AD-blacklist1

2012
okt.
01

Arénázz: focizz, kézizz, teniszezz!

ovifoci ujhegy 2Az újhegyi ovi-foci pályával együtt jelképesen felavatták a tizenegy kőbányai hasonló kis arénát. Ebben nem csak labdát rúgni lehet.


Hol van már a szép világ? Hol van már az óvodai betonos udvar vagy a hepehupás, kemény föld? Hol van már az esések és kelések után megmaradó horzsolás, seb, kék-zöld folt? Hát az egymás után épülő műfüves ovi-foci pályákat látva, sehol.
Hogy a gyerekkori sportolás eme „súlyos következményei” károsak-e vagy sem, hogy ettől megutálja valaki a testmozgást, a komolyabb sportot vagy sem, az egyéni megítélés kérdése (szerény véleményem szerint nem – a szerk.), de az elvitathatatlan, hogy az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány által kidolgozott sportpályák hasznos óvodai berendezési tárgyak. Egyrészt mert növeli a sportolásra, sportfoglalkozásra alkalmas területet, másrészt szinte „igazi” sportági körülményeket varázsolt az adott helyre, harmadrészt pedig valamicske kis empátiát ébreszt a kicsikben a sport iránt.


ovifoci ujhegy 4Kőbánya is hamar felismerte a kezdeményezés jótékony hatását, és korábban a kerületben már adtak át, önkormányzati közreműködéssel készült, műfüves ovi-foci pályát. A legújabbat október elsején, az újhegyi Aprók Háza Óvodában avatták fel kis műsorral, avatóbeszédekkel. Ez jelképesen az összes többi kőbányai ovi-foci pálya avatója is volt egyben.
Mint dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke (jobbra) elmondta, Kőbánya az egész országot tekintve is élen jár a létesítmény-építésben.
– Két évvel ezelőtt, amikor Debrecenben átadtuk az első pályát, még csak szép álom volt, hogy ebből egy népszerű, országos hálózat lesz, úgy gondoltuk, ha évente egy darab megvalósul, az már haladásnak tekinthető. Szerencsére a társasági adó-törvény változásai miatt sportcélra egyre több pénzt lehet fordítani, így ez a mi helyzetünket is megváltoztatta. A 2011/12-es tanévben 33 ilyen multifunkciós pálya épült, ennek harmada, vagyis 11 pedig Kőbányán! Most, hogy immár törvényi kötelezettség a mindennapi testnevelés, hangsúlyoznom sem kell, mekkora segítség ez az óvodák számára.
Azt már Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat jobbhátvédje (bal oldali alsó képen, középen), az alapítvány létrehozója említette, hogy az alapítvány megalakítása egy 6-7 évvel ezelőtti győri ovis rendezvény – ahol óvodások focizgattak – továbbgondolásával született meg benne, számára pedig nagy öröm, hogy az ötlet sikeressé vált.

 

ovifoci ujhegy 3

ovifoci ujhegy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A házigazda, Baloghné Stadler Irén intézményvezető pedig elárulta, hogy tulajdonképpen kis szülői nyomásra csatlakoztak az alapítványi pályázathoz, mivel a felnőttek régóta szorgalmazták a focioktatást az oviban. Hozzátette, mivel a kerület (egyik) legnagyobb intézményeként összesen 330 gyerekre felügyelnek, így mondhatni égető szükségük is volt erre a pályára, hogy rendezett körülmények között tarthassák a sportfoglalkozásokat.
Ahogy Molnár Andrea is mondta, a pályák multifunkcionálisak, és ennek a jövőben lesz jelentősége. Az alapítvány ugyanis immár nem csak a focioktatási programot nyújt át, hanem, ebbe bevonva, a 2012/13-as tanévtől a kézilabda, a tenisz és a tollaslabda oktatása is lehetővé válik a kis arénákban. Ennek illusztrálására Szűcs Lajos, a teniszszövetség elnöke és Szávay Ágnes, korábbi Top100-as világranglistás teniszező ütőket és labdákat adott át az óvodának.
Látva, hogy a gyerekek örömmel vették birtokba a pályát, nem vitás, hogy nekik már ez a modern környezet a szép új világ. Puha felületre esnek, bántódás kizárva. De kérdem: gyerek-e a gyerek egy kisebb esés utáni horzsolás nélkül?

 


Hírességek

 

Egykori és mai sportemberek tették tiszteletüket az esemény kapcsán Aprók Háza Óvodában. A főanyagban már említett személyek és a kőbányai polgármesteri hivatal teljes vezetése mellett megjelent Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (egyben Győr polgármestere, korábbi olimpiai bajnok tornász), Kovács István, a pályafutását Kőbányán kezdő olimpiai bajnok ökölvívó, az egykoron a szintén a X. kerületben lakó Komáromi Tibor világbajnok birkózó, Kökény Beatrix, a valamikor a kőbányai Építők SC-ben is megfordult olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Kovács Ágnes, a Bp. Spartacus és a Kőbánya SC korábbi mellúszó olimpiai bajnoka, valamint a KSC úszókülönítménye Turi György vezetőedzővel az élen.