AD-blacklist1

2019
dec.
07

Akik nem tudják abbahagyni a tekézést – 2.

Írta: Oszvald György

bkv amator 246leadNemrég a BKV Előre SC tekecsarnokában jártam: az Üzemi bajnokság november 12-ei fordulójából láttam egy-két részletet. Az egri Viktória-Vilati kupa főszervezője, Varga Zoltán is gurított a Fehér út I. csapat színeiben, ám most inkább két „veterán” tekézőt kaptam mikrofonvégre. Madák Pál világbajnok után Fekete Mátyással beszélgettem.

 

 

Hogy beszélgettem, talán némi túlzás, mert a „hogyan kezdődött a tekeszerelem” kérdésemre egy hosszabb monológot mondott Fekete Mátyás, a Műszaki Igazgatóság I. csapatának tagja, és inkább hallgattam.

 

   bkv amator 298„1958-tól 1964-ig állítgattam a bábút, Makón. Hat év után, 14 éves koromban leigazoltak, és azóta, tulajdonképpen 55 éve, versenyszerűen tekézem. 33-34 évig lényegében az NB I-ben játszottam, 3 évet a szuperligában is, sok éven át a Fradiban tekéztem, és 12 éven át voltam a válogatott tagja. Harmincszoros Európa-bajnok vagyok, mellesleg a feleségem ifjúsági világbajnok és 15 Eb-n vett részt.

 

   Ma már abbahagytam az aktív, élvonalbeli sportolást, de a tekézést nem lehet abbahagyni, Most egy másik oldala is van a sportnak, mert itt van ez a szabadidős bajnokság, a szakosztály vezetője vagyok és 145   emberem van, akiket össze kell tartani, hetente két alkalommal versenyzünk.

 

   bkv amator 209A feleségem mindig kérdi, miért csinálod? És erre csak egy válasz van, hogy van közel 150 emberem, 18 csapatban, akiket nem lehet cserben hagyni. Ők sem tudják abbahagyni… És felnéznek ránk. Mi olyan sportolók voltunk, meg vagyunk, akik még mindig meg tudják mutatni, én például 70 évesen, hogyan is működik ez a sport.”

 

   No, itt levegőt vett Mátyás, s megerősítendő őt hitében, elmondtam, hogy hasonló szemlélettel sportolnak a kőbányai Fortuna Senior SE atlétái is; nem ritka a 75-80 éves gerelyvető, rúdugró, sprinter… Az évenkénti versenyeiken láttam, hogy a két generációval fiatalabbak szinte áhítattal néznek rájuk, szinte irigykednek az elhivatottságukra. Gyorsan rá is kérdeztem:

 

   bkv amator 246laVannak-e önnek irigyei?

   – Már nincs. Senki. amikor mintegy 20 éve ide kerültem a BKV-hoz, szuperligás játékos voltam, s tíz éven át senki sem tudott legyőzni. Mindenki, aki mellém került a pályán, attól félt, hogy biztos vereség lesz a sorsa velem szemben. Biztosan irigyeltek is, de én tanítottam őket a tartásra, a technikára. Azt mondtam mindenkinek, hogy azért tudok többet náluk, mert nagyobb a tapasztalatom.

   – Hogyan állnak a bajnokságban?

   – Jól, jelenleg már bajnokok vagyunk, olyan előnyünk van, hogy már nem tudják behozni, bár van még hátra fordulónk. A második helyre a Kőbányai Aranykéz csapata számíthat. Azaz, a mostani összecsapásunk akár döntőnek is mondható.

 

   Hát, gratuláltam a bajnoki címhez az egy személyben versenyzőnek, szervezőnek és szakosztályvezetőnek, Fekete Mátyásnak, és elárulom, hogy a csodálatom mellett a tiszteletem is megsokszorozódott. Ugyanis, nemcsak beszélgettem vele, láttam játszani is…

 

*

   Ezen a fordulón adták át a BKV Előre SC szabadidősport Kőbánya Kupa 2019 helyezettjeinek a kupákat, okleveleket.

 

   A részletes eredménylista  ITT  olvasható (pdf)

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas