AD-blacklist1

2012
okt.
23

Vannak és lesznek kőbányai ászok!

Írta: Oszvald György

pszk -tehetseglogoA Kőbányai Tehetségsegítő Tanács önkormányzat, köznevelési intézmények, gazdasági élet által delegált képviselői kezdeményezésére létrejött a „Kőbányai Ászok” Tehetségeket Támogató Alapítvány. A részletekről Herczeg Katalint, az alapítvány titkárát kérdeztük.

 

 

   – Amikor valakik létrehoznak egy alapítványt, többnyire csak a végeredményt adják közre: létezünk. De talán nem érdektelen tudni az előzményeket, az alapítás körülményeit sem. Hogyan történt ez a Kőbányai Ászok esetében?

   – Elmondom. A tehetséggondozás támogatásának van egy hosszabb múltja Kőbányán, s ennek részese az intézményünk is (Pedagógiai Szolgáltató Központ – a szerk.) 2008-ban az Országgyűlés elfogadott egy Nemzeti Tehetségfejlesztő programot, egy stratégiát. Ennek működtetetése során kezdték motiválni az pszk c 135ország valamennyi intézményét, hogy csatlakozzon a programhoz, és ha felkészültnek érzik magukat mind az eszköz, mind a szakember ellátottság oldaláról, akkor váljanak tehetségponttá.  Mi azt gondoltuk, képesek vagyunk megfelelni a kihívásnak, s 2010-ben regisztráltunk az országos hálózatba. Ezzel vállaltuk azt, hogy a Kőbányán élő valamennyi fiatalhoz az intézményeken vagy a családon keresztül eljuttatjuk a lehetőségeket. Sőt, mint helyi tehetségpont, mi is szervezünk számukra különféle forrásokból tehetséggondozó programokat.

   – Ha jól értem, akkor a Tehetségsegítő Tanács a Tehetségpont egy adott szerve…

   – Igen, valójában tehetségpont maga az intézmény, s a csatlakozással azt is vállaltuk, hogy előbb vagy utóbb, de létrehozzuk ezt a szervezetet. A tanács létrehozásának is megvannak a maga szabályai. Ideális az összetétele, ha tagjai képviselik település politikai és szakmai oldalát, s jelen van köztük a civil szféra is.  

   – És itt jutunk el az alapítványhoz, hiszen a felhívásukban azt írják, ezt a Tehetségsegítő Tanács hívta életre.

   – Valójában a tanács működésének első lépése volt egy alapítvány létrehozása, melyen keresztül anyagilag is támogatni tudjuk azokat a fiatalokat, akik bizonyítottan tehetségesek. Ez a „Kőbányai Ászok” Alapítvány, amelyben a tanács tagjai vállalták az alapítói szerepkört.

   pszk 20121003-atadas– Úgy tudjuk, a működésnek már érdemi eredménye is van…

   – Igen, és nem is akármilyen! A „Kőbányai Ászok” Alapítvány kuratóriuma támogatást szavazott meg a nyolc éves Karácsonyi Gellért édesapjának azzal a céllal, hogy segítse a kiemelkedően tehetséges sakkozó fiú részvételét a Mariborban (Szlovénia) idén november 7-19. között rendezendő korcsoportos világbajnokságon. (képünkön: a támogatást Herczeg Katalin adja át)

   – Mi a következő lépés?

   – Mindenekelőtt szeretnénk a lehető legszélesebb körben megismertetni az alapítvány céljait, lehetőségeit. A munkánk két irányú. Igyekszünk minden információt eljuttatni a gyerekekhez, szülőkhöz, iskolákhoz, szakkörökhöz, hogy igénybe tudják venni az alapítvány lehetőségeit. Másfelől keressük mindazon vállalkozásokat, magánszemélyeket, amelyek és akik támogatni akarják és tudják az alapítvány tehetséggondozó munkáját!  Ahhoz, hogy legyenek támogatható tehetséges gyerekek, a pedagógusokat is igyekszünk segíteni, hogy mi módon fedezhetik fel valakiben az átlagon felüli képességeket, hogyan tudják fejleszteni és gondozni a még csak csírázó tehetséget!

   – Többször is említette eddig, hogy a tehetséges gyerekek. Milyen életkorig terjed az alapítvány hatóköre?

   – Az alapítvány a Kőbányán élő 5-24 év közötti tehetséges gyermekek, diákok, fiatal felnőttek anyagi támogatását tűzi célul, akik a sport, művészetek, társadalom, és természettudományok területén már bizonyították tehetségüket. Tehát szó sincs arról, hogy csak általános iskolásoknak szól.

   – Hogyan lehet a támogatást igénybe venni?

   – A támogatásért egy formanyomtatványt kell kitölteni és ezt a kérelmet kell benyújtani a  Kőbányai Pedagógiai Szolgáltató Központba (1105 Budapest, Kápolna tér 4.) A formanyomtatványok letölthetők a www.xpszk.hu honlapról, vagy személyesen igényelhetők a jelzett címen. A kérelmekről pedig az alapítvány kuratóriuma dönt.

 

fotó: xpszk.hu és 10kerkult.hu/OGY


A „Kőbányai Ászok” Tehetségeket Támogató Alapítvány alapító tagjai: Weeber Tibor, dr. Kántásné dr. Szabó Ivett, Győrffy László, Kozik József, Révész Máriusz, Murányiné Bényei Ibolya, Varga István, Nagy Ágota, Herczeg Katalin, Antalics Hajnalka, Menyhárt Sándor, Somlyódi Csaba, Tamás Márta, Glückné Márton Gyöngyi, Sári Éva

 

Az alapítvány számlaszáma: 11710002-20085274