AD-blacklist1

2022
júl.
31

Óhegy parki focibotrány - utólagos magyarázkodás

Írta: Oszvald György

Socca forum 040leadAz Óhegy parkban tartott lakossági fórumot Radványi Gábor alpolgármester és Csuhai Tibor, a Socca Hungary kispályás magyar labdarúgó szövetség elnöke július 28-én. A fórum apropója az amatőr kispályás labdarúgó világbajnokság helyszínválasztása elleni tiltakozás. A vb-t ugyanis az Óhegy parkba álmodta meg a Socca elnöke…

FRISSÍTVE

 

  

   Az Óhegy parkban, a Nagyrétként ismert hatalmas területet pécézte ki a kőbányai székhelyű Socca Hungary szakszövetség elnöke az amatőr kispályás labdarúgó világbajnokság megrendezésére. Az elképzelést még július 23-án, az Önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be, melyről a Kőbányai Hírek facebook oldalán tettek közzé tudósítást. A megjelenés után gyakorlatilag azonnal ömlöttek a felháborodott tiltakozó kommentek, melyek hatására Radványi Gábor alpolgármester lakossági fórumot hívott össze a helyszínen július 28-ra.

 

   Mintegy ötven érdeklődő gyűlt össze a Nagyrét szélén, s a koraesti órákban is 25-30 oC hőség ellen az árnyékot adó fák alá húzódtak. A fórumon Radványi Gábor, Csuhai Tibor és Major Petra önkormányzati képviselő vállalkozott a lakossági nyomásnak ellenállni, és válaszolni a kérdéseikre. A felkért moderátor, Horti Gábor ugyan elmondta a tervezett menetrendet – Radványi összefoglaló ismertetője, Csuhai szakmai magyarázatai és Major szerepe az események sodrásában, majd a lakosok kérdései –, de Radványi első néhány mondata után borult a terv.

 

Socca forum 014

  balról: Horti Gábor moderátor, Radványi Gábor, Csuhai Tibor, Major Petra

 

Indulatok szabadon

 

   Egy rendkívül agilis hölgy félbeszakította az alpolgármestert, hogy „nem kell a mellébeszélés, miért akarják ezt a helyszínt tönkre tenni!? Majd egymás szavába vágva többen is bekiabáltak: Miért nem kérdezték meg a lakosságot a döntés előtt? Van más helyszín is Kőbányán! Egy másik szempont szerint: Ha a rendvédelmi nap után 2-3 hét is eltelik, míg az elriadt madarak visszajönnek ide, mi várható nyolc nap után? – szólt a kérdés. Az indulatokat nehezen tudta a moderátor csitítani; a többségi akarat győzött, azonnal a kérdésekre tértek át. Egyértelmű volt, hogy a fórumozók nem arra voltak kíváncsiak, hogy ki fog fellépni a megnyitón! A kérdésekből valójában kikerekedett az a kép, amely többé-kevésbé magyarázatot adott a felvetésekre.

 

   Socca forum 047A park állapotát firtató kérdésekre Szerdahelyi Sára táj- és kertépítési szakértő, a Főkert Kft. korábbi munkatársa (képünk) adott választ, mely többé-kevésbé elfogadható volt. Biztosította az aggódókat, hogy a homokot nem közvetlenül a füves talajra, hanem egy több ponton alátámasztott „dobogóra” terítik szét, és erre rakják majd rá a műfüvet. „Úgy kell elképzelni, hogy a – vb-re már remélem, jobb állapotban lévő – gyep árnyékban lesz egy hétig, és semmilyen károsodást nem szenved.” – mondta. Egy, a fűre felhajtó teherautókkal bekiabált kérdésre is reagált, mi szerint megfelelő súlykorlátozással megelőzhető a füves talaj károsodása. Ugyancsak bekiabálásra válaszolt a madarakkal összefüggő kérdésre. Ornitológus kollégájára hivatkozva fejtette ki, hogy ha ez a rendezvény májusban lett volna, akkor a fészkelési és szaporodási időszakot bizony tekintve, súlyos károkat okozott volna. Szeptemberre a költési időszak már elmúlik, a vándormadarak már útra kelnek, és így semmi olyan károsodás nem fordul elő a madárvilágban, ami visszafordíthatatlan lenne. „Tehát nem kell aggódni, hogy jövőre kevesebb bagoly, rigó vagy bármi más madár lenne, mint eddig volt.” – zárta le a válaszadást.

 

   Csuhai Tibor azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy most először hangzik el az a terv, „miszerint mind a negyven csapat, fémjelezve a nevükkel, országukkal, egy-egy facsemetét fog elültetni, ahová a polgármester javasolni fogja.”

 

 

Közjáték

 

   Engedjen meg az olvasó egy személyes megjegyzést, melyben egyúttal önkritikát is gyakorolok! Ugyanis feltettem én is, mint a 10kerkult.hu portál újságírója is néhány kérdést, amit nem tettem volna meg, ha…

 

   Furcsa esett, de megesett, hogy durván egy hónappal azután, amikor is Kőbánya kiváló hírmondója elismerésben részesített az Önkormányzat, elfelejtettek(?) meghívót küldeni a korábban említett sajtótájékoztatóra. (Akár az is elég lett volna, ha egy fél órával a kezdés előtt bárkitől kapok egy telefont, hogy gyere, várunk, x órakor kezdünk.)

   Ha jelen lehettem volna a sajttájon, a lakossági fórumon nem kérdezek rá a tévés közvetítés jogdíjára. „Ki rendelkezik a jogdíjakkal, kihez folyik be a pénz, részesül-e, s ha igen, mekkora hányadot kap ebből az Önkormányzat, ha már ingyen adta oda a területet a vb-re?” – Erre egyszerű választ kaptam Csuhai Tibortól: „A rendezvény amatőr sportolókkal zajló tömegsport esemény, így a sporttörvény nem teszi lehetővé közvetítési jogdíj megkérését”

 

   A másik butyuta kérdésem az volt, hogy ha az Óhegy parkban marad a technika és a pálya, ki fogja végezni az üzemeltetést, milyen forrásból, és vannak-e már elképzelések a hasznosításról? A kérdés feltevését a videóban elhangzott „jótékonykodás” számomra nem egyértelmű ismertetése indokolta. Egyszerűen félreéretettem. Mert az, hogy a lelátó mobil, és egy hét alatt összerakható, számomra nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vb végeztével azt el is viszik. Sőt, azt a fogalmazást, hogy „van olyan szponzor, aki a műfüvet ajánlotta föl, ami később Kőbányán marad, illetve a Socca Hungary ajánlotta fel, hogy az ezzel járó közműfejlesztést elvégzi, nevezetesen az áramhálózat bővítését, erősebbé tételét, ami nyilván itt marad Kőbányán” könnyű úgy érteni, hogy minden marad itt. Hát, ráfáztam, így jártam… Ugyanakkor a válaszok, mind Radványitól, mind Csuhaitól egyértelműek voltak. A lelátót elbontják, elviszik, a „pálya marad” helyes értelmezése pedig az, hogy a műfüves pályát fölszedik és az Önkormányzat balatonlellei sporttáborában telepítik újra. A szintén itt maradó technika pedig azt jelenti, hogy az MVM Dér utcai, magnövelt kapacitású trafójából lesz vételezhető a nagyobb szabású rendezvényekhez a megfelelő paraméterű áram. „A területet pedig a saját pénzemen fogom helyreállíttatni” – mondta Csuhai Tibor. Ide tartoznak egy másik résztvevő pénzügyi kérdésére adott válaszok is. Radványi hangsúlyozta, hogy „ebben a projektben Kőbányai Önkormányzati pénz nincs!” Csuhai pedig kijelentette, hogy „a helyreállítás és az egész rendezvény az én saját költségemen megy!”

 

   A másik kérdéskört  - és itt már nincs félreérés - kimondottan Csuhainak szántam:

   Hogyan került a rendezési jog a Soccahoz, ebből adódóan milyen dokumentációt és mikor bocsájtott Csuhai Tibor elnök a polgármester rendelkezésére ahhoz, hogy megfontolt és alapos döntés születhessen? Gondolok itt olyan tartalmakra, mint:

   - kik és mikor mérték fel a terepet, a dokumentáció tartalmaz-e elhelyezési vázlatot? Pl.: a pálya a lelátókkal, kiszolgáló helyiségek (öltözők, orvosi szoba, esetleges masszázs-szoba a játékosoknak), kísérő rendezvények elhelyezése (színpad, öltöző, tartózkodási helyiség),

   - engedélyek (pl.: áram, víz biztosítás + az öltözőkben melegvíz is!),

   - forgalomszervezés + parkolási lehetőségek mind a résztvevőknek, mind a kocsival érkező közönségnek,

   - egészségügyi-higiéniás feladatok, pl.: hulladéktárolók és napi ürítésük, a mobil WC-k ürítése,

   - a rendezvény biztosítása

   - catering és egyéb vendéglátó helyek

 

A téjékoztatás csapdája

 

   A feltett kérdésekre korrekt és nem félreérthető válaszokat kaptam. De! Itt kapcsolódik a helyi lakosok alapkérdése.

 

   „Miért nem tájékoztatták a lakosságot, miért nem kérték ki a véleményét a döntés előtt?”  

 

   Nos, tudom, hogy egy 40 csapattal megrendezni tervezett vb-t durván másfél-két hónap alatt tető alá hozni szinte lehetetlen dolog. Ám a bibi nem itt, Kőbányán, D. Kovács Róbert Antal polgármester egyszemélyi döntése nyomán keletkezett. (Csak egy zárójeles megjegyzés: Radványi Gábor elmondta, hogy a Socca megkeresése olyan időpontban érkezett, amikor is az messze esett a testületi üléstől, így nem születhetett testületi döntés, ezért az várhatóan a következő, augusztusi tanácskozáson történik meg.)

   Socca forum 012Egy világverseny megrendezési lehetősége a lokálpatriotizmussal kiegészülve (Csuhai Tibor - képünk - ugyanis kőbányai lakos, és a szövetség székhely is a kerületben van) könnyen elvonja a figyelmet a lényegről: nevezetesen, hogy a kiszemelt helyszín közvetlen közelében élőket, nota bene, akár egy egész kerület lakosságát illene megkérdezni a tervről! És láss, csodát, Csuhai válaszában megtalálható a jelen helyzetet okozó eredendő hiba. Ezt mondta:

 

   „Amikor ez fölmerült és kiderült, hogy Mexikó visszalépett a világbajnokságtól, elsőként nem a polgármesterrel, hanem a nemzetközi szövetséggel kellett fölvennünk a kapcsolatot. Nyilván, a helyszín bemutatása még akkor megtörtént a nemzetközi szövetség felé, amikor a Kőbányai Önkormányzat nem tudott a rendezvényről.

 

   Ezt, az önvallomást hadd egészítsem ki néhány ténnyel!

 

   A nemzetisport.hu oldalon 2022. 07.10-n jelent meg egy híradás a kispályás vb-ről, megelőzve a július 22-i Kőbányán tartott sajtótájékoztatót, s már akkor tényként közölték, hogy

 

   „…néhány napja hivatalossá vált, hogy szeptember 10. és 18. között Budapesten, a 10. kerületi Óhegy Parkban lesz a világbajnokság.”

 

 

   Tehát, már július 5-e, 6-a körül a nemzetközi szövetség megkapta a konkrét tervet, és erre, mint „hivatalossá vált” dokumentumra hivatkozott a nemzetisport.hu. És, ha még egyet visszalépünk, a nemzetközi szövetséggel úgy május vége - június közepe táján tárgyalhatott Csuhai.

   Arról nem nyilatkozott Socca-elnök, hogy az első útja Kőbánya polgármesteréhez vezetett volna a „vészhelyzet” megoldására. Ehelyett bejárták az Óhegy parkot, mivel valamiféle helyszíni vázlatot – minden más információ mellett – szükséges volt a nemzetközi szövetségnek bemutatni. A döntés gyors volt, tekintettel a nemzetközi szövetség kényszerhelyzetére (ld. a hivatkozott cikket!). Ugyanakkor D. Kovács Róbert Antal polgármestert és több önkormányzati vezetőt is – kihasználva jóindulatukat –, kényszerhelyzetbe hozott Csuhai, nem beszélve a Nagyrét körüli lakosokról. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egy, a nemzetközi szövetség által jóváhagyott, így eldöntött, készt tényt igyekezett Csuhai lenyomni az Önkormányzat és a lakosság torkán.

   Csuhai döntött, látott és – úgy gondolta – győzött. (A rendezési dokumentáció ímélben elküldve a polgármesteri hivatalba, kapcsolat felvéve a sportért felelős alpolgármesterrel.) Ám, a döntés csak a sajátja volt, az érintett lakosságot nem kérdezte meg, mielőtt igent mondott a nemzetközi szövetségnek! (És akkor sem, amikor az önkormányzathoz fordult.) Ha a válaszra kér egy hét haladékot a nemzetközi szövetségtől, talán kettő is belefért volna, némi erőfeszítéssel egy elég széleskörű lakossági közvéleménykutatást lehetett volna megejteni néhány nap alatt. Megjegyzem, ugyanezen idő alatt akár 2-3 másik helyszín, hovatovább nem Kőbányán, is megkutatható lett volna, számítva arra, hogy a lakosságnak nem tetszik az ötlet. (Akármilyen reklámértéke is van a rendezvénnyel járó városmarketingnek!) Ezek tükrében – lakossági elfogadást, jóváhagyást feltételezve – nyugodt szívvel írhatott volna igen választ Csuhai, vagy kőbányai vagy más helyszín megjelölésével. És ha a felmérés ideje alatt mindenhol nemleges választ kap, akkor fájó szívvel ugyan, de lemond a vb rendezéséről.

 

Socca forum 006

 

És akkor a lakosság...

 

   A fórum hozzászólói sok oldalról közelítve elemezték, miért alkalmatlan terület az Óhegy parki Nagyrét a vb megrendezésére. Kiemelten szerepelt ezek között, hogy a rendezvény az iskolai időszak alatt zajlik, s a nyitott aréna várható szurkolói hangereje zavarja a gyerekek, főleg az alsósok délutáni pihenését, tanulását, nem beszélve az esténkénti zajról! Többen is jelezték, hogy ezt a szempontot tekintve a nyolc napos rendezvény túl hosszú időszak. Az elfogadó kisebbség (2-3 felszólaló) érveit, miszerint akár a rendvédelmi napok, akár a blues fesztivál, de a május elseje is erős zajterhelést jelent, a többség (bekiabálásokkal tarkítva) azzal mosta le, hogy különbség van az egy napos és a nyolcnapos rendezvény között.

   Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Nagyrét alatt is lehetnek még fel nem tárt alagutak, utalva egy korábbi, halálesettel végződő talajbeszakadásra. A kérdésre, hogy végeztek-e statikai, talajterhelési felmérést, Radványi kijelentette, hogy nem, de ha kérdező ezt akarja, akkor fog készülni.

   Egy fiatalember arra hivatkozott, hogy többféle okok eredőjeként az egész napos hangoskodás az otthonról végzett – home-office – munkáját, és másokéit is zavarja. „Nem videókat nézek, nem játszok, hanem dolgozom” – mondta.

   Megint mások a parkolási gondokat hozták fel a hely alkalmatlanságára. Erre Radványi elmondta, hogy minden lehetséges módon arra kérik a szurkolókat, hogy elsősorban a tömegközlekedést vegyék igénybe, hiszen az Óhegy park két buszjárattal is (95-ös és 85-ös) könnyen megközelíthető. Aki az autóhoz ragaszkodik, annak a Halom utcai S1 udvar parkolóját javasolják, ahonnan gyalog is maximum 8-10 perces sétával megközelíthető a Nagyrét. A Dér utcába pedig csak lakcímkártyával hajthatnak majd be az ott lakók.

  

   Arra a kérdésre, hogy miért nem más kőbányai helyszínt választott Csuhai, végső soron elfogadható választ kapott a kérdező. A lényeg, hogy a népligeti fradi pálya, bár látszólag jól felszerelt és komfortos, de más feltételeknek nem felel meg, a Merkapt pálya a 40 csapatnak nem tud öltözőt biztosítani, a Kocsis Sándor Sportközpontban (KSSK) ugyan van két műfüves pálya is, de ezek mérete nem egyezik meg a nemzetközi szabvánnyal, a Sportliget pedig a hosszméretet tekintve megfelelő lenne, de a szélessége kevés, és a talaj is nagyon lejtős. Csuhai hozzá tette, hogy a KSSK lehetőséget biztosít a csapatoknak az edzésre a műfüves pályákon.

 

Frissítés – ami kimaradt a javaslatokból

 

   A fórum vége előtt nem sokkal egy idősebb úr kért szót. „Nagyon elegánsan megkerülték a Kocsis Sándor Sportközpontot. A régi egészségház mellett ott van a Fradi pályája, ahol van melegvíz, van lelátó, van WC, és semmit sem kellene csinálni, és most, hogy a Fradi győzött 4:1-re, talán odaadnák a pályát. Kérem a választ!”

   Csuhai reflektált a javaslatra. Az ott lévő műfüves pályáról azt mondta, hogy annak a telepítése eltér a vb-re tervezettéről, mert ott a műfű alatt egy alapot építettek a talajba, s több különféle réteg után rakták le a füvet, és emiatt nem lenne tanácsos a tálcás megoldású pálya telepítése.

   Radványi Gábor kiegészítette Csuhai válaszát azzal, hogy „amit az úr javasolt, és korábban mások is, azt megfontoljuk, s talán zárszónak is mondhatom, meg fogjuk vizsgálni még egyszer a sportligetet is, de nem zárjuk ki azt sem, hogy a végén itt lesz a döntő.”

 

És mégis van remény?

 

   Socca forum 139A felvetések kezelésére Major Petra (képünk) tett javaslatot. Kérte, hogy az észrevételeket, javaslatokat juttassák el bármelyik elérhetőségére, azokat – ígérete szerint – összegyűjti és rendszerezi, s ezt az anyagot eljuttatja a polgármesterhez. A tiltakozó aláírásgyűjtő és ötletbörze űrlapot IDE kattintva lehet megnézni, kitölteni.

   Itt kapcsolódik Kovács Róbert önkormányzati képviselő, sportért felelő tanácsnok felszólalása.

   Socca forum 025A kiváltó okról annyit, hogy Radványi Gábor (képünk) egy kérdésre adott válaszában elmondta, hogy amikor megkapta az anyagot megkérdezte a vezetőket, mit szólnak hozzá.

   „Mindenki egyhangúlag azt mondta, hogy igen, ez milyen jó az Óhegy parkban.

   Hozzá tette, hogy tény, még nincs aláírt közterülethasználati engedély, a testület még nem szavazott erről, tehát, hogy hol lesz a vb döntő, még nyitott kérdés.

   Kovács Róbert pedig így reflektált az elhangzottakra: „Valóban, az ellenzéki képviselők is támogatták magát az eseményt, a rendezvényt. Korábban voltunk itt egy bejáráson, s már akkor elmondtam, hogy várható a lakossági ellenállás a park környékén élők részéről. A gond ott van, hogy hétfőtől (július 25-e -a szerk.) áll fenn ez az állapot, mert hétfőn szembesültünk a hétvégi lakossági hangokkal, hogy ez a rendezvény ide nem biztos, hogy jó lesz, keressünk ennek másik helyszínt! Petra hétfőn jelezte ezt a polgármesternek, egy nyílt levelet tett közzé a facebookon, és kifejeztük, hogy egyetértünk a rendezvénnyel, maximálisan támogatjuk azt, magam is híve vagyok az amatőr sport támogatásának, de kérjük vigyék ezt el Kőbányán egy másik helyszínre. Ennyi hangzott el részünkről”

  

Socca forum 175

  A mikrofonnal: Kovács Róbert

 

   A közel kétórás fórum végső eredménye szerint a jelenlévők nem a világbajnokság Kőbányán történő megrendezése ellen tiltakoznak, hanem annak az Óhegy parki helyszínre telepítését kifogásolják. Márpedig a jelen helyzet szerint a döntés véglegesnek tekinthető, legalább is Radványi Gábor ezen az állásponton van, ám e pillanatban nem lehet tudni, hogy Major Petra anyaga változtat-e majd – akár egy testületi jóváhagyással megerősítve – a polgármester döntésén az augusztusi testületi ülésen.

   Socca forum 181És, hogy a tudósításnak legyen ráadása, interjút kértem a fórumon jelenlévő Fekete Róbert, a magyar kispályás válogatott csapatkapitányától (képünk). Azt kérdeztem, hogy végighallgatva az érveket és ellenérveket, érzékelve az indulatokat is, hogyan vélekedik a vb helyszínét övező vitáról. Udvarias, diplomatikus választ kaptam.

 

   „Én egy játékos vagyok, nem vagyok benne a szervező bizottságban, erről a kérdésről nem is tudok dönteni, és nincs beleszólásom sem az eseményekbe. Nem tudok véleményt alkotni, mert ha azt mondják, hogy a csapatnak itt kell játszani, akkor nincs választási lehetőségem, itt kell a legjobbat teljesítenem.

   Meggyőződésem, hogy nekem mindegy hol lesz a döntő, a legjobb eredményt akarom elérni a válogatottal.”

 

A tudósításhoz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY