AD-blacklist1

2012
okt.
02

Suliavatás szüreti mulatsággal

Írta: Oszvald György

szuret 372leadAz új helyre költözés után első jelentős és nyilvános eseményét rendezte meg a Janikovszky Éva Általános Iskola. Egy főzőcskével és sportversenyekkel és zenei meglepetéssel egybekötött bulira ideális helyszínnek bizonyult a Kápolna téri intézmény udvara szeptember 28-án.

 

 

Erre az alkalomra kinyitották a körforgalom felé eső oldalon, a pedagógiai szolgáltató mellett lévő kerítésajtót, biztosítva ezzel az átjárást a két udvarrész között. Valójában ezt elég kevesen használták, ha igen, akkor is inkább csak a szülők, mert az Ihász utcai részen állították fel a kézműves foglalkozások és a sakk szimultán asztalait, sőt, a főbejárat is innen nyílott!

 

szuret 036

A Tutta Forza Smalto zenekar

 

   Pontban délután háromkor felcsendült a zene a hátsó udvaron, miközben átellenben a pörkölt, a gulyás, a paprikás krumpli és egyéb finomságok elkészítése folyt javában! Sós Zsuzsanna igazgató-asszony röviden, frappánsan köszöntötte a diákokat, a vendégeket és pedagógus társait, és megnyitottnak nyilvánította a szüreti mulatságot! 

   A meglepetés a Kroó György Zeneiskola legfiatalabb növendékeiből szerveződött Tutta Forza Smalto zenekar bemutatkozása, s bulinyitó előadása volt Kovalik Erika vezényletével.

– A Smalto a nagy Tutta Forzások harmadik generációja (a középső a Tutta Forza Piccola – a szerk.), közel egy éve működnek a zeneiskolában és a Kőbánya Egyesület keretében. Tagjaik közül ki egy, ki két-három éve tanul a saját hangszerén – mutatta be a klarinét tanárnő, most karnagy a kicsiket. Elmondta még, óriási teljesítmény, hogy viszonylag rövid idő alatt voltak képesek elkészülni az együtt zenélésre, a nyilvánosság előtti szereplésre. Programjukban Beethoven Örömódája mellett az Ungaresca és más érdekességek is szerepeltek.

   S hogy miért éppen ők? Egyfelől egy rendkívül jó kapcsolat ápolása okán, másrészt több janikovszkys gyerekük is jár a zeneiskolába – társaik most tapsolhattak nekik.

 

   szuret 008Térjünk vissza oda, hogy Sós Zsuzsanna (képünk) igazgató-asszony rövid úton megnyitotta a délutánt. A 10kerkult.hu azonban nem érte be a rövid tószttal, s arra kérte két zeneszám között, mondjon néhány szót az eltelt egy hónapról, a szüreti mulatságról!

   – Mennyi munka volt ezt most, az új helyen megszervezni?

   – A szokásos szervező munkát az idén is a szabadidő szervezőnk irányításával a kollégák egy csoportja végezte el. Kitalálták, mik legyenek a programban, persze, elővették a már jól bevált elemeket is, s nekiláttak a megvalósításnak. Azért van újdonság is, erre példa a zeneiskola meghívása. Terveztünk táncházat is, de sajnos a kolléganőnk beteg lett, így ezt majd legközelebb pótoljuk. Újdonság, hogy a Bánya utcával ellentétben a kézműves foglalkozásokat kihoztuk a szabadba.

 

   – Nehéz volt kitalálni, hogy a sportversenyeket hová telepítésék?

   – Nem, adta magát a helyszín. A mászóvár, a kosárlabda adja magát, s meglátja, hogy ezen a hatalmas bitumenpályán milyen összetett sorversenyt csinálunk! A Bánya utcához képest ez elrendezésben is más, ott az udvar szélén főztek, s minden középen zajlott; itt egy kicsivel szabdaltabb a terület. A főzés a hátsó udvarban van, s gondolom, már látta, mekkora a sürgés-forgás. Ami még érdekes lehet, az a sütivásár az ebédlőben.

 

  – Zökkenőmentes volt-e az átállás, belakták-e már az iskolát?

  – Apróbb munkálatok a mai napig folynak, de ezek semmit sem gátolnak, jó a hangulat, azt hiszem, az egy hónap elég volt, hogy itt is otthon érezzük magunkat. A Bánya utcában van még néhány bútor, ezek egy részét még áthozzuk ide. Úgy néz ki, sikerült berendezkednünk is.

 

   szuret 063A zenekar befejezte a programját, mi pedig elindultunk körülnézni, elsőként a sütivásárt. Szerencsénk volt, néhányan éppen óriásit haraptak, szinte egyszerre egy barnás valamiből. Kézenfekvő volt megkérdezni a lányokat, miféle nyalánkság volt az, ki csinálta, van-e már ára a finomságoknak? Kezdeti bátortalanságukat legyőzve aztán megeredt a nyelvük.

– A 7.A osztályba járunk, ár még nincs, most kezdtünk kipakolni – mondták egyszerre. Amit éppen sikerült lekapni, az mákos-túrós sütemény volt. Aki pedig anyukája segítségével készítette, Doktor Rebeka volt. A mások finomság a csokis pöfeteg volt, ezt Karácsony Fanni sütötte, szintén az anyukáka segítségével.

– A tészta gyúrásával együtt cirka egy óra elkészíteni – magyarázta Fanni. Amiről pedig azt hittem, kókuszreszelék, az porcukor volt.

  A végére annyira bátrak lettek a lányok, hogy a csoportképet már ők kérték, természetesen, örömmel tettünk eleget a kérésnek.

 

   szuret 322Kifelé jövet a sakkozóknál cövekeltünk le. A fiatal kőbányai tehetség, többszörös kerületi bajnok, a Janikovszky-iskola ötödikese, Czumbel Péter (képünk) adott szimultánt. Révész Máriusz, a sportbizottság elnöke érdeklődve figyelte a játékot, s közben elújságolta, Péter a FIDE-ranglistán nagyot ugorhat előre, mert 1300 Élő-pontról indulva rövid idő alatt 1535-re növelte pontjai számát. A pontos helyezést az októberi közzétételkor tudják meg.

 

   Az Ihász utcai oldalon folytattuk a nézelődést, készültek a fotók a kézműveskedőkről, majd az udvarban a főzőcskézőkről is. A fotózással bizonyára megzavartuk három anyuka trécselését, ezért- engesztelendő őket – azt tudakoltuk mi rotyog a kondérban, látván, hogy egy szép nagy darab egész paprika mozgandozott a bugyborékok között.

   szuret 130

– Gulyás?  

– Nem, pörkölt.

 

– Sertés?

– Nem, csirke.

 

– Kinek főzik?

– Az  5.A-soknak.

 

Jót nevettünk a tömör párbeszéden, s jó étvágyat kívánva a sportpálya felé vettük az irányt.

 

   szuret 178A riportkészítés ideje alatt a szervezők felépítették a valóban sok kunsztot tartalmazó akadálypályát, s egymás mellé mindjárt négyet is. Hadd pörögjön a verseny, mondván, hiszen sok csapat volt! A padonfutás után apró akadályok jöttek, majd szekrényugrás volt a feladat, s mikor kellően elfáradt a kéz meg a láb, labdával kellett célba dobni, utána egy kisebbet terelgetni, hoki ütővel, hogy aztán egyenes úton lehessen rohanni a csapathoz egy váltásra. A versengésbe beszálltak az idősebbek is, sőt, a családtagok is.

 

   Hát, így telt a Janikovszky-suli szüreti mulatsága: egészségben, vidámságban, jó kedvben egy kellemes hétvégi délutánon.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY