AD-blacklist1

2011
szep.
27

Sarah Geiger az első nap sztárja

Írta: Oszvald György

nk-1a 162A Honvéd Dózsa György úti atlétikai pályája német szótól volt hangos szeptember 27-én. Kezdetét vette a 41. Nemzetközi Sporttalálkozó, melynek házigazdája az idén a Szent László Gimnázium. Kétségtelen, Sarah Geiger (Geislingen) nemcsak csinosságával aratott a nyitónapon. Három egyéni aranyérme mellé egy ezüstöt is begyűjtött.

 

Előző este, míg a diákok a környékkel ismerkedtek, a vezetők technikai értekezleten vettek részt. Többen régi ismerősként üdvözölték egymást, mások inkább a szép kiállítású programfüzetet lapozgatták. Sárkány Péter, a Szent László Gimnázium igazgatója szeretettel üdvözölte a sporttalálkozó résztvevőit. Köszöntője a programfüzetben is megtalálható. nk-sport 1_050„Tanáraink és diákjaink hónapok óta lelkesen készülnek az eseményre, és igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a hozzánk érkező sportolók és kísérőik jól érezzék magukat nálunk. Iskolánk életében az évenként megrendezésre kerülő Nemzetközi Sporttalálkozó mindig az egyik legfontosabb sportesemény. Diákjaink tanév közben illetve nyaranta, az iskola balatonszepezdi táborában készülnek rá, és mindig nagy várakozás előzi meg. Ösztönzően hat az iskolai sportélet egészére, tanárokra és diákokra egyaránt. A sportolás körülményei a Szent László Gimnáziumban kimondottan jók, iskolánk fenntartója, a Kőbányai Önkormányzat jelentős támogatásban részesíti az iskolai sportot, ezen belül a Nemzetközi Sporttalálkozót. Amikor sportolóink visszatértek egy-egy sporttalálkozóról és örömteli beszámolóikat hallgattam az elmúlt években, mindig azt éreztem, hogy valami rendkívülinek lehetnek részesei diákjaink. 

   Ugyanitt, Kovács Róbert, kőbánya polgármestere más szempontok szerint méltatta az eseményt: 

nk-sport 1_001

„Úgy vélem, kevés település, fővárosi kerület mondhatja el magáról azt, hogy olyan sokszínű és élénk a helyi sportélet, mint nálunk, Kőbányán. Ennek érdekében lehetőségeink szerint mindent meg is teszünk. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet és támogatást fordít a sport területére. Csak hogy néhány példát említsek, elnyertük a Kerékpárosbarát Település címet, négy önkormányzati uszodát és télen jégpályát működtetünk, ez évben 16. alkalommal rendeztük meg kerületünkben az országos Streetball Fesztivál nyitórendezvényét. Büszkék vagyunk világhírű sportolóinkra, olimpiai bajnokainkra, az országos viszonylatban is előkelő helyen szereplő kőbányai sportszervezetekre, kiváló edzőinkre, testnevelőinkre. Természetesen a versenysport mellett nagy hangsúlyt fordítunk az utánpótlás nevelésre és a tömegsportra, hogy azoknak is legyen lehetősége a mozgásra, akik szabadidős tevékenységként űzik.”

nk-1a 127Az első versenynapon megtartott megnyitó egy órával később kezdődött a tervezettnél. Az egyik busz magassága volt az ok, több helyen is problémát jelentett a korlátozó rúd, ezért elég nagy kerülővel tudták csak megközelíteni a pályát. De minden jó, ha a vége jó. A csapatok felvezetőkkel, ötletes táblákkal vonultak a gyepre, majd a gimnázium dobosai parádés produkciót mutattak be. A csinos tornászlányok pedig karika gyakorlattal fokozták a hangulatot. A rendezvény súlyát, fontosságát megerősítette a helyszínen megjelent vezetők sora. A rendezvényt Radványi Gábor alpolgármester nyitotta meg, köszöntőt mondott Dr. Kántásné dr. Szabó Ivett oktatási csoportvezető, és Hajdú Péter, a Városüzemeltetési Főpolgármester-helyettesi Iroda vezetője. A köszöntők után kezdetét vette a verseny.

nk-1a 028A 41. sporttalálkozót úszás, labdarúgás, röplabda és atlétika sportágakban rendezik meg. Az első napon a futószámokra és az ügyességi versenyekre került sor.  Győzteseket hirdettek 100, 400, 800, 1500 m-es síkfutásban, a váltókban, 80 és 100 m-es gátfutásban, magas- és távolugrásban, súlylökésben és a vortex-dobásban.

Résztvevők: De La Salle-Schule – Bécs (osztrák), Realgymnasium – Bozen (olasz), Bundwsrealgymnasium – Reutte (osztrák), Konrad Lorenz Gymnasium – Gänserndorf (osztrák), Michelberg-Gymnasium – Geislingen (német), Gymnasium Hohenschwangau – Schwangau (német), Szent László Gimnázium (magyar)


Helyszínek: Úszás – Újhegyi uszoda (1108 Budapest, Újhegyi út 13). Atlétika – Honvéd pálya (1134 Budapest, Dózsa György út 53.) Röplabda – Szent László Gimnázium (1102 Budapest, Kőrösi Csoma S. út 28-34.) Labdarúgás – Ihász utcai sportpálya (1105 Budapest, Ihász utca 28-30.) 


nk-1b 002Az első nap eredményei. 100 m sík – leány: Anna Berankova (Wien); fiú: Mathias Linder (Schwangau). 400 m sík – leány:  Anna Berankova (Wien); fiú: Cakó Bálint (Budapest). 800 m sík – leány: Mareike Moll (Geislingen); 1500 m sík – fiú: Cakó Bálint (Budapest). 80 m gát – leány: Sarah Geiger (Geislingen). 100 m gát – fiú: Anton Boyer (Gänserndorf); Magasugrás – leány: Sina Wieselmann (Geislingen); fiú: Florian Guglhör (Schwangau). Súlylökés – leány: Sarah Geiger (Geislingen); fiú: Lorenz Untersulzner (Bozen). Vortex – leány: Jákfalvi Blanka (Budapest); fiú: Bachmann Patrik (Budapest). Távolugrás – leány: Sarah Geiger (Geislingen); fiú: Tim Seiffert (Geislingen). 4 x 100 váltó – leány és fiú: Michelberg Gymnasium. Svédváltó – leány és fiú: Michelberg Gymnasium.


Az érmeket Ecksmiedt Sándor, a mexikói (1968) és a müncheni (1972) olimpiák 5., ill. 6. helyezett kalapácsvetője és Hédáné Zink Teréz egykori kiváló atléta, magasugró magyar bajnok adták át.


Cikkünkhöz képgaléria tartozik.