AD-blacklist1

2020
aug.
11

Kőbányai Bringás - nem az uzsonna volt a fontos

Írta: Oszvald György

X Bringauzsi 28leadElőször három éve, a Szent László Napokon találkoztam a Kőbányai Bringás társaság tagjaival. A sátorban tartózkodók – többféle szóróanyag ajánlásával – hangsúlyozták, hogy csapatuk nemrég alakult, valójában ez az első nyilvános megjelenésük. Később aztán az események sora sorra elsodort a közelükből, bár ez nem csoda, hisz’ a mindennapi kerékpározás már nem az én „műfajom.”

 

 

Annál inkább az, hogy egy nagyszerűnek ígérkező eseményre elmenjek, nézelődjek, gyűjtsem az élményeket, s igyekezzem megérteni, miért is jó, ha egy lelkes csapat s délutáni órákban egy szerény uzsonnával várja a bringásokat.

 

   S hogy rögvest bele is vágjak a közepébe! Hatalmas piros mancs két oldalára írtak egyegy szót, KAJA és STOP az aktivisták, s a Liget tér „csücskében” a Kőbánya alsó vasútállomás alatt húzódó kerékpárúton haladókat invitálták e módon egy péksüteményre, egy üdítőre.

 

   Bringasuzsi 079Volt, aki megállt, s eltöltött néhány percet a bringások között, de voltak olyanok is, akik már eleve a facebookon meghirdetett eseményre érkeztek, s nem az uzsonna lehetősége, de a társaság, a beszélgetés, a szakmai dolgok miatt tekertek a sátorhoz.

 

   Egy anyuka érkezett két csemetéjével, természetesen bringával, úgy öt óra tájban. A két apróság arca kifestve, s nem csoda, ha meglepetten rákérdeztem: erre az eseményre készültek a „képek”, vagy valamely másik rendezvényről érkeztek? Az anyuka, miközben a lurkók beszerezték az uzsit, elmondta, szó sincs róla. A nyári napközis táborból jöttek, ott volt az egyik szórakoztató elfoglaltság az arcfestés, s a gyerekek nem akarták lemosni.

 

  

   A már egyesületként működő közösség elnöke, Balla Tamás (bal oldali kép) igencsak elfoglalt volt, ennek ellenére szívesen szakított néhány percet egy interjúra.

 

   Bringasuzsi 009Milyen előzményei voltak ama bizonyos Szent László Napi bemutatkozásnak?

   – Három éve, 2018. márciusában alakult meg a Kőbányai Bringás Csoport, mely gyakorlatilag egy baráti társaságként működött. szinte azonnal elkezdtem az egyesület szervezését, az idén februárban felvettük a Kőbányai Bringás Egyesület nevet, s néhány hónapja már hivatalosan is egyesületként működünk. Szándékaink, céljaink az első pillanattól azonosak: célunk a kőbányai kerékpáros élet problémáinak megoldása, valamint egymás segítése.

   – Ez az első nagyrendezvényük?

   – Igen, ilyen nagyszabású eseményt, főleg úgy, hogy a rendőrség is jelen van egy speciális projekttel, először szerveztünk meg.

   – Mi ez a különleges rendőri feladat?

   – Túl azon, hogy arra is kértük őket, hívják fel a figyelmet a balesetmentes, biztonságos közlekedésre, a középpontban a kerékpár regisztráció állt. Ez annyira sikeres lett, hogy sorba álltak a bringások.

   – A rendezvénynek – ahogy elnézem – komoly kaja és eszközigénye van. Ki és hogyan támogatta a bringás uzsonnát, gondolom, nem saját zsebből finanszírozták?

   – Részben a Kőbányai Önkormányzat támogatta a mostani rendezvényt, másfelől pedig az egyesület nagy előnye, hogy mindenki beletesz, beletett, amit tud; vagy munkát, vagy pénzt, vagy kommunikációt. Mi azt mondjuk: kőbányai bringás annyi, amennyit beletesz.

   – Még nincs vége az uzsonnának, amit láttam eddig, úgy száz fő körüli lehet a részvétel. Hogyan értékeli a – szerintem – nyilvánvaló sikert?

   – Őszintén szólva, nagyon meglepődtünk, le vagyunk nyűgözve! Erre nagy szükség volt, igazi hírverése a bringázásnak.

   X Bringauzsi 21Nemigen látok a rendezvényen elhivatott bringás közéleti személyiségeket. Gondolok itt a polgármesterre, vagy a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztosra. Nem hívták őket vagy hívták, de nem jöttek el?

   – Szándékosan nem szóltunk senkinek, se politikusoknak, se kormánytisztviselőknek. Úgy gondoljuk, hogy pártpolitika-mentesen kell dolgoznunk. Nem tartozunk semmilyen szervezethez, politika mentesen cselekszünk saját elhatározásból. Mi inkább mozgalomként tekintünk magunkra, mint szervezetként.

   – Végül, hogyan lehet valaki Kőbányai Bringás?

   – Ez egyszerű. Gyere el rendezvényeinkre, túráinkra, támogassál minket a jelenléteddel vagy akár vállalj szerepet feladatokban.

 

   Azt pedig már én teszem hozzá, hogy érdemes a Kőbányai Bringás honlapját és facebook oldalát  is sűrűn felkeresni a kerékpározás elkötelezettjeinek.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY