AD-blacklist1

2019
dec.
27

Új rekorddal zárt a 36 órás tekemaraton

Írta: Oszvald György

36HRS ejjel 126leadCsúcsdöntési kísérletre hívta a tekéseket Varga Zoltán, a Viktória Amatőr Teke Egyesület vezetője, a tekemaraton főszervezője. A cél az volt, hogy a fennállásának az idén 85 éves évfordulóját ünneplő Budapesti Tekézők Szövetsége rendezésében zajló, 36 órás tekemaraton végén új magyar csúcs szülessen.

 

 

A 2019. december 7-én reggel nyolc órakor kezdődő rekordkísérlethez minden feltétel adott volt. A különleges sporteseménynek a BKV Előre SC teke csarnoka adott otthont: kellő számú csapat fogadta el a meghívást, s a hitelesítés miatt személyesen volt jelen Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora.

 

   36HRS open 77Az első csapat versenykezdése előtt néhány perccel, a BKV Előre SC elnöke, Hudák Gábor (a képen balra) mondott egy rövid megnyitó beszédet a játékosok és a néhány fős érdeklődő előtt. Ebben kiemelte, hogy „a különleges sportesemények mindig fontosak az egyesület életében, mert előre lendítik a munkát, motiválnak és példát adnak”, majd sportszerű versenyzést kívánva megnyitotta a 36 órás tekemaratont.

   36HRS open 97Varga Zoltán, az esemény főszervezője (a képen középen) kérésére Sebestyén István (bal oldali kép) elmondta, a verseny a maratoni szabályok szerint zajlik, s kifejezte, reméli, hogy a jegyzőkönyvezett, felügyelt és szabályosan zajló versenyen túlszárnyalják majd az eddigi leghosszabb, közel 33 órás csúcsot.

   Pontban nyolc órakor Ferenc József versenybíró (a képen jobbra) bemutatta az első sor játékosait, s bejelentette, a rekordkísérlet a 10 bemelegítő dobással kezdetét veszi. A játék alapja a 120 vegyes gurításos (4 x 30) profi rendszer volt, amely során, ideértve a pályacseréket is, váltakozva teljesítettek teli és tarolás dobásokat.

 

   A 10kerkult.hu az első gurításokon tudott jelen lenni: az EGISZ férfi amatőr csapat, a Nyergesújfalu férfi NB I-es csapat és a Rákoshegyi VSE női szuperliga csapat játékát kísérte figyelemmel.

   36HRS ejjel 021c   A folytatásban az éjszaka folyamán, vasárnap fél 1-kor érkeztünk újra, s a játékot éppen befejező Tüker M. SC férfi NB II. csapat tagjait sikerült „lencsevégre kapni”.

 

   A következő csapatról, a BKV Előre SC női szuperliga játékosairól már nem csak a csapatképek készültek el, de a bemelegítés során is sikerült fotózni a lányokat.

 

   Egy újabb szünet következett, s a vasárnap délutáni részét – más esemény miatt – kétfelé osztottuk: déli 12 óra előtt pár perccel érkeztünk a helyszínre, s mint korábban, ezúttal is sikerült néhány képet lőni az FTC női szuperliga csapat tagjairól. Utánuk az FTC férfi szuperligás csapata következett: parádés játékuk után a versenybíró 600 fa feletti eredményt is közölt:

36HRS PM 147a

  balról: Mátraházi István 503 fa, Botházy Péter 595 fa, Zapletán Zsombor 605 fa, Bíró Patrik 569 fa.

 

   Amíg viszont a zöld-fehér srácok gurítottak, már a következő csapat, a szlovák MKK Slovan Galánta férfi NB I-es csapata készülődött, köztük egy „fiúsított”, kedvesen szerény leányzóval. Nem hagyhattunk ki egy rövid interjút, s kérésünknek Katka Vecerikova szívesen tett eleget. Megemlítettem, hogy a nyár folyamán a Kató Ferenc Emléktornán szerepelt galántai csapat, de vele nem találkoztam.

 

   36HRS PM 225Merre jártál éppen ekkor?

   – Nemzetközi versenyen voltam, s ez fontos volt, mert itt dőlt el, hogy bekerülhetek-e a szlovák válogatottba.

   – Sikerült?

   – Talán.

   – Mióta tekézel?

   – Két éve kezdtem el komolyan játszani

 

  Elnézve Katka eredményét, 520 fa volt a teljesítménye 3 üres dobás mellett, szereplése a legjobbak között nem reménytelen.

 

36HRS PM 559

  Természetesen, a tekemaratonról a humor sem hiányozhatott: akcióban Méhész Anita (középen). És - megnyugtatásul az olvasónak - azért egy szokásos csapatkép is készült

 

   Az este folyamán éppen jókor, a verseny 35. órájában érkeztünk ismét a teke csarnokba. A Tüker M. SC csapatának utolsó gurításai után Ferenc József versenybíró kihirdette az elért eredményeiket, majd Sebestyén István, a Magyar rekordok regisztrátora vette át a szót:

 

 

   „Ez a maratoni teke verseny, mely egészen pontosan 36 óra 06 percig tartott, hiszen a versenybíró ekkor zárta le a versenyt, magyar rekord is egyben, mert a korábbi leghosszabb verseny időtartama mindössze 32 óra 35 perc volt.”

 

   Hozzá tette, tudomása szerint a szervezők már most azon gondolkodnak, hogy a következő versenyen a 60 órás új csúcsot célozzák meg.

 

   Az eredményhirdetés előtt egy megjegyzést tennénk. A sportág sajátossága, hogy amikor egy csapat befejezte a játékot, marad még egy darabig, aztán elmegy haza. Jelen esetben akkor is, ha helybeliekről van szó. Így általában az történik, hogy ha marad valaki – vagy visszajön órák múlva – a verseny után, ő veszi át a jelen nem lévő díjazottak érmét, serlegét. Most is így történt, kevesen voltak, akik akár a saját nevükben, akár a csapat képviseletében átvehették az eredményükkel járó díjat.

 

Eredmények:

 

36HRS close 217Női amatőr kategória: 1. Sonkoly Ildikó (EGIS) 554 fa - képünk -; 2. Kövér Zsuzsanna (EGIS) 518 fa; 3. Magda Lilla (Marxim TC) 501 fa.

Női abszolút kategória: 1. Méhész Anita (egyéni induló) 581 fa; 2. Sonkoly Ildikó (EGIS) 554 fa; Tóth Andrea (FTC) 544 fa.

Női csapat: 1. FTC - 2139 fa; 2. EGIS - 2057 fa; 3. Rákoshegyi VSE – I. csapat - 2036 fa.

A csapatverseny alapján a legjobb amatőr csapat: EGIS – 2057 fa.

 

36HRS close 263Férfi amatőr kategória: 1. Nyulas Csaba (EGIS) 552 fa; 2. Szeltner László (VIKTÓRIA ATE – II. csapat) 544 fa;        3. Holló László (EGIS) 539 fa.

Férfi abszolút kategória: 1. Zapletán Zsombor (FTC) 605 fa; 2. Botházy Péter (FTC) 595 fa; 3. Gulyás Csaba Miklós (Tüker M. SC – I. csapat) 589 fa - képünk.

Férfi csapat: 1. FTC - 2272 fa; 2. Bátonyterenyei TK – II. - 2193 fa; 3. Nyergesújfalu VSE - 2189 fa.

A csapatverseny alapján a legjobb amatőr csapat: EGIS – 2105 fa.

 

 

A részletes eredmények IDE kattintva olvashatók.

 

A cikkhez képgalériák tartoznak:

   1. a megnyitó és a szombat délelőtti képek ITT, 2. a vasárnap hajnali képek ITT, 3. a vasárnap délutáni képek ITT,  4. a vasárnap esti képek és az eredményhirdetés ITT láthatók

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas