AD-blacklist1

2012
nov.
16

Kétszer sírt a vb-győztes szumós

Írta: Oszvald György

testuleti 025Az október 15-ei nyilvános képviselő testületi ülésen köszöntötték a nemrég az U18-as világbajnokságon open kategóriában világbajnokságot nyert Sárkány Vivient, a KSC szumó birkózóját.

 

 

   Korábban gyorshírben tettük közzé, hogy Sárkány Vivien szumó birkózó világbajnokságot nyert Hongkongban. Teljesítményét a testületi ülés előtt köszönték meg. Miután a fiatal sportoló átvette a polgármestertől az elismerést és az ajándékokat, szerkesztőségünk mikrofonvégre kapta az újdonsült világbajnokot.

 

Nagyon ritka dolog, hogy egy különleges sportágban egy ifjú lány világbajnokságot nyer…

– Igen, Magyarországon én vagyok az első.

  
– A szumót mindenki a japánokkal és férfiakkal azonosítja. Azt is tudjuk, hogy a szumó sportág gyakorlása nem csak fizikai felkészültséget, de szellemi, mondhatni filozofikus mélységű életformát is követel. Hogyan viszonyulsz ezekhez az állításokhoz?
  

testuleti 038

 – Nehéz viszonyulni ezekhez. Igyekszem elsajátítani mindent, amit csak lehet. Ehhez segítség, hogy az egyik válogatott csapattársam, Livor Dezső egy hónapig kint volt Japánban, az egyik istállóban (így nevezik sportnyelven a csapatot - a szerk.) és ott nagyon sok mindent megtanult. Női versenyző kevés van, én birkózó voltam. Nem tudtam lefogyni, igazság szerint nem is nagyon akartam, s ezért a szumó felé kacsingattam. Az edzőm benevezett az Eb-re, sikerült a versenyzés, négyszeres bajnok lettem és U21-ben második. Valójában eddig ennyi a viszonyulásom.

 

– Elég volt ez a válogatottsághoz?

– Nem, éppen ezért részt vettem egy válogatón, ahol kélt dunaharaszti és egy másik egyesületbéli lánnyal küzdöttem. Megnyertem a válogatót, így lettem csapattag, s így jutottam ki Hongkongba.

 

– Térjünk vissza egy kicsit az Eb-hez. Hogyan jött össze a négy cím és mit takar az U21-es korosztály?

– Az U18-ban, azaz a 18 év alattiak versenyében nyertem a négy címet. Ezek az U18 egyéni Eb, az open kategória, a csapatverseny és az U21-ben is a csapatverseny. Ez így négy arany.

 

– Mennyi idő kellett ahhoz, hogy a birkózásról átállj a szumóra?

– Ó, ez nagyon könnyen ment! Itt az a szabály, hogy  ki kell tolni az ellenfelet a körből vagy az egyik testrészének le kell érnie a talajra. A testi erő itt sokat számít, de nem minden. Ebben hasonlít a birkózásra, s nekem előnyöm volt a birkózó múlt.

 

Korábban azt láttam, hogy a szumónak eléggé szertartásos a megjelenése a küzdelem előtt. Mi történik ilyenkor?

– Először is, azt kell megmutatni a speciális mozdulatokkal, hogy nincs nálad fegyver. Utána meghajolsz, s be kell lépni a dozsóba, ez a küzdőkör. Rajtunk van a mawashi, a széles öv, ez kell, hogy kapaszkodni lehessen, szembe nézel az ellenféllel, megadod neki a tiszteletet. A küzdőkör felett egy baldachinon a négy őselem jelképe van, hogy távol tartsa a rossz szellemeket.

 

– A mérkőzések elején látható, hogy a versenyzők valamit elhintenek, szétszórnak. Mi ez?

– Nem kötelező, de sót szórnak széjjel, ezzel szintén a gonosz szellemeket kívánják távol tartani.

 

– Hány ellenfeled volt a vb-n?

– Hatan voltak, s nekem jó volt, hogy erőnyerő voltam, majd egy orosszal küzdöttem, ezután döntős lettem, s ott szintén egy orosszal mérkőztem. Kihirdettek győztesnek, de nagyon izgultam, mert azt hittem, hogy az én térdem ért le először. Ha ez így van, akkor nem én nyertem volna. Kinéztem a bíróra, azt hittem először, hogy veszítettem, és sírva fakadtam. De a másik oldalon voltam, félreértettem a jelzést. Kis idő eltelt, míg felfogtam, hogy én nyertem! Akkor meg örömömben sírtam el magam. 

    sarkany vivien

Sárkány Vivien a hongkongi Vb-n a dobogó legmagasabb fokán (fotó: sumo.hu)


– Lesz még versenyed ebben az évben?

– Igen, jövő héten vasárnap Érden lesz U21-es magyar bajnokság és diákolimpia.

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGy