AD-blacklist1

2019
szep.
05

Negyed évszázados sportjubileum

Írta: Oszvald György

NSV Sajttaj 149lead1Minden eddiginél különlegesebbnek ígérkezik az ősszel 25. születésnapját ünneplő Nagy Sportágválasztó. A Merkapt Sportközpontban a szeptember 13-14-én megrendezett eseményen, több mint 100 sportágat felvonultatva, a zenével való ismerkedésre is lehetőséget ad a kísérőprogram, a Nagy Hangszerválasztó. A részletekről sajtótájékoztatón adtak hírt a szervezők szeptember 5-én.

 

A Budapest Honvéd székházában élénk sajtóérdeklődés mellett zajlott a program. B. Németh Péter, a sajtótájékoztató moderátora sorra szólította az asztalnál helyet foglaló olimpiai és világbajnok sportolókat, és a kísérő programok képviselőit – ettől, engedelmükkel kicsit eltérünk. Már csak azért is, mert Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok egyszerre képviselte zenét és a sportot.

 

Élmény legyen a sport

 

   Azt már a sajttáj előtt sejteni lehetett, hogy zenés produkcióra készül; a gitárja, a „szárazfa” nem véletlenül volt nála. A produkció előtt azonban röviden összefoglalta, hogyan lett kenus, és „hogyan kötött házasságot a zenével.”

 

 

   NSV Sajttaj 101Talán csak az életrajzát jól ismerősök tudják csak, hogy életében a zene volt először. Egy iskolai hangszerbemutató napon a ritmushangszerek mellett a rézfúvósoké volt a főszerep: az asztalon trombita, puzón, cintányér, kisdob hevertek, a földön meg az F-tuba és a B-tuba, neki az F-hangolású, „rendkívül szép hangzású” tuba tetszett meg. Egészen odáig vitte, hogy az iskolai zenekar tagja lett, sokat járt fellépésekre. Később viszont elsősorban a tuba hangossága miatt a gitárt favorizálta: „ezzel a csendespihenő alatt is pötyöghettem szép halkan” – mondta. (Bár egyszer kiszúrtak vele, mert így is felhúzták az udvaron a zászlórúdra, ráadásul akkor éppen esett, s mire megtalálta, „elázott a szárazfa.”) - képünk: Wichmann Tamás

 

   „Igen ám, de közben elkezdtem kenuzni és a kettő együtt nem fért meg, és ki is öregedtem a zenekarból.” – tért át a sporttal való ismerkedésre. Előtte ökölvívó edzésekre járt az osztálytársaival, ekkor 13 éves volt, de a szakosztály megszűnt, s adva volt a kérdés, hogy mivel is folytassa.

   NSV Sajttaj 125„A véletlen hozta, hogy egyszer elmentünk egy kajak-kenu téli edzésre, s a gimnasztika, meg néhány gyakorlat hasonlított az ökölvívásra. aztán kimentünk a Margitszigetre, a Sirály csónakházba; Nánási Andris volt a nevelőedzőnk, imádta ezt a sportágat.” – idézte a kezdeteket. Szólt arról is, hogy a választásában befolyásolta egy súlyos autós baleset is, ami után sokáig kórházban volt, s bizony járógép volt a lábán, futni nem tudott, de a kenuzást ez nem nagyon zavarta. Megengedték neki és a barátainak, hogy beszálljanak és lapátolgassanak. „Nagyon sok szép emlékem van erről az időszakról, s azt mondom, ez az elsődleges. Élmény legyen a sport, emlék legyen, s erősítse a kötődést. az én kötődésem valahol itt történt meg, s a mai napig tart.” – zárta gyerekkori emlékeit Wichmann Tamás.

   A múltidézés után az Örömóda dallamára elénekelte saját gitárkíséretével a kenusok nótáját.

 

Kabalafigura kerestetik

 

   Hogy véletlen-e vagy sem a Honvéd székhelye, nem tudni, de az biztos, hogy Dr. Kiss Gergely (háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó és a BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója) elmondta, hogy ő is, mint sok más sporttársa, a Honvéd színeiben érte el világsikereket. „Haza húzta a szíve” mert örömmel említette meg a BudapestiHonvéd Sportegyesület kiemelkedő eredményeit, s fel is mutatta azt az utánpótás-listát, amin a jövő bajnokainak nevei szerepeltek.

   NSV Sajttaj 025Az újdonság, egyben meglepetés a jövő heti sportágválasztóra meghirdetett kabalarajz-pályázat , amelyen a pályázó gyermekek kreativitásukat kibontakoztatva, kabalafigurát tervezhetnek a rendezvénysorozatnak. A fődíj egy vásárlási utalvány és ajándékcsomag mellett az lesz, hogy Kiss Gergely ellátogat a nyertes gyermek iskolájába, hogy egy rendhagyó testnevelésórát tartson.

   Külön felhívta a figyelmet a beadási határidőre szeptember 13-a, és a nagyfokú alkotói szabadságra.

   Kiss Gergely (képünk) szólt arról is, hogy ezúttal is lesz véradás, erről ITT olvashatók részletek.

 

*

   NSV Sajttaj 094aMedveczky Erika (nyolcszoros világbajnok magyar kajakozó) - képünk - szerint sportágat választani Sportágválasztó nélkül esetleges és nem könnyű, ezért nagyon örül a rendezvénynek. Élményei közt szerepelt egy, a nemrégi szegedi kajak-kenu Vb is. Egy ott elhangzott, a szurkolói rajongással kapcsolatos mondatáról B. Németh Péter kérdezte: hogyan is kell értelmezni a szurkolói rajongást.

   Erika elmondta, hogy van egy időszak, ami alatt kizárja a külvilágot – ez a bemelegítés és a verseny, amíg át nem evez a célvonalon – és ilyenkor senkire és semmire nem figyel, csak a versenyre koncentrál. „Igen, úgy néz ki, hogy nem figyelek a rajongókra, de ez nem így van, hiszen a verseny az első, de higgye el mindenki, hogy nagyon fontosak a szurkolók, hiszen a hangjuk még az 1000 m céljában is utolér. Ilyenkor jön el a pillanat, hogy magamba fogadok minden szeretetet, amit tőlük kapok. Szegeden is ez a szeretet-cunami ért utol.” – mondta.

 

   Szólt még arról is, hogy a tokiói olimpiára ugyanúgy fog készülni a következő időszakban is, mint tette azt korábban, s ebben a kvalifikáció is benne van. Ehhez az alapot pedig a szülei azon kívánsága adja, hogy „huszonvalahány évvel ezelőtt” aktív sportolásra ösztökélték. nyolcévesen – soha azelőtt és utána sem tette – felnézett az iskolai faliújságra, ahol azt a hirdetést látta, hogy 8-12 éves gyerekeket várnak kajakozni. „Gondoltam, ez jól hangzik, hazamentem, s mondtam a szüleimnek, hogy én akkor kajakozni fogok.” A szülei meglepődtek, de elfogadták a döntését. Igaz, Erikát eleinte a „nádas, meg a kacsák” érdekelték, de az első versenye előtt „bekattant valami”, s attól kezdve a korosztálya legjobbjai közé tartozott.

 

*

   NSV Sajttaj 068Harsányi Gergely (179-szeres válogatott kézilabdázó, a Yellow Road System Hungary Kft. ügyvezetője) - képünk - beszámolt tehetséggondozást segítő cége tevékenységéről. A Sportágválasztóra is kilátogató vállalkozás a gyermekek képességeinek felmérésével, és a kicsik orientációjával foglalkozik.

 

   „Komplex vizsgálataink személyiségelemzésből, képességvizsgálatból és egészségügyi felmérésből állnak. A rendezvényre játékos feladatokkal készülünk, melyekben szerepet kap a sportrelaxáció és a dietetika is” – jelezte Harsányi, hogy mire is számíthatnak a hozzájuk látogatók. 

 

*

 

   NSV Sajttaj 044Dr. Batta András (a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke) - képünk balra - szerint a hasonló rendezvények sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek valóban kedvet kapjanak a zenéléshez. Alapítványa a Virtuózok című tv műsor felfedezettjeiből alakult zenekar 4 helyszíni fellépésével igyekszik felkelteni a látogatók érdeklődését a muzsika iránt.

 

*

 

   NSV Sajttaj 133Szél Mária (a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola igazgatóhelyettese) - képünk - örömmel számolt be a májusi Sportágválasztón átélt élményeikről: folyamatosan érkeztek a standjukhoz „a csillogó szemű gyerekek” szüleikkel, és egészen estig nem csillapult az érdeklődés.

   Reméli, hogy a szeptemberi rendezvényen ugyanilyen nagy sikert arat majd a programjuk.

 

   NSV Sajttaj 042Lukács Andrea (a Meta Művészeti Központ igazgatóhelyettese) - képünk jobbra - tapasztalata szerint már a Hangszerválasztó két napja is elegendő ahhoz, hogy feltűnjenek tehetségek, és sikeresen válasszák ki az adottságaikhoz illő hangszereket a gyerekek.

   

   Ezúttal a zongorát, a fuvolát, a klarinétot, a furulyát, a csellót, a hegedűt és a gitárt szólaltathatják meg az érdeklődők.

 

*

 

   Itt jegyezzük meg, hogy a Nagy Hangszerválasztón a Tutta Forza Zenekar is szerepelni fog, így nemcsak a helyszín, de a művészeti közreműködők révén is egy igazi kőbányai sportrendezvény résztvevői lehetnek a Merkapt Sportközpontba (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a) kilátogatók.

 

   Szeptember 13-14-én, pénteken és szombaton reggel 9 és 17 óra között várják az érdeklődőket. A péntek délelőtt a pedagógusok kíséretében érkező óvodai és iskolai csoportoké, de 14 órától azonban már mindenki számára nyitott az rendezvény. A szombati a nagyközönségé és a családoké.

 

   A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.sportagvalaszto.hu weboldalon lehet, ahol minden információ megtalálható az eseményről, beleértve a programokat és az élsportolók érkezésének időpontjait is.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas