AD-blacklist1

2019
feb.
21

Egy sikeres torna margójára

Írta: Oszvald György

EYBL Zsiros 2 203leadA nemzetközi fiú U16-os kosárlabda torna egyik fordulóját rendezte meg a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia a Kada utcai csarnokban január 24-27-e között. A vendéglátó kőbányai csapat jól vizsgázott, Hajdu Péter elégedett volt a teljesítményükkel.

 

 

Véget ért a torna utolsó mérkőzése is, a házigazdák egy nagyon hajtós meccsen maradtak alul az Inter Bratislava csapatának fiataljaival szemben.

 

   Inter Bratislava – Zsíros Akadémia 68:55 (15:21; 11:9; 22:11; 20:14)

 

   Hajdu Péter és szervező társai a hagyományoknak megfelelően kiosztották az érmeket, átadták a csapat és a mérkőzés legjobbja címért járó kupákat, elkészültek a csapatfotók, s a műszaki stáb nekilátott a rendrakásnak.

   Ez öröm utáni pillanatokat használtuk ki, hogy Hajdu Péter, a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnökét (jobb oldali kép) egy rövid számvetésre kérjük.

 

   EYBL Zsiros 2 424Ez volt a negyedik Kőbányán rendezett nemzetközi U16-os torna. Ezt úgy fordítom le, hogy a Zsíros Akadémia bírja a szövetség bizalmát, jó a rendezés, a feltételek, máskülönben nem ide hozzák az eseményt. Mit lát, milyen jellegű fejlődést vagy nemzetközi trendeket a négy év alapján?

  – Annyit pontosítanék elöljáróban, hogy ezt a tornát nem a magyar, hanem a nemzetközi szövetség szervezi, s valóban, ez idáig méltók voltunk a bizalmukra. Valóban, elégedettek voltak a rendezéssel, az elhelyezéssel, a vendéglátással, a szakmai feltételekkel, hogy mást ne mondjak, most is minden mérkőzést élőben közvetítettünk az interneten. Jó az itteni torna visszhangja, örömmel jönnek hozzánk a csapatok.

 

   EYBL Zsiros 516A szakmai oldalról pedig azt kell elmondjam, hogy nagyot léptünk előre. Az elért eredményeink alapján megkaptuk a Nemzeti Akadémia címet. És ez azt jelenti, hogy elitképzés folyik nálunk, ami azt jelenti, hogy olyan játékosokat kell kinevelnünk, akik felnőtt korukra NB I-ben, és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. És, ha ebben a korosztályban tudunk válogatott játékost adni, mint ahogy kettő is van belőlük, nem dolgoztunk hiába. A kadett lányaink az ország első két-három csapat közé tartoznak, s ebbe az irányba haladnak a fiúk is.

 

   A lengyelek elleni meccsünk szenzációs volt, a fiúk a maximumot hozták ki magukból, annak ellenére, hogy az irányítónk lázas betegen játszott. Nagyszerű volt a szerbek elleni meccsünk is, és azt kell mondjam, hogy bár a lengyelek voltak az esélyesek, végig partiban voltunk. A mai, szlovákok elleni összecsapás pedig azt mutatta meg, hogy rövid a cserepadunk ahhoz, hogy a fárasztó és nagy odafigyelést igénylő emberfogás ellen játsszunk.

   – De, hát éppen ez a nemzetközi mérkőzések lényege, hogy tapasztalatot szerezzenek a gyerekek mindeféle technikából, taktikából, Nem?

   – Igen, ez így van, s most is találkoztak olyan megoldásokkal, amiket a hazai pályákon ritkán alkalmaznak. