AD-blacklist1

2019
ápr.
15

Kőbányai siker az országos kürtversenyen

Írta: szerk

Viki 3leadVarga Viktória Dóra, a Kroó AMI növendéke, első helyezést ért el a Kisújszálláson megrendezett XIII. Országos Kürtversenyen, március 10-én. Versenyprogramjában Kocsár Miklós és Schubert művek szerepeltek.

 

 


A XIII. Országos Kürtverseny döntőjét Kisújszálláson, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg március 8 -10-e között. A fináléban kőbányai siker született: a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola növendéke, Varga Viktória Dóra első helyezést nyert.

 

   viki 2Az országos versenyen 69-en kaptak lehetőséget a részvételre négy korcsoportban, 40 zeneiskolából. Budapestről 14 fő jutott tovább, a második korcsoportban 27-en versenyeztek.

 

   A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Tóth Aladár Zeneiskola AMI rendezte meg 2019. január 25-én a XIII. Országos Kürtverseny budapesti területi válogatóját. Varga Viktória Dóra a II. korcsoportban arany minősítést kapott.

   A döntőben Varga Viktória Dóra műsorában Kocsár Miklós: Saltus Hungaricus és Franz Schubert: Szerenád című műve hangzott el. Felkészítő tanára Kristóf Ádám volt, zongorán közreműködött Kiss Csaba, aki korrepetitori különdíjat kapott.

 

   A zsűri elnöke dr. Endrődy Sándor kürtművész, egyetemi docens, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanára volt. A zsűri tagjai között volt Berki Sándor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kürtművésze és szólamvezetője, aki gyerekként szintén első díjat nyert Kisújszálláson, az I. Országos Kürtversenyen 1983-ban. A zsűri másik tagja Hetyei József, a Pápai Bartók Béla AMI kürttanára volt.

 

Viki 4
 
   Varga Viktória Dóra 2006-ben született Budapesten. Jelenleg a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola kürt tanszakának 5. B osztályos tanulója, tanára Kristóf Ádám.

   Viki 1Varga Viktória Dóra több alkalommal és számos más területen is bizonyította zenei tehetségét. A Szent László Általános Iskola ének-zene tagozatán kezdte zenei tanulmányait, ahol a kezdetektől az intézmény kórusának, valamint Csengettyűegyüttesének is tagja. Számos alkalommal léptek fel a kerület különböző rendezvényein.

 

   Reprezentatív meghívást kaptak 2019 tavaszán Szőnyi Erzsébet – a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze – zenei köszöntésére kilencvenötödik születésnapja alkalmából, ahol Viktória a Szent László Általános Iskola Harmónia kórusának és a Csengettyűegyüttesnek tagjaként is közreműködött. A Csengettyűegyüttes tagjaként eredményesen szerepelt a Balázs Oszkár Csengettyűs és Ütőhangszeres Fesztiválon is 2019. márciusában.

    A Kőbányai Népdaléneklési Verseny rendszeres fellépője, különböző formációkban több alkalommal arany és ezüst minősítést kapott (2016). Legutóbb a Kroó Tanulmányi Versenyen értékelték kiemelt arany minősítéssel a produkcióját (2019).

 

   A Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskolában a szolfézs, zeneelmélet tárgyak mellett zongorázni is tanul, szeret kamarazenélni, valamint a Kroó Fúvósegyüttes tagjaként többször koncertezett Budapesten és vidéken. Jelenlegi és volt tanárai: Bodor Krisztián, dr. Fazekas Ágnes, Kelemen Attila, Ottmár Dávid, Seres Kata, Taraszova Krisztina.

  
   VikiVarga Viktória Dóra 2019. évi meghívásai között szerepel, hogy a hazai és egyéb fővárosi hangversenyeket követően 2019 júniusában a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola képviseletében Lengyelországba utazik.

 

   Krakkóban ösztöndíjasaként részt vesz a Bronisław Rutkowski Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola szervezésében megvalósuló „Az oktatás és szakmai karrier jövőjének bemutatása európai országok nemzeti zenéjének perspektívájából” című Erasmus+ programban, dr. Wojciech Kamionka kürtművész-tanár és Tadeusz Płatek karmester kurzusain.

 

   Magyarország képviseletében szólódarabokkal fellép a Krakkói Zeneakadémia hangversenytermében is.

 

 

 

 

 

fotók: a Kroó AMI, Budapest

és Varga Viktória Dóra családjának archívuma.