AD-blacklist1

2019
máj.
27

Csúcsokat döngető teke emlékverseny

Írta: Oszvald György

kato 1st day 6th row 006leadHáromnapos, a Budapesti Tekézők Szövetsége rendezésében lebonyolított XIV. Kató Ferenc Emlékverseny nemzetközi tornán emlékeztek a tekézők a 2005-ben elhunyt Kató Ferenc tekézőre, a szövetség játékvezető bizottságának vezetőjére május 10-12-e között.

 

 

A monstre versenynek a Ferencváros kőbányai tekecsarnoka adott otthont, s biztosította a valamivel több, mint kétszáz versenyző játéklehetőségét.

 

Beszélnek a számok

   A részletes eredményközlőből kiolvasható, hogy a három nap alatt a 207 versenyző összesen 25680 versenygurítást végzett (a verseny 120 gurításos vegyes rendszerű volt; a versenyzőnkénti 10-10 bemelegítő, összesen 2070 gurításnak nincs jegyzett eredménye, de a tényszerűség okán valójában 27750 gurítás történt -a szerk.).

   Az kiszámolható néhány összeadással, hogy az összes ütött fa 109 335 fa volt.

   A külföldi résztvevők közt volt az osztrák Stadtschlaining és Andau, a cseh TJ. Zborovka Vsetín, a szlovák Galánta.

   Az emlékversenyen 59 hölgy és 149 férfi vett részt. Volt közöttük 77 éves világbajnok és 12 éves tehetséges kisfiú is. A legidősebb versenyző a 82 éves Héja Ernő, aki egy évben csak egyszer gurít már: a Kató Ferenc Emlékversenyen, Feri bácsi tiszteletére.

   Az eredményhirdetésen Kató Ferenc ezt külön meg is köszönte, s kifejezete, hogy édesapja emlékét annyian számontartják, hogy ez rekordnak számíthat a magyar tekesport életében.

   Kiemelnénk, hogy a versengésben dobogóra léptek a kőbányai Tüker M.SC. versenyzői is, köztük az junior korosztályú Barkó Csaba, aki fiatal kora ellenére az NB II-es bajnokságban az idén a 4. helyezést szerezte meg felnőtt sporttársaival együtt.

   Akárhonnan is nézzük, ezek a számok magukért beszélnek, bizonyítva, hogy a teke sportág népszerű, s a jelenleginél jóval nagyobb sajtónyilvánosságot érdemelne.

 

65 év korkülönbség       

   Az emlékverseny nagy húzása volt három világbajnok és a Bátonyterenyei Teke Klub feltörekvő fiatal versenyzőinek egymás melletti szerepeltetése.

 

   2kato 2nd day 7throw VB MIX A 008A rangidős a BKV Előre SC színeiben versenyző 77 éves, háromszoros világbajnok Mészáros József volt, párja a 12 éves Várvölgyi Milán (képünk).

 

   Az ifjú játékos 12 éves, másfél-két éve játszik, ez évtől már nem az NB II-ben, hanem az NB I-ben, az ifik között. Milán eddigi legjobb eredménye 560 fa, átlagban 485-530-at teljesít.


   Pásztón jár általános iskolába, jó tanuló. Edzésre hetente háromszor utazik Nagybátonyba.

   Az edzője szerint céltudatos, jó munkabírású, fegyelmezett fiatal játékos.

 

2kato 2nd day 7throw VB MIX A 002   A zalaegerszegi, 51 éves Farkas Sándor, szintén háromszoros világbajnok, ellenfele a 15 éves Kovács Natália volt.

 

   Kovács Natália a Bátonyterenyei TK – Viktória versenyzője, két éve tekézik, 15 éves (igaz, már nem sokáig, mert augusztusban ünnepli majd a 16. születésnapját), Salgótarjánban, a Madách Imre Gimnáziumba jár.

   A női szuperligában a felnőttek közt játszik, edzője, Kelemen Imre elmondása szerint egy nemrég rendezett versenyen 573 fát dobott, de egy nem hivatalos városi versenyen már gurított 611 fát is.

 

   2kato 2nd day 7throw VB MIX A 015Végül a harmadik párt a Ferencváros játékosa, a 40 éves, kétszeres világbajnok Botházy Péter és a 15 éves Rácz Jázmin alkotta.

 

   A Bátonyterenyei TK – Viktória tehetséges fiataljának a legjobb eredménye 565 fa, ezt az U18-as versenyen, Kazincbarcikán érte el az idén. Jázmin a Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnázium (népszerűbb nevén a Közgé) tanulója.

   Edzője, Kelem Imre azt mondta, az átlaga 480-530 fa között van, s bár csak másfél éve tekézik, a szuperliga felnőttjei között is játszik.

   Az emlékversenyen 569 fát gurított, s egyéni csúcsot állított fel.

   

2Kato VB MIX

 

   Hatalmas élmény volt végig kísérni a látványos gurító párbajt! Mészáros Józsi bácsi jóindulatú segítségét, tanácsait fiatal ellenfelének – ha lett volna a Fair play díjat neki kellett volna ítélni – a vigasztalást, amikor az ifjú Milánnak bizony eltörött a mécses, mert az egyetlen állva maradt bábura kétszer egymás után üreset gurított. Kelemen Imre a bátonyiak edzője azzal nyugtatta pityergő tanítványát, hogy nincs mit szégyellnie, így is 500 fa felett gurított. A meccset záró kézfogások és az egymásnak átadott apró ajándékok pillanatában azonban már a mosoly volt a főszereplő Végvári Milán arcán!

 

   A mérkőzés után spontán beszélgetés alakult ki, melyen kihasználtuk az alkalmat, s kicsit kérdezősködtünk is. A partereket egymásról – szemtől szembe!

   Botházy Péter erős felütéssel nyitott: „Komolyan mondom, hajtanom kellett a végén, nagyon kellett hajtanom! Gratulálok Jázminnak!” Hozzá tette, csak az utolsó dobás előtt tudta meg, hogy Jázmin csak másfél éve tekézik, és a mai versenyen alapján a köztük lévő 21 fa szép reményekre jogosítja a fiatal versenyzőt!

   Jázmin reakciója erre az volt, hogy jól versenyzett, az 569 fa az eddigi legjobb eredménye. „Nem izgultam, mert tudtam, hogy egy nagyon jó tekés dob mellettem, és akkor mit veszíthetek. Talán ez segített a jó eredmény elérésében.” – válaszolt a kérdésemre.

   

kato 1st day 4th row 061

  A képen Barkó Csaba (14 éves), a kőbányai Tüker M.SC versenyzője)

 

   Mészáros Józsi bácsival Várvölgyi Milán (505 fa) versenyzett. A vége felé – két sikertelen dobás után – bizony eltört a mécses, a szipákolást csak edzője, Kelemen Imre, Öcsi bácsi vigasztalása szüntette meg. Milán azt mondta erről, hogy a feszültség tört ki belőle, az eredményét pedig közepesnek minősítette. „Ettől többet is tudok dobni” – mondta immár mosolyogva.

   Józsi bácsi vidáman mondta, neki az volt a feladata, hogy annyival többet dobjon 500 felett, ahány éves. „Hát, 577 helyett 583 sikeredett, s ez nekem öröm, jövőre is szeretnék ennyit dobni!” – értékelte a teljesítményét.

 

   Farkas Sándor mindenekelőtt a meghívást köszönte meg, azt, hogy ily sok fiatal között játszhatott. „Bár még nem én sem vagyok öreg, de arra buzdítom ezeket a fiatal tehetségeket, hogy az itt tapasztalt hittel tekézzenek továbbra is. Ne legyenek türelmetlenek, bizony 5-6 évnek is el kell telni ahhoz, hogy kialakuljon a saját stílusuk.”                       

   Kovács Natália kicsit elfogódottan mondta, nagyon örül annak, hogy háromszoros világbajnokkal játszhatott, hogy élőben találkozhatott egy példaképpel. „Megerősödött bennem, hogy mosollyal és vidámsággal játssza, a meccseket, ez már egy példa Sanyi bá’-tól.”

     

2kato 2nd day 7throw VB MIX A 396

  A VB-MIX forduló tagjai a meccs végén jelképes kupát és ajándékokkat adtak át egymásnak

 

   A beszélgetés végén Józsi bácsi megjegyezte, az lett volna az igazságos, ha a lányok női világbajnokokkal játszhattak volna. Lehet, hogy igaza van, de az is igaz, hogy a bátonyi leányok teljesítménye nem csak a felnőtt női mezőnyben, de az erős férfi mezőnyben is elismerést váltott ki.

 

Hagyományőrzők                                                          

   Már az első emlékversenyeken kialakult, hogy Kató Ferenc családja a galántai játékosokkal mérkőzik meg. Jóllehet, a verseny itt is „vérre megy”, mégsem az eredmény a fontos. A barátság, az évek során kialakult kapcsolatok megőrzése, ápolása az elsődlegesek. Nem véletlen, hogy a jelenlévő szurkolók száma vetekedett a VB-MIX névre keresztelt forduló nézőinek számával; a Kató család két csapatot is kiállítva küzdött az északi szomszédokkal.

  És ide kívánkozik néhány mondat Kató Ferenc (1924 – 2005), a verseny névadójáról

 

   TEKE Kato torna 038A Kató család pestszentlőrinci lakásában, a teraszon ültem le Kató Ferenc (K.F.) - Kató Feri bácsi fia, képünk -, Sitkei Jánosné Évike (S.J.) és Borbély Tibor (B.T.) – mindketten a szövetség elnökségének tagjai voltak – társaságában. Kató Feri bácsiról beszélgettünk; a kicsit csapongó társalgásból igyekeztem olvasható riportot szerkeszteni.

 

   – Hogyan kell elképzelni Feri bácsi egy átlagos napját?

   – K.F.: Amikor még aktívan dolgozott, kedden és csütörtökön volt a teke nap, az edzés, hétfő a szövetségi napja volt. A szerda meg a péntek pihenő, hétvégeken meg a meccsek. Amikor játékvezető lett, akkor meg már a bíráskodásé volt a hétvége.

   – B.T.: A hétfői szövetségi nap akkor is szent és sérthetetlen volt, még családi ügyek alkalmával is, amikor már abba hagyta a tekét. Alapelve volt, hogy minden a pályán dőljön el! Ha például két csapat vitájában nem lehetett tárgyalva megegyezni, újra játszatta a meccset! Egyébként pedig egy jókedélyű, mindig vidám, mindenre nyitott ember volt. Egy máig emlegetett szokása volt a „kérlek szépen” használata. Ha kellett, ha nem!

   – S.J.: „Kérlek szépen”, minden mondatnak így kellett kezdődni, „kérlek szépen”, és így is kellett végződni, „kérlek szépen”.

   kato ferenc foto 2– K.F: Papa úgy 29-30 éves korában kezdett tekézni az Elektromos Sport Egyesületben (EMSE). Ez volt az egyetlen klubja. Az NB III-ban és az NB II-ben gurított. Talán éppen ezért tudnak róla kevesebbet az emberek. Az ellenfelek játékosként ismerték, de ennyi. 


   A játékos-lét mellett bekapcsolódott a szakmai munkába is. Akkor még a Váci utcában volt a Budapesti Teke Szövetség. Országos minősítésű játékvezető lett, és ezért a régebbi korosztály (Rákos Józsi és társai) az NB I-ből is ismerték őt, majd a Versenybizottság elnöke lett.
   Civilben villanyszerelő volt, akkoriban úgy mondták, kiszállós, mert külső helyszíneken, a közvilágítás területén dolgozott. A villanyoszlopokra még mászóvassal mentek fel.

   (képünkön Kató Ferenc, az emlékverseny névadója)

 

Kupák, érmek sokasága

   A teke versenyek sajátossága, hogy egy pontos időrend szerint állnak fel a versenyzők négyen vagy hatan, néhol nyolcan, függően attól, hány pályán lehet egyszerre gurítani. Természetesen, mindenki a jelzett idő előtt érkezik, megfelelően bemelegítenek, majd a gurítások végeztével maradnak egy darabig szurkolni, aztán elmennek. Ez a körforgás ismétlődik, hol kevesebben, hol többen vannak egy aktuális etapon.

   3kato 3rd day hirdet 313A sajátossághoz tartozik, hogy az eredményhirdetésre sem jön el mindenki, hiszen lehet, hogy a nap végén már máshol van valamilyen programja. Így többnyire az utolsó sor játékosai, edzőik és szurkolóik vannak jelen.

  Ettől függetlenül felemelő érzés átvenni a kupát, az ilyen vagy olyan színű érmet, a különdíjakat.

   A legjobb női és férfi versenyzőnek járó kupát Rácz Jázmin (Bátonyterenye TK) és Farkas Sándor (VB-MIX) érdemelte ki, míg Deme Lajos, a BTSZ tiszteletbeli elnöke különdíját Bagári Zoltán (TJ Zbrojovka Vsetin) kapta (képünk).

   A Legjobb amatőr női játékos különdíjat Horváth Gáborné (EGIS) nyerte el.

 

   A XIV. Kató Ferenc Emlékverseny részletes eredményközlője IDE KATTINTVA érhető el.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

   A háromnapos verseny összes eseménye a XIV. Kató Ferenc Emlékverseny című facebook oldalon követhető.

   Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas