AD-blacklist1

2024
ápr.
02

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

Írta: Oszvald György

Ground golf Eb 063 leadElektronikus levelet kapott minap a 10kerkult.hu portál. Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke küldött nagyszerű híreket. „Örömmel tájékoztatom önöket a Spanyolország, Segovia városában elért magyar sikerekről az Open Európa Ground Golf versenyünkkel kapcsolatosan!”

Az eredmények magukért beszélnek…

 

 

2024. március 15-én Spanyolország Segovia városában rendezték meg a 2. Open Europe 2024 Nemzetközi Ground Golf versenyt, amelyre egy 20 fős magyar csapat nevezett. A 176 fős mezőnyből a magyar golf játékosok az alábbi eredményeket érték el.

 

Fortuna SE – 6 fő nevezett:

 

Ground golf Eb 026Potos Ilona – 30 méteren aranylabda és Női egyéni II. helyezés (képünk)

 

Bánhegyiné Binder Zsuzsanna – 15 méteren aranylabda és női 12. helyezés

Ground golf Eb 037Bánhegyi Gábor – 30 méteren aranylabda és ffi egyéni 10. helyezés 

 

Az elutazás előtt Bánhegyi Gábor (76 éves) – képünk –  a legidősebb és a ground golf népszerűsítésében legeredményesebb sportoló elismerést kapta a Mongol Szövetség elnökétől.  

 

Burger Gábor – 15 méteren aranylabda és ffi egyéni 45. hely

 

Csiszár József – ffi egyéni 68. hely

 

Richter Anikó – női egyéni 47. hely

 

  

tomiVinetum GGSE – 3 fő nevezett

 

Jakabfy Tamás – 4 aranylabda és Férfi egyéni I. hely (képünkön a Hungary sállal) 

 

Pusztai Katalin – női egyéni 57. hely

Horváth Éva – női egyéni 60. hely

 

Ground Golf SE – 5 fő nevezett

 

Togmid Tserendulam – női egyéni 33. hely

Sarah Vancsingdorzj – női egyéni 47. hely

Gáspárné Kincses Erzsébet – 25 méteren aranylabda és női egyéni 12. hely

Namsraijav Batduulga – ffi egyéni 45. hely

Csöndor András – ffi egyéni 27. hely

 

EGIS SE – 1 fő nevezett

 

Lénárd Mihály – 15 méteren aranylabda és ffi egyéni 27. hely

 

XV. kerületi Unilever SE Five Friend Ground Golf szakosztálya – 5 fő nevezett

 

Szűcs Ádám – ffi egyéni 38. hely

Nagy István – 15 méteren aranylabda és ffi egyéni 13. hely

Nagy Istvánné Kovács Mária – női egyéni 34. hely

Czékmánn Attila – ffi egyéni 62, hely

Czékmánn Zsófia – női egyéni 70. hely

 

esp4 650

  A magyar csapat a Europe Open 2024 Ground Golf versenyen

 

       Négy szlovák, nemeshódosi illetőségű hölgy (Marta Fenosova, Maria Matulova, Maria Uhuerova, Eva Csibova), a fortunások sportbarátai, 2 aranylabdával debütáltak a nemzetközi versenyen. Ennek érdekessége, hogy a fortunások tanították meg őket golfozni.

   ***

   A szerdai napokon bevett szokás lett az edzés. A résztvevők létszáma változó, függ az időjárástól, a privát elfoglaltságoktól és egyéb tényezőktől. Átlagosan 20-25 fő veszi birtokba az Óhegy park „Nagyrét” területét, mint történt az március 27-én délelőtt is. Icát néhány nappal korábban arra kértem, hogy a Segoviában járt golfosokat kérje meg, hozzanak magukkal néhány emléket – érmekre, fotókra, egyebekre gondoltam. A benevezettek közül szép számmal jelentek meg (a csoportkép tanósága szerint 11 fő), s róluk tudtam egy fotót készíteni.

  

Ground golf Eb 004

  A Segoviában szereplők egy része a relikviákkal

 

   Icát arról faggattam, hogy milyen élményei vannak a nemzetközi versenyről. Természetesen, a középkori város római korból megmaradt vízvezetéke, az aquaduct (spanyolul Aqueducto de Segovia), a gyönyörű katedrális, az Alcazar erőd és az Óváros vitték a prímet.

 

esp2 romai vizvezetek

  Az Aqueducto de Segovia

 

   Togmid Tserendulam (Ceren), Potos Ilona és a fent már említett Bánhegyi Gábor a mongol sportbizottságtól kapott egy-egy plakettet a ground golf népszerűsítésének elismeréseként. 2018. második félévében kezdték el a sportág megismertetését. „Az első két év afféle tanuló év volt, majd gőzerővel kezdtük Cerennel, Demeter Marcsival és jómagam az érdemi munkát” – idézte a kezdeteket Potos Ica.

   A versenyről pedig érdekes információkat mondott. Az egyik tényező az életkor volt: többnyire az idősebb korosztály volt a jellemző. A másik a játék lebonyolítása.

 

   „Az eredmények regisztrálása kicsit másként történt, mint azt itthon megszoktuk. Valójában éttekinthetőbb volt, mint a mi rendszerünk. Minden egyes ütést striguláztak, majd ezeket összeadták, s ezt a számot írták be a megfelelő rovatba, s csak a végén adták össze. Úgy vélem, és ez nagyon tetszett, hogy arra törekszenek, hogy játékos jellege legyen a sportnak. Nem a profi sport irányába mozdulnak el, s ennek bizonyítéka, hogy már a bírókat is nélkülözik, ugye nálunk az adott csapatból kerül ki a bíró és ő dogozik végig; – itt minden játékos az előtte lévő ütőt számolja, így mindenki aktívan részt vesz ebben a feladatban is. Tehát nem egyszemélyi felelősség van. Az is érdekes volt, hogy a versenyzők nem egymás után következtek, hanem „forogtak” – azaz, ha a játékos első volt az első pályán, a másodikon már a második helyen kezdett.” – idézte Ica a tapasztalatait.

  

esp3 katedralis

  A Katedrális

 

   Ica elmondta azt az érdekességet is, hogy ellentétben a mi rendszerünkkel, amikor holtverseny alakult ki, azonos pontszámnál a legidősebb az első, a fiatalabb a második, stb. Az itthon alkalmazott holtversenynél nem az életkor dönt, hanem egy adott szabály szerint oldják fel a pontegyenlőséget.

 

   S ha már az edzés kezdetén beszélgettem Icával és Cerennel, néhány fotót készítettem a golfosok egy részéről is. Ezek és az Icától kapotta galériában nézhetők meg (ld. a linket alul).

 

***

esp1

   Segovia a spanyol főváros Madridtól cca. 100 km-re északra található Kasztíliában. A Kasztília és León autonóm közösség azonos nevű tartományának fővárosa. Nevezetességei: a római vízvezeték és a középkori óváros, amely a világörökség része.

 

A képek IDE kattintva tekinthetők meg

Fotók: 10kerkult.hu/OGY, Potos Ilona, Vinetum GGSE és wikipedia