AD-blacklist1

2021
dec.
13

Egészségre nevelik a budapesti fiatalokat – az emelkedett koleszterin romboló hatása

Írta: szerk-OGY

RG lead 1A gödöllői, debreceni és budai középiskolák után az idén a pesti gimnáziumok mérték össze tudásukat a Koleszterinsuli versenyen. A Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott megmérettetés célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a magas koleszterinszint romboló hatására, valamint az egészséges életmódra. A döntőt 2021. december 11-én rendezték meg a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

  

   A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt erőteljesen érinti. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni. A verseny fő célkitűzése megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

 

   Társadalmi szerepvállalása keretében a Richter Gedeon Nyrt. azért indította útjára a „Koleszterinsuli” versenysorozatot, hogy felhívja a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott betegségek megelőzésének fontosságára.

   A felhívásra 80 háromfős csapat jelentkezett, amelyek tagjai közül többen orvostudományi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat. A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták pl., hogy szívinfarktus esetén mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik?

  

koleszterin1

 

   Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem, valamint dr. Édes István, a Debreceni Egyetem professzorai online előadásukkal segítették a diákok felkészülését, akik többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, ugyanakkor számos érdekességet árultak el a koleszterinről, valamint a szív és érrendszer kockázati tényezőiről.

   Az előadást és egy próbatesztet követően, az élő verseny selejtezőjének számító időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jutott be a december 11-i döntőbe. A legjobb csapat tagjai a verseny zárásaként egyénileg is összemérhették tudásukat, ezáltal alakult ki a verseny végeredménye.

  

kleszterin 1st  A győztes az Eötvös József Gimnázium csapata lett és a nyertes csapat tagjai egyéni versenyben is összemérték tudásukat. Első helyezen végzett Kovács Bálint, a második Gelencsér Artúr, míg a dobogó harmadik fokára Doros Attila állhatott (képünk).

   Átadták a Richter Gedeon Nyrt. által alapított Vándor díjat is.

 

   A zsűri elnöke, dr. Barna István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika docense, a verseny kapcsán hangsúlyozta, hogy a vetélkedőre való felkészülés igazán remek lehetőséget teremtett arra, hogy mind több fiatalban tudatosodjon az egészséges életmód jelentősége. Az a tény, hogy ilyen sok középiskolás csapat indult a versenyen biztató jövőt jelenthet a jövő nemzedékének, a szív- és érrendszeri betegségek tudatos megelőzésben.

   koleszterin2

 

   Felkészülésük során kisfilmet készítettek az emelkedett koleszterinszint és a szívinfarktus kapcsolatáról, majd a közel négy órán át tartó vetélkedő során izgalmas kifejtendő feladatok, memória játékok, villám kérdések, infógrafikák kapcsán tartott kiselőadások mind-mind a koleszterinnel kapcsolatos tudást járták körül.

   „A versenyzők hihetetlen lelkesedése, a tudásuk és a kreativitásuk mindenképpen bizakodással tölt el. Az egészségtudatosság egyéni és társadalmi szinten is elengedhetetlen a jelenlegi népbetegségek gyakoriságának visszaszorításában.” – mondta dr. Barna István.

 

A versenyen készült felvétel IDE kattintva tekinthető meg.

forrás: richter.hu