AD-blacklist1

2011
szep.
11

FTC, a közös többszörös

FradNyílegyenes út vezet Kőbányáról a Ferencvárosba – már azoknak a fiataloknak, akik komolyan veszik a kosárlabdát és a labdarúgást. Viszont a kerületi sportfejlesztési terv egy szót sem szól arról, hogy csak a Fradi van a piramis csúcsán.

 

A kőbányai önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a két patinás helyi sportklubot, a Kőbánya SC-t és Törekvés SE-t. Ha úgy vesszük, félig-meddig a Ferencvárosi TC is kerületi klubnak tekinthető, mivel a népligeti FTC-bázisra rengeteg kőbányai fiatal jár tréingezni, ezért akár jogosnak is tekinthető, hogy a képviselő-testület egy együttműködési megállapodás keretében a júniusi ülésén 15 milliós támogatást szavazott meg a zöld-fehér klubnak is.


Persze feltételekkel: többek között az FTC létesítményeit használhatják a kőbányai iskolák, az önkormányzat, illetve, hogy az FTC az utánpótlás bázisaként kezeli a Kőbányai Darazsak kosárlabda- és a KISE futballklubot. (A Darazsakkal ezt már írásba is foglalták.) Utóbbi kettő megsüvegelendő, hiszen az említettek alapvetően utánpótlás egyesületek, bár a KISE-nek van felnőtt, a Budapest-bajnokságban szereplő csapata.


Ám lapunknak feltűnt némi ellentmondás a Fradi „helyzetbe hozása” és a májusi testületi ülésen elfogadott, a 2011 és 2014 között érvényes kerületi sportfejlesztési terv és program között.
Idézet a tervből: „A kerület kosárlabdás életének legkiemelkedőbb szereplője a KDSE. Itt is a létesítmény ellátottság szab határt az eredményeknek A Kada Mihály Általános iskolában épülő tornacsarnok, mely játéktere alkalmas lesz nemzetközi szintű mérkőzések lejátszására is, hatalmas lendületet adhat a sportágnak. Bekapcsolódva esetleg a fővárosban tervezett akadémiai rendszerbe, a kiemelten tehetséges játékosok kiemelt lehetőségekhez jutnának. Meg kell őrizni azt jó szakmai színvonalat, amivel méltán lett az egyesület a város és az ország elismert nevelő egyesülete. Cél: A létesítményhelyzet javulása után akár NB II-es csapat kinevelése.
Kérdésünk: ha a Darazsak a Fradi kosarasainak hátországát jelenti immár, ha innen oda mennek a legjobbak, akkor, hogyan lesz Kőbányán harmadosztályú (akár női vagy férfi) csapat is? (Mert a kosárlabdában az NB I/A az élvonal, az NB I/B a második vonal, az NB II a harmadosztály. Ráadásul az FTC-nek pillanatnyilag csak első osztályú női együttese van.)


Egy újabb, a KISE-t érintő idézet: „Az egyesület jelenleg csak 18 éves korig tud foglalkozni a tehetségekkel. A létesítmény helyzet javulásával akár öt éven belül NB III-as csapatot lehetne kinevelni. Ezzel megakadályoznánk, hogy a sportolók 18 éves koruk után elmenjenek más egyesületbe, vagy befejezzék a sportolást. Cél: A létesítmény helyzetjavulása után akár NB III-as csapat kinevelése. (…) A KISE taglétszáma 622 fő és eddig több mint l00 NB-s játékost nevelt, köztük Szekeres Adriánt is, aki a 2010-ben az U20-as korosztályos világbajnokságon bronzérmes csapat tagja volt. Cél: Szakmai együttműködés a Kispest-Honvéd csapatával. A korosztályos bajnokságokban legalább egy csapat érjen el első, és kettő dobogós helyet.”
Kérdésünk: ha a Budapest Honvéd FC-t (a Kispest-Honvéd a klub korábbi neve, 1991-től 2003-ig használta) rögzíti az anyag leendő partner klubként, akkor miért került a helyébe az FTC? Illetve, ha a tehetségeket elviszi a KISE-ből a Fradi, akkor miként lesz belőle NB III-as együttes?

 


Perel a vagyonkezelő

 

Az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - miután eleget tett a jogszabályban előírt, perindítást megelőző egyeztetési kötelezettségének - az eredménytelen egyeztetéseket követően 2011. szeptember 14-én keresetet nyújtott be az illetékes bíróságon a Fradi-pálya tulajdonosával, az Esplanade Kft.-vel szemben.
Az MNV mint eladó és az Esplanade Kft. mint vevő, 2008. április 09-én adásvételi szerződést kötött az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaiára vonatkozóan. Az adásvételi szerződésben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa bekerülési értéken, a FIFA és az UEFA minimális előírásainak megfelelően felújítja. A felújítási kötelezettség teljesítésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül telt el, vagyis a nélkül, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújítási kötelezettsége teljesítését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújítási kötelezettsége teljesítését.
Az MNV 2011 márciusában megkísérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kívüli elintézését. Ennek során az Esplanade Kft. újabb és újabb határidőket kért és kapott arra, hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújítási kötelezettség teljesítésének eleget tud tenni. Mivel az MNV Zrt. által adott utolsó határidő 2011. augusztus 31-én lejárt, az MNV Zrt. keresetet nyújtott be az Esplanade Kft.-vel szemben. (MTI)