AD-blacklist1

2019
szep.
01

Amikor a tanár híddá feszül…

Írta: Oszvald György

Tanker evnyito 120leadA Kroó György Zeneiskola AMI díszterme adott helyet a Kelet-Pesti Tankerületi Központ tanévnyitó értekezletének augusztus 29-én.

  

 

 

 

Meglehetősen kevesek érezték, hogy jelenlétükkel megtiszteljék az ünnepélyes aktust. Megjegyezzük – igaz, máskor ennek nem lenne helye –, hogy ez a passzivitás talán betudható annak a közhangulatnak, forrongásnak, mely a pedagógus szakmát és világot manapság övezi.

 

   Fehér Gyöngyi, a tankerület szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket: Kőbányáról D. Kovács Róbert Antal polgármestert, Radványi Gábor és Weeber Tibor alpolgármestereket, Rákosmente képviselő-testülete képviseletében Sarkadi-Nagy Adrienn képviselőt, nem utolsó sorban a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, dr. Fekete Ildikó asszonyt.

 

   Az értekezletet a Kroó György Ami két zongora-művésztanára, Taraszova Krisztina és Kovács Bernadett Chopin: A-dúr polonéz négykezes változatával vezette fel, majd d. Kovács Róbert mondott egy személyes hangvételű köszöntőt. Kiemelte, hogy napjainkban ugyan teljesen megváltozott az önkormányzat és az iskola viszonya, nincsennek megoldhatatlan feladatok a jelenlegi irányító tankerület és a hivatal között, s ez azért is fontos, mert a tankerületi központ két kerületben működik. Kőbányai vonatkozásban néhány iskolában zajló felújításról szólt, s jelezte, nemsokára elkezdődhet a Szervátiusz Általános iskola átépítése is.

 

   Tanker evnyito 122Dr. Fekete Ildikó (képünk) az évnyitó előadásában a nyáron történt eseményekről szólt: dr. Maruzsa Zoltán lett az oktatásért felelős államtitkár, új gazdasági elnökhelyettes dolgozik a Klebelsberg Központnál, több ponton módosult a köznevelési törvény, s fenntartó váltás történt a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál.

 

   Kiemelte, hogy a tavalyi célt, az élménypedagógia megvalósítását a mostani tanévben is folytatni fogják, ám erre az évre megtoldja a célt egy újabb tartalommal, a fenntarthatósággal. Ugyanis ez „átszövi mindennapjainkat, izgalmakkal, félelemmel, hogy milyen lesz a jövőnk”. Bejelentette, hogy éppen ezért október elején egy nagyszabású fenntarthatósági konferenciát szerveznek.

 

   A folytatásban a tankerülethez tartozó iskolák tevékenységéről szólt dr. Fekete Ildikó. Pályázati eljárás keretében ötéves igazgatói megbízást kapott: Molnár Anna (Gregor József Általános Iskola), dr. Hicz János (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium), Farkas György (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium), Menyhárt Sándor (Szent László Általános Iskola), Sarkadi-Nagy Adrienn (Újlak utcai Általános Iskola), dr. Nguyenné Csüllög Erika (Üllői úti Általános Iskola).

   Eredménytelen pályázati eljárást követően egyéves megbízatást kapott: Dobroviczki Ágnes (Széchenyi István Általános Iskola) és Molnár Emese (Keresztury Dezső Általános Iskola).

 

   Tanker evnyito 109Az elmúlt tanévben intézmény átszervezés is történt, ami a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolát érintette: egy új helyet kapott a Liget soron.

 

   A különféle pályázatokon az iskolák sikereket értek el, a Határtalanul programban például 14 iskola valamivel több, mint 48 millió, 2 iskola pedig kis híján 18 millió forintot kapott. A Nemzeti Kulturális Alapból 2 iskola 850 ezer forintot nyert, egyéb forrásokból a Zrínyi Miklós Gimnázium 5 699 042 forintot nyert a pályázataira.

   Dr. Fekete Ildikó kiemelte, hogy régen fordult elő olyan nagyságrendű összeg, mint a Kroó György AMI elismerése: 38 428 000 forintot fordíthatott hangszercserére, felújításra.

   Sikeresnek nevezte az Erasmus programban elnyert összesen 86 173 euró pályázati forrást.

   A nyári karbantartásokra összesen 59 507 472 forintot fordítottak a tankerületi központ intézményei.

 

   Tanker evnyito 175S talán a legfontosabb információ az előadás végén hangzott el: a Kelet-Pesti Tankerületi Központ 27 köznevelési intézményében 12 567 tanuló kezdi meg a 2019/2020-as tanévet. Kibontva ez a X. kerület 15 iskolájában 6327, a XVII. kerület 10 iskolájában 6240 tanulót jelent.

 

   Fontos változás lesz, hogy szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni az e-kréta naplót, aminek első sorban a szülők örülhetnek, hiszen így szinte azonnal értesülnek a gyerekeik tanulmányaival kapcsolatos információkról.

   Dr. Fekete Ildikó egy szép gondolattal zárta beszédét. „A tanár híddá feszül, s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.” (Nikosz Kazantzakisz)  

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Néhány gondolat az új tanév indításához

 

   Ha ez a rövid tudósítás megszületik még csütörtökön, csak arról írhattunk volna, hogy augusztus 31-ére diákok szerveznek tüntetést a Kossuth térre a köznevelési törvény módosításáért.  

   Sőt, a négy fiatal szervező szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetett.

 

   Ma már tudjuk, 31-én, szombat délután tanévindító flash mobot tartott a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti szervezete a Keleti pályaudvarnál.

   Aztán jött a bomba: szeptember 1-jén napvilágot látott, hogy botrány volt Kásler Miklós emberminiszter sárvári tanévnyitóján. 

 

   Ám, mindezekről (a diáktüntetésről, s az oktatással kapcsolatos általános képről) egy szó sem hangzott el az eseményen. – Megjegyzem, ezt ártó szándék nélkül, pusztán a tények rögzítése miatt írom le, nem tisztem és nem is akarom a tankerület erre az eseményre összeállított anyagát véleményezni. – kiemelés tőlem, O.GY. Bár megjegyzem, néhány adatot szívesen vettem volna akár összesítve vagy bármiylen rendszerezettséggel is a tantestültekről: van-e létszámhiány, megfelelő szakképzettséggel tanítanak-e a tanárok, és sorolhatnám még a kérdéseket...


 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas