AD-blacklist1

2011
szep.
22

Két kerékkel négy ellenében

Írta: Oszvald György

 

nocar 026Szeptember 22-én rendezték meg az Európai Mobilitási Hét záróeseményét, az Autómentes Napot. Hogy Kőbánya nem véletlenül érdemelte ki a kerékpáros kerület címet, azt óriási tömeg bizonyította. Délelőtt 10 óra után „dördült” el a startpisztoly a KÖSZI előtt, a kétkerekű tömeg pedig elindult egy öt kilométeres túrára.

 

Látványosra sikeredett az Európai Mobilitási Hét záróeseménye, az Autómentes nap.  Látványosra, hiszen a kerület minden iskolája képviselte magát, sőt, még a Mászóka óvoda apróságai is nyeregbe pattantak. A kerékpáros sokadalom az Autómentes nap feliratú egyen pólóban várta a startot. Délelőtt 10 óra után érkezett meg Kovács Róbert polgármester, természetesen kerékpárral, talpig kerékpáros öltözékben. Pillanatokon belül mikrofont nyomtak a kezébe, s a KÖSZI előtt felsorakozott bringások, egyfajta kőbányai critical mass, figyelmesen hallgatták az esemény nyitóbeszédét.

   nocar 043„Szép jó napot mindenkinek, szevasztok! Büszke vagyok rá, hogy ilyen sokan vagyunk itt ezen a téren! Azt gondolom, hogy évről évre sikeresebb ez a rendezvényünk, így egyre többen vesznek ezen részt iskolák, gyerekek, felnőttek.”

   A beköszöntő után Kovács Róbert néhány meglepő számadattal szolgált a kerékpározásáról. Elmondta, egy milliárd kerékpár van a világon, kétszer annyi, mint autó, de ez a temérdek jármű soha nincs egyszerre az utakon. A fővárosra vetítve a számokat, az látható, hogy közútjainkon még kevesen élnek ezzel a közlekedési lehetőséggel. Majd megtudtuk, Európán belül Dániában kerékpároznak a legtöbben:  ott összesen 10 ezer km kerékpárút van, és kb. 4 millió bicikli jut az 5,5 milliós lakosságra. 390 km kerékpárutat építettek, Budapesten ez 187 km. Koppenhágában a munkába járók 38%-ha használ kerékpárt, nálunk arról beszélhetünk, hogy nő a biciklivel dolgozni járók száma.

    nocar 069Kőbányán mintegy 10 km kerékpárút van, s az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat. „Az idén ismét épül kerékpárút a kerületben – jelentette be Kovács Róbert. – A valamivel több, mint másfél kilométeres szakasz az Örs vezér terét köti majd össze az Albertirsai úton át a Harmat utcai kerékpárúttal. Javulnak Kőbányán a kerékpározás lehetőségei, s bízom abban, hogy ez a nap is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen választják majd a kerékpárt a mindennapi közlekedés eszközéül. Legyen ez a nap ennek a célnak a figyelemfelkeltése! Kívánom, hogy legyen sikeres ez a nap!”

   A polgármester után Eisenkrammer Károly ismertette a túra szabályait és felhívta a figyelmet néhány fontos kerékpáros szabályra. Irányba álltak a bicajosok, s adott jelre elindultak a Bánya utca felé. A hosszan kígyózó kerékpáros sokadalmat motoros rendőrök vezették fel és biztosították a mintegy 5 km-es távot. Az útvonal egy kis részen bebújt a föld alá is; a kőbányai pincerendszer néhány járatában haladt. Hogy a hosszúra nyúlt bolyban se legyen baleset vagy bármi zavar, arról a már jól ismert kőbányai bicajosok, a Kőbányai Torna Club kerekesei gondoskodtak.

   nocar 208A túra ideje alatt a szervezők pakoltak: a sok kilónyi almát és az ásványvizes palackokat készítették elő az érkezőknek. A Köszi nagytermében pedig már minden készen állt, hogy a vállalkozó szellemű fiatalok KRESZ és egészségügyi totókat töltsenek ki, bemutatókon szerezzenek újabb ismereteket. A köszi előtt felállított rampán ezúttal is a Gizmó-csapat kápráztatta el a jelen lévőket. Élményszámba ment a Kőrösi Csoma útig lenyúló „kör” versenypályán folyó küzdelem is.

 

Délután két órakor már a technikusok bontották a hangosítást…

                 (Cikkünkhöz képgaléria tartozik - a szerk.)