AD-blacklist1

2019
jún.
04

Felvidéki barangolás

Írta: szerk

xIMG leadSzakítva a hagyományokkal, a Szent László Általános Iskola diákjai ezúttal északra utaztak kirándulni. A Felvidék városaival, nevezetességeivel ismerkedtek május elején. Az élményekről Péter Ildikó tanárnő küldött tudósítást honlapunknak.

 

 

A Szent László Általános Iskola 7. évfolyamának 45 diákja 2019. május 4-8 között a Felvidékre látogatott a „Határtalanul” program keretében. Az iskola évről évre sikeresen nyújt be pályázatot a programra, az idei kirándulás mégis különleges volt. A korábbi években a diákok rendszerint Erdélybe utaztak, ezt a hagyományt törték meg az idei hetedikesek, akik II. Rákóczi Ferenc emlékeit keresve a Felvidéken barangoltak.

   Hamar kiderült, hogy a utazás mottója az „Akkor jöttünk, amikor jól esett” mondat lehetne, ugyanis eső, havas eső és hó is kísérte a csapatot. A zord időjárás azonban nem szegte a kirándulók kedvét.

 

   xBetler Andrassy kastelyAz első nap Betléren, az Andrássy család vadászkastélyát nézte meg a csoport (képünk), aztán Rozsnyóra utaztak, ahol sétát tettek Közép-Európa legnagyobb négyzet alakú főterén, felkeresték Rákóczi egykori lakóházát, és felelevenítették a szabadságharc történetét. 

       

   Másnap Kassa volt az úti cél, ahol természetesen szintén Rákóczi nyomában jártak a hetedikesek.

 

   A Rodostó-házban szívhez szóló idegenvezetést kaptak, a Szent Erzsébet dómban pedig megkoszorúzták a fejedelem hamvait őrző szarkofágot.

   xSzepes varHarmadnap – dacolva az erős széllel és a havas esővel – felkapaszkodtak a szepesi várhoz (képünk), amelynek renoválása jelenleg is folyik, de még ebben az állapotában is lenyűgöző. A várban több száz évet repültek vissza a történelemben. Az időutazás Lőcsén folytatódott, a – Mikszáth Kálmán regényéből is jól ismert – „fekete városban”. A Szent Jakab templom különleges oltárának megtekintése után felkeresték a városházát, majd abba a szégyenketrecbe is bebújtak a diákok, ahova hajdan az engedetlen és rosszéletű asszonyokat zárták. A nap végén – már hóesésben – érkeztek meg Késmárkra. Itt Thököly Imre sírját koszorúzták meg.

   A negyedik napot a Tátrában töltötte a csapat, ahol frissen esett és a télről megmaradt hóval is találkoztak. A Tarajka-hegycsúcsra való feljutás és a Csorba-tó körüli túra után másnap hazafelé indultak, de előtte még betértek Besztercebányára. Az egykori bányaváros központjában sétát tettek a szép gótikus és reneszánsz lakóházak között.

  

xTatra Tarajka

   Haza indulás előtt a Tarajka-csúcson

 

   A kirándulást követő értékelő órán a diákok visszaidézték a Felvidéken töltött napokat. A címkép ezen a foglalkozáson készült.

 

A kirándulás képeiből szerkesztett válogatás ITT nézhető meg