt nem kell erőltetni. És látjuk, a rendőrség nem működik, csak küszködik, megbecsültsége nagyjából egy szinten van a BKV-ellenőrökével. Ha valami nem működik, azt be kell zárni, és az alapoktól kezdve újra felépíteni. Persze mindehhez makulátlan építésvezetők is kellenek.
Van egyáltalán ilyen a zűrös hazai politikai és rendvédelmi rendszerben?