AD-blacklist1

2021
aug.
31

Kelet-pesti tankerületi évnyitó

Írta: Oszvald György

Tanker evnyito 000leadA Kelet-Pesti Tankerületi Központ a 2021/2022-es tanév ünnepélyes tanévnyitóját augusztus 27-én tartotta meg. Az eseményen a köszöntők után átadták a kiváló pedagógus elismeréseket, kihirdették az új intézményvezető- és helyettesi megbízásokat, és köszöntötték az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusokat.

 

Az évnyitó tervezett helyszíne a kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola udvara volt, ám a várható esőzés miatt az iskola auáláját rendezték be bravúros gyorsasággal.

  Tanker evnyito 109 fuvola

   Az ünnepség bevezetője a Kroó György Zeneiskola két művésztanára, balról: Farkas Sára és Páris Alexanda fuvola duettje volt. Másorukon Joseph Haydn Évszakok című művének két tétele szerepelt.

 

  Az első köszöntőt Dunai Mónika országgyűlési képviselő mondta.

   Tanker evnyito 128dunaiKiemelte, köszöntője nemcsak Kőbánya és Rákosmente pedagógusainak szól, de üdvözli az intézmények tanulóit is, köztük elsődlegesen a tanulmányaikat szeptember 1-jén megkezdő elsősöket. A képviselő asszony szerint a 2021/22-es tanévet három szóval lehet jellemezni. „az első a biztonság, a második a tapasztalat, a harmadik pedig a bizakodás.ˮ

 

  A biztonságról szólva hangsúlyozta, hogy az egymásra figyelést, a higiénés követelményeket nemcsak otthon kell betartani, és nemcsak a járvány alatt, de utána is. A biztonsághoz tartozik az is, hogy a peadgógusok többsége már ez előző tanévben felvette a szükséges védőoltásokat. Sőt, most már a 12 éven felülieket is be lehet oltani, s ennek érdekében már az első tanítási nap előtt az iskolákban lehetett beoltani a tanulókat.

 

 

  A tapasztalatot összevonta a bizakodással, mondván, egymásra épülnek egymással szorosan összefüggnek. Örömét fejezte ki, hogy ez a tanév már jelenléti oktatással indul, de kifejezte, hogy bármi is legyen, hiszen már itt a járvány negyedik hulláma, a pedgógusok az elmúlt tanév tapasztalatai alapján képesek lesznek megoldani a váratlan helyzeteket is. „Abban pedig csak bízni tudunk, hogy az óvintézkedések betartásával elkerülhetők lesznek a járvány hatásai. Bízunk abben, hogy ez a tavév már egy nyugodt oktatási időszak lesz.ˮ – mondta a képviselő asszony. Köszöntőjét azzal fejezte be, hogy „bodog, biztonságos, tapasztalatokkal felvértezett és legfőképpen bizakodó új tanévetˮ kívánt.

 

  A nap háziasszonya, Lengyel-Fehér Gyöngyi ezután dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját szólította a mikrofonokhoz.

 

  Tanker evnyito 160 feketeÉvnyitóját Móricz Zsigmond gondolataival indította: „Légy nemes, gazdaglelű ember, hogy emberré tehess másokat a magad embersége által!ˮ

   

   Örömét fejezte ki, hogy a személyes találkozás varázsával találkozhat, s ez különös hangulatot ad az évnyitónak is. „Fokozza az élményt, hogy az elmaradt pedagósusnap kitüntetettjeinek most élőben tudjuk átadni az elismeréseketˮ – hangsúlyozta.

 

   A folytatásban megfogalmazta, hogy a szavaink, gondolataink avatják ünnepé a tanévnyitót, a tetteinkkel pedig súlyt tudunk ennek adni, és ez erőt ad ndannyiunknak.

  Az igazgató asszony néhány számadatot is közölt a tanévről. A tankerület iskoláikban 1153 elsős diák kezdi meg tanulmányait 51 osztályban. Az iskolakezdéshez a kormány ingyenes tankönyvcsomagokat biztosított, s a 12 580 csomag már megérkezett a tankerületi közppontba. a különsen hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók ezen felül is kaptak tanszercsomagokat.

 

 

  Tanker evnyito 113Dr. Fekete Ildikó úgy vélte, minden feltétel adott ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el a 2021/22-es tanév. Emlékeztetett, hogy tavaly komoly berhuázások történtek, az pedig az idei év feladata lesz, hogy elkészítsék a következő évi fejlesztések terveit.

  Kitért arra is, hogy már kialakították az oltópontokat, s kidolgozták, ki melyik iskolában kaphatja meg a járvány elleni vakcinákat. Kőbányán öt, Rákosmentén nyolc intézményben lesz oltópont. A legfrissebb adatok szerint eddig 607 tanuló kérte az oltást, amely a Pfizer vakcina lesz. „Ez fontos lépés ahhoz, hogy a jelenléti oktatást biztonságban kezdhessük el, s végezhessük a tanév folyamán.ˮ – hangsúlyozta dr. Fekete Ildikó. 

  Fontosnak tartotta jelezni, hogy a jelenléti oktatással párhuzamosan indul az úszás oktatás, kezdődhet a Lázár Ervin program, lehetnek táborok, szerepe lesz a diáksport rendezvényeknek.

 

  Megjegyezzük, bár az igazgató asszony említett néhány számadatot, s azt közölte, minden feltétel adott a tanév kezdetéhez, egy fontos témát nem említett. Ez pedig a tanárok, tanítók létszáma. Indokolt lett volna arról is szólni, hogy minden iskolában elegendő-e a pedagógusok száma, tantárgyak szerinti megoszlása, tekinettel arra, hogy a tanévkezdés idején a sajtó a tanárhiánytól hangos!

 

  A hivatalos megnyitó beszéd után dr. Fekete Ildikó D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere és dr. Bakos András, Rákosmente alpolgármestere közreműködésével intézményvezetői ás helyettesi kinevezéseket, s egyéb elismeréseket adott át.

 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY