AD-blacklist1

2020
feb.
06

Sikeres évet zárt a Fortuna Senior Szabadidő SE

Írta: Oszvald György

potos leadÉvzáró, évértékelő ünnepséget szervezett a Kőbányai Sportszövetséggel közösen a Fortuna SE január 15-én. A vidám, változatos műsorokkal szakaszolt délutáni programon az aktívan sportoló nyugdíjasok ünnepelték a már hagyománnyá vált harmadik évzárót KÖSZI nagytermében.

 

 

Az érkezőket a terem széleire rendezett asztalok mellett egyfajta meglepetésként érte a színpad előtt kipakolt ajándékok tömkelege. Ezek mind-mind a Kőbányai Sportszövetség tagegyesületeinek felajánlásai voltak a 2019-es évzáró ünnepségre. 

 

   Az ajándékokat adományozó egyesületek, cégek:

 

   IMG 20200115 102920 1Vuelta, SE, Marcipán SE, Biofit SE, Honvéd Zrínyi SE, Ground Golf SE, Kőbányai Sport Club, Főnix DSE, Kőbányáért Egyesület, Vasló SE, Törekvés SE, Kocsis Sándor Sportközpont, Fortuna SE, Sasok, SE, Kőporc Kft., Grácia SE.

 

   Az évzáró vendégei voltak:

 

   IMG 20200115 102859Németh József, a BKV TTE Sportegyesület elnöke és munkatársa, Kakas Mihályné Évike, dr. László Márta reumatológus főorvos, Nagy István, a Kocsis Sándor Sportközpont igazgatója és munkatársai (Kissné Németh Erzsébet, Kalmár Ildikó, Géczy Gergő, Nagy György, Antalné Kopán Erika), Bakó Rolland, a Tutta Forza Zenekar vezetője, Bakó László, a Honvéd Zrínyi SE elnöke, Nagy Attila az önkormányzat sportreferense, Radványi Gábor alpolgármester. Ők mindannyian a nyugdíjasok sportolását és kiegészítő programjaikat segítették.

 

   Az ajándékok nagyon sokfélék voltak, az ajándékkosártól kezdve rúd téliszalámin át a pezsgőig, a sportruházattól a sporttáskán át a különféle sporteszközökig, és még sok-sok apró, kedves ajándéktárgy.

 

   A program szerkezete logikus és egyszerű volt. A vendégek három műsorszám között „szabad programot” élvezhettek. Ez a kulináris élvezetek mellett a beszélgetést, a Kremini duó élő zenéjére a táncolást és egy rövid éves beszámoló mellett a szakaszosan megtartott tombolasorsolást jelentette.

 

  Az első műsorszámot az Ászok utcai Mászóka óvoda nagycsoportos apróságai adták: egy karácsonyi, betlehemes játékot mutattak be. Szép beszéd, ügyes éneklés, ötletes jelmezek tették színessé az előadást. Mondani sem kell, az ovisoknak nagy sikere volt. Felkészítő óvónők: Reiter Annamária és Kovács Attiláné voltak.

 

Potos evzaro 121

  A Mászóka óvoda műsora

 

   A második műsorszámban a Pódium Színház két kiváló művésze, Bednai Natália és Pallós Tibor népszerű operett dalokkal kápráztatta el a közönséget. A gyakorlatilag nyugdíjas korosztálynak mindegyik népszerű betét ismerős volt, így a sikert garantálni lehetett. Főleg akkor, ha a vidám, lendületes dallamok tánccal voltak fűszerezve. Mindkét előadó lejött a színpadról, s bevonta az előadásba – Natália – a hozzá legközelebb eső férfit, Tibor pedig „véletlenül” Potos Ilonát vitte a táncba. Natáliánál meg kell jegyezni, hogy néhány dalt díszmagyar jelmezbe öltözve énekelt el, de a csúcsprodukció mégsem ez volt. Az egyik dalbetét befejezésénél spárgába csúszott, és ebben a pozícióban köszönte meg a közönség tapsát. (Majd vidáman megjegyezte, felállni már nehezebb.)

   A két előadó produkciója azt bizonyította, hogy a Pódium Színház sokoldalú tudással rendelkező fiatal művészek társulata, akik képesek színvonalas irodalmi estet, alkalmi ünnepi műsorokat, színházi előadást és – a mellékelt ábra szerint – táncos-énekes operettműsort is bemutatni. Nem az első alkalom, hogy előadásukról a legjobbakat lehet elmondani.                                 

   Potos evzaro 356

  Bednai Natália az akrobatikus elemektől sem riadt vissza

 

   A harmadik műsorszám a program vége felé harsant fel. Potos evzaro 1324Bakó Rolland, a Tutta Forza Zenekar vezetője, trombitaművész arra vállalkozott, hogy három fiatal, tehetséges trombitással – Freész Gergely, Németh Kristóf és Takács Boglárka – népszerű filmzenéket, operaslágereket, indulókat fújtak. Az biztos, négy trombitás nem tud egy fúvószenekart helyettesíteni, de arra képes, hogy alkalmasan választott darabokkal, melyek nem csak a megszólalás miatt, de a színvonalas előadással, annak kedves közvetlenségével maradandót adjon egy sajátos összetételű közönségnek.

