AD-blacklist1

2012
okt.
17

Segítenek a horvát iskoláknak

SZTL B 072LEADA kőbányai Szent László Általános Iskola, valamint a kőbányai református és katolikus egyházi közösségek küldöttsége a horvátországi Szentlászló és Vörösmart településekre látogatott el kedden.


A Szent László Általános Iskola és a horvátországi Szentlászló tanintézménye között már két éve van együttműködés. Ennek keretében a kőbányai iskola kórusa tavaly fellépett Szentlászlón, a horvátországi gyerekek egy csoportja pedig a kőbányai önkormányzat balatonlellei táborában vendégeskedett, illetve májusban a kőbányaiak kalauzolták a szentlászlói végzősöket budapesti látogatásukon. A két oktatási intézmény együttműködéséhez nemrég csatlakozott a kerületi református és katolikus gyülekezet is azzal a céllal, hogy a kőbányaiak még hatékonyabban tudják segíteni a horvátországi szórványtelepülés diákjait a magyar nyelv megtartásában és a hagyományok ápolásában.
– Számba vettük a mai nap folyamán mindkét iskolában, hogy a két egyházi közösség, illetve a Szent László Általános Iskola miben tud segíteni ezeknek az oktatási intézményeknek. Szóba kerültek tankönyvek, kötelező olvasmányok, térképek – fejtette ki a budapesti vendégeket kísérő Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete, aki mint elmondta, maga is kőbányai, ezért részben tőle származik az együttműködés ötlete.


Az Eszéktől délre található Szentlászló a négy szlavóniai Árpád-kori magyar település egyike. Ebben a tanévben a horvát oktatási nyelvű általános iskolának 121 tanulója van, ebből 71 gyerek jár heti három alkalommal úgynevezett anyanyelv-ápolási magyar órára. A drávaszögi Vörösmart a horvátországi tömbmagyarság egyik falva. A II. világháború után sokáig itt működött az egyetlen horvátországi magyar gimnázium. Idén a vörösmarti két tannyelvű általános iskolának 124 diákja van. Közülük százan járnak magyar tagozatra.


(MTI) (fotó: 10kerkult.hu/OGY; illusztráció)