AD-blacklist1

2020
jan.
17

Sport, játék, Télapó – azaz, Mikulás Kupa ovisoknak

Írta: Oszvald György

Szervatiusz miki cup 735leadA kerület óvodásainak szervezett, hagyományos Mikulás Kupán vettem részt 2019. december 6-án, osztozva a gyerekek és felnőttek örömében. A verseny sport volt a javából, a játék itt kötelező elem, s az eredményhirdetésre érkező Mikulás bőségesen jutalmazta a jól viselkedő óvodákat és a gyerkőcöket.

 

 

Nem is olyan régen írtam a Szervátiusz Jenő Általános Iskola Erasmus+ programjáról, mely a mozgást, az egészséges életmódot állította a középpontba. Ebben a riportban hangzott el egy apró utalás a tavaly decemberi mikulás kupára; nevezetesen, hogy a program részeként könnyebb lesz a finanszírozása. Ezt a játékos sportvetélkedőt – immár hagyományosan – az iskola rendezi a kerület óvodáinak.

   Szervatiusz miki cup 116

 

   Egy tartalmas, izgalmas eseménysort valósít meg az iskola, bevonva pedagógusokat, felsős diákokat, az óvodások jelenlévő szüleit, s ha a helyzet úgy hozza, hát az óvónőket is. 2019. decemberében – egy másik iskolás programról érkezvén – a versenyt megelőző gálaműsornak az utolsó epizódjait láttam csak, legnagyobb sajnálatomra. Kárpótolt viszont a több fejezetre osztott versengés.

 

   Szervatiusz miki cup 279Ebben az ovisok aktív szereplésével különféle, váltó rendszerű sorversenyeket teljesítettek. Nekem a legjobban tetszett az a két feladat, mikor a pálya egyik végén a szülőnek vagy az óvónőnek egy minta alapján kellett adott méretű kartonlapra felragasztani az érkező „alkatrészeket”.

   Szervatiusz miki cup 669Ezek egy kis kosárkában voltak a pálya közepén, s az ovisok hatalmas rohanás után, vagy pókfutással megkerülve ezt, kivettek egy elemet, melyet a túloldalon leadtak, majd rohantak vissza, hogy egy váltópacsi után a társuk vigye a következő darabot.
   Nagyjából azonos feladatnál a felnőttek terpeszbe álltak, s a gyerekek a lábaik alatt átcsusszanva teljesítették a feladatot. Megjegyezzük, ha valamit elrontottak, az előző fázistól indulva meg kellett ismételni azt a részt. A látható küzdeni akarás mellett a fair play is megvalósult.

  

Szervatiusz miki cup 1076

   A feladatokat mindegyik óvoda teljesítette, a rendezők figyeltek arra is, hogy az egyes feladatsorok váltakozása ne legyen unalmas. El lehet képzelni, mekkora hangzavar volt a szurkolás, a társak biztatása során. S ebben a zajban a közreműködő felsős diákok hatalmasat teljesítettek: a feladatok végén pillanatok alatt szedték össze az adott esemény kellékeit, s rakták ki az újakat. Olajozottan, gördülékenyen zajlott le a kupa minden epizódja, s nem véletlen, hogy a Mikulás „fellépése” után egy közös fotóra kértem őket.

  

   És akkor a díjazásról, az ajándékozásról. Az iskola kórusa – tündériek voltak a gyerekek az egyforma mikulássapkában – több Mikulás-váró dalt is elénekelt, mire egyszer csak nyílt a tornaterem ajtaja, s a nagy-nagy zsákjával besétált a Mikulás.

   Szervatiusz miki cup 884Helyet foglalt a kikészített széken, s az eredményhirdetés sorrendjében érkező ovisoknak átadta a csokikat, majd a támogatók ajándékcsomagját is.

 

   A szervezők pedig az oklevelet és a kupát adták át az óvoda képviselőinek, és az „ovis csapatkapitánynak” – már ha éppen nem a Mikulás zsákja körül tolongtak az apróságok.

 

A versenyről készült képriport ITT tekinthető meg.

fotó: 10kerkult.hu/OGY