  (képünkön balról: Bakó Rolland, Németh Kristóf)

 

   A versenydíjak átadása (Dr. László Márta, Nagy István, Nagy Attila, Németh József, Kakas Mihályné, Bakó Rolland, Tyepkóné Marika részére) után Németh József (képünkön, lent) egy rendkívüli hírt is megosztott a jelenlévőkkel.

 

   Potos evzaro 767Tavaly decemberben Potos Ilona (balra) magas szintű honvédelmi sport kitüntetést, az Arany Fokozatú Elismerő Oklevél díjat kapta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnökétől a Honvédelmi Sportszövetség céljaiért végzett kiemelkedő munkájáért.  

   Testuleti ules 076A sportversenyek díjazottjainak elismerése közt első helyen a Fővárosi Szabadidő Kupa teke versenyének díjátadása történt meg.

 

   A névsor: a Kőbányai Teke Szakbizottság vezetője Csilinkó Imre, a fővárosi teke bajnokságban 2. helyezést ért el. Kopornoki Horváth Gabriella, aki betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, a Fővárosi összetett verseny legjobbja volt, díját a szintén tekéző édesanyja, Horváth Gáborné vette át, sőt, a saját jogán is kiérdemelt egy ajándékot a 8. helyezése okán. Mészáros Tamás, aki munkahelyi elfoglaltság miatt nem volt jelen, a fővárosi teke mezőny 3. helyezettje volt, s ugyanitt (de a szintén munkahelyi elfoglaltság miatt hiányzó) Holló László az 5. helyen végzett. Ajándékot kapott még ebben a kategóriában Varga Éva és Horváth Erika, akik szintén a teke csapat tagjai.

 

   Ajándékot kaptak a második csapat tagja is, majd Potos Ilona a színpadon tablóképre várakozó, s egyébként a bowling versenyben is részt vevő társaság mellé szólította még Aranyosi Lajost és Németi Lajost, a bowling verseny résztvevőit. Csilinkó Imre ebben a szakágban is „tarolt”, az összetett verseny győztese volt, 5. helyezést ért el Glemba Zoltán,

   A bowling versenyben a kőbányaiak első csapata a 2., míg a második csapata a 6. helyen végzett. Krichenbaum Erzsike életében először bowlingozott, ennek ellenére a 2. helyezett csapat eredményesen játszó tagja volt, csakúgy, mint Böjtösné Panni, Kovács János pedig mind a fővárosi, mind a XVI. kerületi bowling versenyen részt vett.

   Mindezeket betetőzte, hogy a legidősebb hölgy és férfi versenyző számára kiírt díjat is kőbányai versenyzők nyerték el. A nőknél Horváth Icuka, a férfiaknál Makra László, a Kőbányai Sörbarátok SE szakosztály elnöke volt a díjazott.

  

teke bowling

  Sikerkovácsok: a teke és bowling versenyek résztvevői

 

   A „gurítósok" után a „reptetők”, azaz a tollaslabdázók eredményeit ismertette Potos Ilona. Rudolf Hajnalka volt az egyik díjazott, s akik még részt vettek a sikerekben: dr. Körmendy György, Glemba Erika, Rinyu Mária (hiányzó), Horváth Ilona.  

 

  Eredményesek voltak a szellemi vetélkedőben részt vevő csapattagok is. Potos Ilona kiemelte, hogy a kérdések többsége nehéz volt, inkább szakmai, mint általános ismereteket feltételező „rejtvényeket” kellett megfejteni. Éppen ezért mindkét csapat szereplése elismerésre méltó.

1. csapat: Kincsók Róbertné, KoppánMária, Mórócz Ágnes, Sipos Klára;

2. csapat: Nagy György, Bolla Lászlóné, Magyar Mária.

 

    A gyalogtúra napon a versenyben az első csapatot Kovács Tamás, a természetbarát szakbizottság elnöke dirigálta. Erdősi Pongrác és felesége, valamint Varga Béláné voltak még csapattagok. A második csapatban Sztovics Márta, Böjtös Panni, Rubay Gabriella és Pécsi Ildikó.

 

rendezok

  Az önkéntesek csapata, a leendő rendzők

 

   Volt egy meglepetés is a díjátadón: Potos Ilona egyszer csak elkezdett egy névsort olvasni, s arra kérte az ott felsoroltakat, vegyenek át Magyar Mária, a Fortuna SE elnökétől egy-egy pólót, menjenek fel a színpadra, de ne hajtsák szét, míg ő nem szól. Mikor mindenki a színpadon állt, a tanácstalan nézelődést megszakítva azt kérte Potos Ilona, most bontsák ki a pólókat, s a hátát kifelé fordítva tegyék maguk elé. Megtörtént, s a legnagyobb meglepetésükre mindegyik pólón a RENEDZŐ felirat állt. Kapták ezt azért, mert a szövetség önkéntes segítői az egyes versenyeken (például a honvédelmi diák sportnapok, a senior atlétikai pályaverseny, a nemzetközi karateverseny), csak részben egyforma „szerelésben” tették dolgukat kifogás nélkül. Önzetlenségüket, figyelmességüket szerkesztőségünk is sok-sok alkalommal megtapasztalta. Ettől kezdve azonban egységes megjelenésük lesz, bármelyik kerületi sportegyesülethez is menjenek segíteni.

 

A Fortuna SE 2019. évi évértékelője

 

   Az értékelőt Potos Ilona, a szövetség elnöke ismertette. „Az elmúlt évben – szinte hihetetlen – sok és színes rendezvényünk, eseményünk volt. A munkánk jelentős részét a gerinctorna foglalkozások jelentették. (Éppen most súgtak a Kocsis Sándor Sportközpontból, hogy szerda délelőttönként van egy lyukas órájuk, így tudnak számunkra termet biztosítani. Szükség is lesz rá, mert jelenleg mindkét csoportban 50 körüli létszámmal dolgozunk, s ez eléggé nagy zsúfoltságot eredményez.)  A rendezvényeink közül elsőként a szövetség programjairól szólnék.” – kezdte a programok sorolását.

   Dr. László Márta vezetésével havonta, kéthavonta fürdőtúrákon járta. Kirándultak Bogácsra, ahol a fürdőzés ismét a középpontban állt. Két gerinctorna edzőtábort szerveztek: májusban Túrkeve, novemberben Nagyatád volt a helyszín. Ez utóbbi alkalommal új dologgal ismerkedtek: a groundgolf bűvölte el a résztvevőket.

 

   Potos evzaro 415„Ez a sport annyira megtetszett, hogy szeptemberben Varsóban voltunk egy kis magyar delegációval. A sikereink nyomán elnyertük a 2. Groundgolf Eb. rendezési jogát, augusztus 28-30-a között, s ennek Kőbánya ad otthont.” – újságolta a jó hírt az elnök asszony.

 

   Kiemelt rendezvény volt a 28 évre visszatekintő Fortuna Senior Atlétikai Pályaverseny. A Fortunát 30 éve alapította Magyar Mária és néhány sporttársa. Mindnyájan atléták, s mind az egyesületben, mind a szövetségben rendkívüli munkát végeznek.

 

   A nem saját rendezésű versenyek között a Fővárosi Szabadidősport Kupa versenysorozatára már harmadszor neveztek be, a szellemi totó, teke, bowling, tollaslabda, gyalogos túra sportágakban. „Az első versenyen a tekések jóvoltából elsők lettünk, a szellemi vetélkedő és a tollaslabda nem ment a legjobban, visszaestünk egy helyezést, majd jött a bowling, amit nagyon elrontottunk. két pont hátránnyal lettünk a 4. helyezett, és ezt jónak minősítem, tekintve a 23 kerület nevezését. Ráadásul közülük néhány sportágban a fiatalok versenyeztek, ami fizikális előny volt számukra.” – értékelte a teljesítményeket Potos Ilona, majd a folytatásban elmondta, hogy a „Kőbányai Senior Tízkarikás játékok során – szerintem – a mi egyesületeink tagjai alkották a mezőny jelentős részét. Sokan voltunk, sok versenyszámba neveztünk, s ehhez gratulálok mindenkinek.”

   Cegléden is jártak 66 fővel, a Szépkorúak Fesztiválja országos rendezvényen vettek részt.  Három első díjat nyertek: a 85 év felettieknél Kerpen Miklós mindet vitt, s végeztt az első helyen, az egy korosztállyal fiatalabbaknál, ez volt a 80+, Szabó József lett az első, míg a nőknél a legfiatalabb senior kategóriában Rinyu Marika végzett az élen.

 

   Potos evzaro 1189Igaz, korábban várták, de alapos indokkal kimentve magát, Radványi Gábor (képünk) is megérkezett, nemsokkal az önkéntesek elismerése után. Potos Ilona egy évzáró-évnyitó köszöntőre kérte.

 

  Radványi Gábor frappánsan oldotta meg a köszöntőt. Mint a sportért is felelős alpolgármester, első helyen azokat a sportértékeket emelte ki, melyek a került elismertségét, jó hírét is öregbítik. „Jó példa erre akár a Fővárosi Szabadidősport Egyesület kupasorozata, akár a ceglédi verseny.” – mondta. Az egyéb értékek közé sorolta a közösség erősítését, az ebből fakadó energiák kihasználását, az egészség megőrzését, a tudatosan választott sportos életmód választását és megtartását. Saját tapasztalataira hivatkozott, amikor több esetben is azon csodálkozott, hogy sokan akár 8-10 évvel is fiatalabbnak néznek ki a valós életkoruktól.

   „Ezt a szemléletet kívánom mind erre az évre, mind a következő időszakra, s gratulálok a tavalyi eredményeikhez, sikereikhez” – zárta a rövid, de magvas köszöntőjét Radványi Gábor.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY