AD-blacklist1

2020
ápr.
27

Online Janikovszky-nap 2020

Írta: szerk

Janikovszky falA Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola névadója születésnapján – április 23. – tartja iskolanapját, melyen első osztályosaik megkapják az iskolai sálat és nyakkendőt. Az idén sem volt ez másként, csak...

 

 


2020-ban ez rendkívüli módon valósult meg, hiszen a járványügyi helyzet miatt a Janikovszkys diákok sem járnak iskolába. Így a világháló teremtett lehetőséget, hogy az iskola kiemelkedő programja megvalósulhasson.

 

   Diószeginé Szőcs Erzsébet pedagógus kreatív ötlete és pozitív hozzáállása (a technikai megvalósítás neki és férjének köszönhető) egy megható összeállítást eredményezett, mely az iskola minden tanulójához eljutott. Rendkívüli osztályfőnöki órák keretében tekinthették meg a diákok a 2020-as Janikovszky nap műsorát.

 

   A szervezők igyekeztek átmenteni az online térbe a nap hagyományait. Az ötödik évfolyamosok ezúttal képzeletben jutottak el Janikovszky Éva sírjához a Farkasréti temetőbe. Éva nénihez írt gondolataik bemutatják az országban kialakult rendkívüli helyzetet, mindezt igyekeztek humor bonbonokkal színesíteni, az írónő stílusában.

 

Szobor

   Szintén ötödikes diákok virágot helyeztek el az iskolában álló Janikovszky mellszobornál, elsős és nyolcadikos testvérpár elültette a két évfolyam fáját.

 

Faültetés

 

   Az elsősök virtuálisan megkapták az iskolai nyakkendőt és sálat is, a fogadalom szövegét Tóth Bálint 1. a osztályos tanuló után mondhatták el.

   Sós Zsuzsanna intézményvezető köszöntője mellett az írónő fia, Janikovszky János videóüzenetet küldött a diákoknak, melyben édesanyja 55 éve aktuális mondatát is idézte:


„Mondd, édes fiacskám, hányszor mondjam, hogy mosd meg a kezed!”

 

   Ha visszatér a régi kerékvágásba az élet, a Janikovszky Iskola elsősei megkapják az iskolai sálat, nyakkendőt, így az iskola teljes jogú állampolgáraivá válnak.

 

   Szöveg: Sós Zsuzsanna