AD-blacklist1

2021
dec.
07

Rátz tanár úr nyomdokain

Írta: szerk-OGY

Ratz lead21. alkalommal, december 1-jén, az MTA dísztermében adták a Rátz Tanár Úr Életműdíjat azon általános és középiskolában oktató pedagógusoknak, akik matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló teljesítményt nyújtanak a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

 

   A Rátz Lászlóról elnevezett kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben, összesen 12 millió forint értékben.

 

2021. díjazott pedagógusai

   

Ratz dijazottak 2

 

   Csahóczi Erzsébet, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola

   Kovács István, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

   Dr. Vankó Péter, BME Fizikai Tanszék

   Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, Babos József Általános Iskola, Fertőd /Soproni Szakképzési Centrum, Vas- és Villamosipari Technikum, Sopron

   Fodor Erika, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium

   Sarka Lajos, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

   Dr. Molnár Katalin, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

   Horváth Zsolt, Gödöllői Református Líceum Gimnázium

  

Ratz dijazottak

  A díjazottak tablóképe

 

   A Rátz Tanár Úr Életműdíjnak az elmúlt 20 évben kőbányai díjazottja is volt. 2002-ben †Pálmay Lóránt, a Szent László Gimnázium matematika tanárát, 2015-benNagyné Horváth Emília biológia tanárt (Bem József Általános Iskola) díjazta a kuratórium.

 

*

 

   2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az immáron 1,5 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2021 decemberéig összesen 160 pedagógust díjaztak.

 

Az életműdíjról részletesebben itt olvashat.

 

forrás: ratztanarurdij.hu és a Richter facebook oldala