AD-blacklist1

2022
aug.
26

FITT alkotói díj - a természettudományos oktatás jövőjének záloga

Írta: szerk-OGY

FITT leadIdén első alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díjat, amelyet ez alkalommal tíz kiváló fiatal pedagógusnak ítélt meg a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriuma. A FITT-díj személyenként havi 80.000 Ft összegű, tíz hónapon át folyósított, ösztönző jellegű anyagi támogatás.

  

   Az összesen 8 millió forint támogatás a Társaság és a díjazott tanárok közötti kapcsolatteremtést is jelenti.

   A díj olyan harmincöt év alatti tanárok támogatását, illetve pályán maradását szolgálja, akik kellő szakmai jártasság birtokában a természettudományos tananyag magas szintű, innovatív, a tanulók aktív részvételén alapuló átadását végzik, továbbá személyes kisugárzásukkal, „pedagógiai varázserejükkel” nevelő, inspiráló, személyiségformáló hatást gyakorolnak diákjaikra.

 

Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriumi tagok

  Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriuma

(balról: dr. Kacskovics Imre, dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, prof. dr. Szántay Csaba, dr. Bódis Attila)

 

   „Rendhagyó módon a pályázatokat rövid, saját készítésű videó formájában kértük a pályázóktól. Nem túlzás azt állítani, hogy a beérkezett pályázatok lenyűgözőek voltak! Valamennyi karakteres intenzitást, egyéniséget, víziót, kreativitást, újító szándékot, lelkesedést sugárzott. Minden pályázó más módon csillantotta meg egyéni tanári hitvallását, kedvenc tanításmódszertani gyakorlatait és a jövőre vonatkozó oktatási terveit. Kifejezett öröm, sőt meglepetés volt azt látni, hogy a tanári professzió iránti szenvedélyes elköteleződés ezekben a fiatal tanárokban nemcsak létezik, de ilyen erővel lobog. Ugyanakkor a pályázatokból az is jól érződött, ezeknek a tanároknak milyen nagy szüksége van minden lelki és materiális támogatásra, ami ezt a lobogást segít életben tartani. Ha a FITT-díj érdemben hozzá tud járulni ehhez a lobogáshoz, mindannyian nyertünk! Mi több: összekapcsolódtunk!” – Prof. dr. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

   „A mai modern szóalkotás és rövidítés nagyon találó eredménnyel örvendeztet meg bennünket. A FITT egészséges, energikus jelentése szinte sugallja azt, hogy a Richter által kiírt pályázatra jelentkezők aktív és sikerorientált fiatal pedagógusok, akik, ha van igény és lehetőség, mindent megtesznek a jövő generáció természettudományos szemléletének kialakításáért. Célunk az, hogy a jó pedagógus a pályán maradjon, alakítsa a fiatalok szemléletét úgy, hogy ők a jövő természettudományos kérdéseire választ vagy megoldást tudjanak adni." – dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős megbízottja.

 

Díjazottak

 

Richter Gedeon FITT díjazottakFiatal Természettudományos Tanár (FITT) díjazottak

  (hátsó sor, balról: Kuti Sándor, Szívós Ádám, Barabás Gergő, Szabó Róbert)

  (első sor, balról: Szabó Bence Farkas, Seres Zoltán, Csiki-Faludi Andrea, Formanné Kiss Andrea, Tóth Kristóf, Kovács Olivér)

 

dijazottak

 

A díjazottak rövid életrajza és hitvallása ITT olvasható (pdf)

 

(Forrás: Richter Gedeon Nyrt. sajtóközleménye)


A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványt 2001-ben a vállalatalapítás 100. évfordulója alkalmából hozta létre a Richter Gedeon Nyrt. vezetősége a tudományos kutatás és oktatás támogatására.

   Az alapítvány célja a társadalom és az egyén közös érdekeit szem előtt tartva a tudományos és kutatási (elsősorban az orvosi, biológiai, gyógyszerészeti, kémiai) tevékenység támogatása, az egyetemi, főiskolai oktatás, képességfejlesztés és tudományos képzés elősegítése. Az alapítvány céljainak elérése érdekében pályázatokat ír ki kutatási témák támogatására, tudományos konferenciákon való részvétel, illetve publikációs tevékenység támogatására. A pályázók bármely olyan felsőoktatási intézményéből jelentkezhetnek, amelynek tevékenysége az alapítvány célkitűzésével összhangban áll. Az alapítvány befogadja a határon túli magyar fiatalok pályázatát is.

   Az alapítvány 2022-ben huszonegyedik alkalommal hirdette meg pályázatait tudományos kutatók, doktoranduszok részére a „Rövid távú kutatási tevékenység- és Kutatási tevékenység támogatása témakörökben, valamint első alkalommal a Kutató hallgató ösztöndíjpályázatot és a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díj pályázatot.