AD-blacklist1

2019
szep.
12

A felfedezés családi öröme

Írta: Oszvald György

RG Csaladinap 175leadRichter családi nap – a felfedezés öröme szlogennel hirdetve szervezték meg a Richter Gedeon Nyrt. hagyományos családi és sportnapját szeptember 7-én. Az alkalmas helyszínt a Kőér utcai sportcentrum és a pihenőpark adta.

 

 

 

 

Nagy hirtelen hadd osszam meg önökkel, kedves olvasók, hogy nem richteresként milyen élmény részt venni a családi sportnapon!

   No, ne arra gondoljanak, hogy beálltam valamelyik sátorhoz, ahol akár szellemi vagy ügyességi próbát igyekeztem volna teljesíteni. Nem, nem. Azt viszont igaz, hogy gyűjtöttem magamba az igényesség, a gondosság, a gondoskodás, a maximalizusra törekvés látható, érezhető és kézzelfogható jeleit. És ezt igyekszem átadni önöknek is.

 

   RG Csaladi nap 153Mivel a koradélutáni órákban egy jókora eső vette át a főszerepet, szólnom kell arról, hogy a szervezők (gondolva erre a lehetőségre) a focipályán két hatalmas sátrat is felállítottak, melyek gyorsan megteltek. Persze, bátrak mindig akadnak, most is voltak, akik esernyővel, vagy csak esőkabátban, de a gyerekszínpadhoz igyekeztek Farkasházi Réka koncertjére, mások a nagyszínpadon csodákat művelő Bánhegyi Adrienn ugrókötél világbajnokkal tornáztak; ki a színpadon, ki előtte, az esőben. De az is ide tartozik, hogy sokan a sporttelep több pontján is felállított ételes és italos sátrak előtt pótolták a mozgáshoz szükséges kalóriákat.

  

   A családi sportnapot egy hivatalos, de mégis közvetlen és vidám megnyitó ceremónia vezette fel. Barabás Éva és Papp Gergely televíziós műsorvezetők Bogsch Erik, az Igazgatóság elnökét (bal oldali kép), majd Orbán Gábor vezérigazgatót szólították a színpadra.

   RG Csaladinap 108Mindkét vezető a közösség alkotó erejét, a szerénységgel párosuló tudás és tenni akarás eredményességét emelte ki. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a siker záloga nem csak a korszerű berendezéseken, a megfelelő munkakörülményeken múlik: szükség van az ilyen laza kikapcsolódásra is, ahol családok, munkatársak, baráti közösségek tölthetnek el egy egész napot.

   RG Csaladinap 111„Ez a héttér tette lehetővé, hogy a világ több pontján már engedélyezett cariprazine az egyik legsikeresebb gyógyszerünk lett, s elindult hódító útjára.” – mondta Bogsch Erik.

 

   Béres Alexandra vállalta talán a legnehezebb feladatot. A sportnap első attrakciójaként kellett az eseményre hangolnia a résztvevőket, kicsit felfrissíteni és mozgásra ingerelni az izmokat. Oly annyira, hogy Barabás Évi lejött a színpadról, s gyakorlatotokat végzők közé állt.

 

   Rövid nézelődés után a – színpad mögött látható – strandröplabda pályához vitt az egykori röplabdás lelkem.

   RG Csaladinap 083Élveztem a játékot, benne az elbénázott nyitásokkal és a bravúros mentésekkel. Bizony sem a lányok, sem a fiúk nem kímélték magukat: itt-ott a fizika törvényeit meghazudtoló módon érték el a labdát, szinte feltúrva a homokot. Kiderült az is, hogy az egyik leányzó a Közgáz csapatában játszik, s ennek révén közös ismerősünk is van Lestár László edző személyében.

 

   RG Csaladinap 159Két futball vonatkozású élményemet is meg kell osszam: ha hiszik, ha nem, először láttam darts focit. Ennek lényege, hogy az eredeti játék céltábláját lemásolva egy speciális borítású ragacsos felületre kellett célbarúgni a szintén egyedi labdát. Lényegében a közismert tépőzáras megoldást alkalmazták.

 

   RG Csaladinap 146Annyira tetszett az egyébként nem kis ügyességet kívánó focicsemege, hogy nehezen szakadtam el, holott csak pár méter volt a zseniális magyar találmány, a pingpong és a foci elemeit ötvöző teqball. Bár a fotókon néhol támaszkodás látható, az a szabály, hogy sem az ellenfelet, sem az asztalt nem lehet megérinteni.

 

   A műfüves pályán óriási meccseket fotóztam, majd a szomszédban rácsodálkoztam a kosarasok önfeláldozó labdaszerzésire is, de őszintén szólva, az orromra hallgattam, s csodás illatokat árasztó bográcsos különítmény felé indultam. Nem hiába. Az egyik társaság nem a szabvány kötényt használta: a Richter-logó alá nem mindennapos csapatnevet írtak.

 

   RG Csaladinap 288Képünkön a Méregkeverők – Kulcsárné Kontrás Krisztina (j), Bojtos Károlyné (k), Kulcsár Alíz.  

 

   Különlegességük, hogy felbuzdulva a főzőverseny meghirdetésén, nem csak beneveztek, de „saját emblémával” díszített kötényt készítettek.

   Bojtosné elmondta, hogy a név közös ötlet volt, s bizonyítani kívánják, hogy a „méregkeverők” jóra is tudják használni tudásukat. Saját receptjük szerint készítik el az újraértelmezett slambucot.

 

   A különféle sátrak között kacskaringózva figyeltem fel arra, hogy feltűnően sok a számítástechnikai alapú játék, kísérletek, a kémiai, fizikai tudomány mindennapi alkalmazásai.

   A teljesség igénye nélkül: IT Zóna, IT Zóna Kids, Ifjú mérnökök játszótere, Robotika Show, Játékos természettudomány, Fingersport. Ez utóbbi azért érdekes, mert egy síkfutó versenyt kell végrehajtani akként, hogy az irányító panelen minél gyorsabban kell „pörgetni” a nyilat – ez nyilván a képernyőn megjelenő „futók” gyorsaságát befolyásolja. Izgalomban nem volt hiány, a próbát tevő felnőttek ugyanúgy belefeledkeztek a játékba, mint a gyerekek.

 

RG Csaladi nap 188   És ide tartozónak érzem a villámfotózást is. Húsz digitális fényképezőgép volt szorosan egymás mellé rögzítve, s a különlegességük az volt, hogy ezredmásodperces eltéréssel exponáltak egymás után. Így a fókuszban állók, miközben papírcetliket dobtak maguk elé a levegőbe, lényegében rövid mozgóképet kaptak ajándékba. (képünk: exponálás előtti pillanat)

 

   RG Csaladinap 473Az eső úgy dél körül, ebédidőben érkezett. Elég nagy volt a zuhé: ki a fák alá húzódva fogyasztotta az ebédet, ki éppen egy helyszínre sétált esernyő alatt vagy esőköpenyben. Vagy csak úgy, „civilben” – de ők eláztak. Így tettem én is, de amíg Farkasházi Réka (képünk) és zenekara a beálláson dolgozott a hangtechnikussal, belekóstoltam a vegán biofasírt-golyócskákba. Szó se róla, az ízük kifogástalan volt, ám az állaguk inkább a fűrészporra emlékeztetett, mint az igazi húsos fasírtra. (Úgy döntöttem, a vegyes étrend mellett maradok, már bocsi, kedves vegánhívők!)

 

   Farkasházi Réka nagyot alakított: kedves gyerekdalai még a szemerkélő esőben is a színpad elé, táncolásra késztették a kicsiket. Sőt, volt, aki engedve az invitálásnak, aszínpadon ropta Rékával.

 

   Lassan-lassan elállt az eső, a nagyszínpadon az ugrókötél világbajnok, Bánhegyi Adrienn bűvölte el a közönséget. A 2006-os gyorsasági világcsúcsot felállító sportoló célja, hogy az ugrókötelezés mint sport, bekerüljön az oktatásba. RG Csaladi nap 209E cél megvalósulását láthatták, akik a fűről csodálták a kicsik és a profik ugrálását, az élményt pedig csak a színpadon lévők élhették át. A program végén Barabás Évi nemes egyszerűséggel leugrott a pódiumról, s a korlát előtt álló apróságokat kérdezte, hogy tetszett-e nekik az ugrókötelezés? Pechére, éppen egy belga-magyar kisfiút (mit utóbb kiderült) kérdezett, aki csak hümmogéssel válaszolta, hogy jó volt. Vidámságot csak az csalt az arcára, hogy Adriennel közös fotót készíthetett. Erről ugyan lemaradtam, de Adrienn egy óriási mosollyal kárpótolt.

 

   Sajnos, itt érkeztem ahhoz a ponthoz, amikor egy másik rendezvényre kellett elindulnom, így legnagyobb sajnálatomra a tudósításomat kénytelen vagyok úgy befejezni, hogy lemaradtam Bereczki Zoltán, Tolvai Renáta és a The Carbonfools koncertről…

 

A családi nap hangulatába egy szerény galéria enged betekintést.

fotó: 10kerkult.hu/OGY