AD-blacklist1

2019
ápr.
22

Költészet napja – kicsit másként

Írta: Oszvald György

Fekete Kolteszet nap 188leadSzokatlan elemekkel tarkított programmal emlékezett meg a Fekete István Általános Iskola a költészet napjáról április 10-én. Az ünnepséget a Kőbányai Írók, Költők Egyesületével (KÍKE) karöltve szervezték meg.

 

 

 

Ari Fabbro, alias Kovács Aranka tanárnő már több alkalommal is szervezett rendhagyó irodalomórákat, melyeken a KÍKE tagjai voltak a vendégek.

 

 Felteteles 3rd evad SEP 350   „Azt szerettem volna, és szeretném is, hogy tudatosuljon a gyerekekben, kortárs költők élnek és alkotnak a szomszédságban, hogy a versek, a költészet ünnepén nem csak József Attilával és a magyar líra klasszikusaival lehet emlékezni. Mivel én magam is tagja vagyok a KÍKE-nek, könnyű volt megtalálni a kapcsolatot, melyben nem csak ennek az egy alkalomnak a lehetősége van benne. Az iskola és az egyesület között egy hosszabb távú együttműködés alakulhat ki, melynek része lehet az is, hogy a tanulóink aktív tagjai legyenek majd a kőbányai írók társaságának.” – mondta el a lényeget Ari Fabbro (képünk).

 

   A több strófás ünnepség első versszaka volt – megemlékezve Ady Endre halálának 100. évfordulójáról is –, hogy az udvaron felsorakozott diákok közösen szavalták el a Föl-földobott kő című verset.

 

   A második strófa a KÍKE és az iskola márciusban meghirdetett versíró versenyéről szólt. A kiírás három korcsoportba sorolta a vállalkozó kedvű diákokat: alsósok (3. és 4. évfolyam), felsősök-I (5. és 6. osztály), felsősök-II. (7. és 8. osztályosok).

 

Fekete Kolteszet nap 024

  balról: Ari Fabbro, Rábai Námeth Ferenc, Makk Attila, Kaposi Ildikó, Pánti Anna, Homola Irénke. Verset mond Farkas Emília, 3.A, az alsós kategória győztese

 

   A zsűri, melynek elnöke Kaposi Ildikó, a FSZEK Kőbányai Könyvtára vezetője volt, tagjait a KÍKE alkotói (Ari Fabbro, Pánti Anna, Homola Irénke költők és Oszvald György újságíró, a KÍKE alelnöke) adták, mintegy száz beérkezett vers közül választotta ki azokat, amelyek az ősszel megjelenő antológiában külön fejezetben szerepelnek majd.

 

   kaposi2Kaposi Ildikó (képünk) zsűrielnök azt emelte ki, hogy a versek a gyerekeket körülvevő világról szóltak, arról, hogy a temérdek benyomás hogy rezonál a lelkükben. „Nagyon jó verseket is találtam a beküldött írások között.” – mondta, s ezek  nyilvánosságot kapnak a KÍKE antológiában.

 

A versíró verseny győztesei

                                                       

Alsósok

   1. Farkas Emília 3.A, 2. Hunyadi Szonja Andrea 3.A, 3. Berei Zsombor 4.A

 

Felsősök (5-6. évfolyam)

   1. Hamvas József 6.B, 2. Barkóczi Milán 5.A, 3. Szirtesi Szonja 5.A

 

                                                                         Felsősök (7.-8. évfolyam)

                                                                            1. Bényi Flóra 7.B, 2. Erdélyi Anita 7.B, 3. Balogh Zsófia 7.B

   

Fekete Kolteszet nap 198

  A versíró verseny győztesei, helyezttjei; a hátsó sorban: Pánti Anna, elől Ari Fabbro - zsűritagok

 

   A helyezettek, túl a megjelenésen és az elismerő oklevélen, a KÍKE 2018-ban megjelent antológiájának 1-1 példányát, a korosztályok első helyezettjei pedig egy-egy, a KÍKE jubileumi, emblémázott golyóstollát kapták jutalmul.

 

   A megemlékezés harmadik versszakában Ari Fabbro bemutatta Makk Attila költő, meseírót, aki – természetesen – a KÍKE tagja, több kötet (gyerekversek, regények) szerzője. Az életrajzával (itt olvasható), fotójával és írásaival illusztrált tablót – a már harmadik alkalommal megvalósuló hagyomány szerint – egy évre kifüggesztik a versfalon.

 

    Fekete Kolteszet nap 071A negyedik strófa egy ünnepi műsor volt. Értékét növelte, hogy ezen versíró verseny győztesei, helyezettjei a kőbányai írókkal együtt szerepeltek, s mondták el verseiket. A műsorban megzenésített versekkel szerepelt Rábai Németh Ferenc (képünk), szintén a KÍKE tagja.

   A közönséget az ötödik versszakként értelmezhető irodalmi totó jelentette.

   A csapatokat Ari Fabbro sorsolta össze: a 3. évfolyamtól indulva, minden csapatban minden évfolyamból szerepelt egy fő, így a sorsolás okán teljesen véletlenszerűen alakítva ki a hat fős társaságot.

   A csapatok nevét is sorsolás döntötte el: egy-egy kártyát húztak ki a kínálatból a legfiatalabbak. A hat csapat Strófa, Metafora, Páros rím, Versszak, Jambus és Szonett néven versenyzett.

   A 13+1 kérdés megválaszolására 15 perc állt rendelkezésre. Mutatóba közreadunk néhány irodalmi rébuszt.

 

   Milyen verselésű Petőfi Sándor: Szeptember végén című költeménye? Vagy: ki írta a következő verssorokat – „De szeretnék gazdag lenni,/Egyszer libasültet enni,/Jó ruhába járni kelni,/S öt forintér kuglert venni.” Eldöntendő kérdés volt, hogy hány sorból állhat egy versszak? De arra is kíváncsiak voltak a szerkesztők, hogy ki kapott irodalmi Nobel-díjat Moldova György, Kertész Imre, Janikovszky Éva és Makk Attila közül? Kertész Imrét többen is eltalálták!

 

Az irodalmi kvíz nyertesei (a képen balról)

   1. Jambus, 2. Metafora, 3. Strófa 

csapat1 3 650

 

   Az első helyezett tagjai az oklevél mellett a KÍKE 2017-ben megjelent antológiájával lettek gazdagabbak, s mindhárom csapat tagjai 1-1 emblémázott, gumis végű golyóstollat kaptak. Ajándékkal kedveskedett a helyezetteknek Pánti Anna költő, operaénekes, az opera nagykövete, aki szintén tanít az iskolában.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas