AD-blacklist1

2019
ápr.
13

A legjobb Ötpróbásoknak ingyenes lesz az olimpia egy hete

Írta: Oszvald György

5proba sajttaj MOB 072leadA Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda koordinálásában megvalósuló Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat sajtótájékoztatóján jelentették be az idei különlegességeket. Szóltak egy olyan újdonságról is, amely már a jövő évi olimpiához kapcsolja az Ötpróbát.

 

 

 

A sajtótájékoztatót – stílszerűen – a Magyar Olmipiai Bizottságban rendezték meg jelentős sajtóérdeklődés mellett április 12-én. A kérdések és interjúk előtt az idei sorozatról Révész Máriusz – aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Kulcsár Krisztián – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kocsis Árpád – a Budapest Sportiroda ügyvezetője és dr. Kiss Gergely – háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete szóltak. A rendezvény moderátora B. Németh Péter sportriporter volt.

 

5proba sajttaj MOB 061

  balról: Kocsis Árpád, Révész Máriusz, Kulcsár Krisztián, dr. Kiss Gergely

 

   Elsőként Révész Máriusz kért szót, s elmondta, a jelenlegi formának az elődjét sok-sok évvel ezelőtt már ismerték, legelső „leánykori neve” az Aranyjelvényesek az olimpiára volt. „Amikor pedig megbíztak azzal, hogy tegyek meg mindent a Magyarországon élők aktív sportolásáért, a szabadidő eltöltéséért, és teremtsem meg ezekhez a feltételeket, adta magát a gondolat, hogy ezt az ötpróba rendezvényt felújítsuk, átalakítsuk.” – emelte ki az alap célkitűzést. Ismertette, hogy ehhez széleskörű kapcsolatokat építettek, ki és bebizonyosodott azóta, hogy jó döntés volt a Nagy Sportágválasztó stábjára bízni a sorozat szervezését, gondozását. Köszönettel tartozunk a Magyar Olimpiai Bizottságnak is, hogy céljaink mellé állt.

   „Elmondhatjuk, hogy jelenleg mintegy 20 ezer ember ötpróbázik, köztük vannak kiemelkedő teljesítményt elérők, akik a 300 pont környékén járnak. Ugyanakkor ez a rendezvény azoknak is szól, akik eddig nem kóstoltak bele ebbe a műfajba.” – hangsúlyozta Révész Máriusz.

 

   Kétségtelen, hogy a sajtótájékoztató bomba bejelentését tette meg azután a kormánybiztos!

 

„Úgy döntöttünk a szervezőkkel, hogy 21 embert kisorsolunk a tokiói olimpiára, s a pontgyűjtő verseny lezárása után a legtöbb pontot elért hölgy és férfi, valamint a legtöbb pontot elért fogyatékos ötpróbázó alanyi jogon vesz részt az olimpián. A MOB javaslatára egy-egy hétre így nyolc embert viszünk ki az olimpiára, akiknek biztosítjuk a szállását, ellátását, utazását, és garantáljuk, hogy naponta legalább egy sporteseményen részt vegyenek.”

 

   Kulcsár Krisztián az Ötpróba sorozatban megvalósuló együttműködésekről beszélt. Az Ötpróba sorozat egy olyan program, mely a MOB-nak is nagyon fontos. Ez a verseny nem az igazolt, versenyszerűen sportolókról szól, hanem az amatőrökről. Mind a Nagy Sportágválsztó, mind a Budapest Sportiroda munkatársai és partnereik, elismerésre méltó szervezéssel gondozzák azon versenyeket, amelyeken olimpia pontokat lehet gyűjteni. „Amikor 2017 tavaszán az elődöm, Borkai Zsolt felvetette, hogy ez a sorozat kapcsolódjon Tokióhoz, 60 esemény szólt az olimpiai ötpróbáról. jelenleg a duplája azon versenyek száma, ahol pontokat lehet gyűjteni. Az pedig már elhangzott, hogy durván 20 ezer fős a sorozatban aktívan résztvevők száma. Ehhez csak gratulálni tudok! Köszönöm!” – adta tovább a szót a MOB elnöke.

   5proba sajttaj MOB 067

  A sajtótájékoztató résztvevői

 

   Kedves közjátékkövetkezett, amikor B. Németh Péter bemutatta az első sorban ülő meglepetés vendégeket, Konti Viktória és Molnár Mihály fanatikus ötpróbásokat (jobbra lenti képen). Néhány rövid kérdés után kiderült, hogy a leánykérés stílszerűen, futóversenyen történt. Viktória Veronában, a Rómeó és Júlia félmaratonon futotta nemrég élete első 21 km-ét, s amikor beértek a célba, megtörtént a leánykérés. Mihály kiegészítette, hogy volt térdre ereszkedés, meg lihegés és izzadt csók is!

 

   5proba sajttaj MOB 073Viktória elmondta, 14 éves koruk óta ismerik egymást, egy osztályba jártak középiskolába. A kapcsolatuk bő másfél éve fordult komolyabbra. Korábban is sportolt, majd 15 év kimaradt, és Misi ötpróbás teljesítménye hozta vissza a sportba. Azóta együtt járunk a versenyekre.

 

   Misi minden hétvégén részt vesz valamelyik ötpróba eseményen és szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat. Jelenleg 300 pont birtokosa!

 

   Kocsis Árpád a most hétvégi, szombat-vasárnap rendezett Telekom Vivicittá Városvédő Futás apropóján elmondta, hogy 30 ezer fő körül várják az indulók számát, akik 89 ország 1120 településéről érkeznek Budapestre. De első helyre most mégis az ötpróbát helyezte. Elmondta, hogy a moszkvai olimpiára nem jutott ki, a szükséges pontok híján, de az első pillanattól kezdve fanatikusa ennek a sorozatnak. Felidézte, hogy 1990-ben, amikor az állam kiszállt a finanszírozásból, kezdte el Maracsakó Tiborral együtt szervezni az ötpróbát.

   „Gyorsan kiderül, azonban, hogy ezt állami szerepvállalás nélkül nem lehet csinálni, s végtelenül örültünk, amikor a szabadidősport újra fontos lett a kormánynak. Az első két évben 10 rendezvényen lehetett gyűjteni az olimpiai pontokat, most már ez a szám 120 fölött van, ráadásul egész Magyarországot lefedjük, nemcsak térben., de időben is.” – adott egy velős tartalmi összefoglalót. Egy megjegyzést tett még, mi szerint nincs életkori megkötés, fiatal idős egyaránt indulhat.

 

   Dr. Kiss Gergely azt fejtette ki hozzászólásában, hogy az Ötpróba sorozat hogyan illeszkedik a Nagy Sportágválasztó programjába. Kiemelte, hogy a nyári és őszi sportágválasztók mellett egyre nagyobb teret követel magának a téli sportágválasztó is. A budapesti rendezvényeken kívül pedig vidéki helyszíneken is hódítanak. Szólt arról is, hogy sikere van a Vizesgálának – „az idén több száz, világversenyen szerzett érem” lesz a medencében, utalt a rlsztvevő élsportolókra – és a Mozgás éjszakája rendezvényeiknek is. Elmondta, hogy igyekeznek mindig újítani, s felhívta a figyelmet például a csoportos pontszerzés lehetőségére.

 

cikkünkhöz néhány fotóból álló képgalériát csatoltunk – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas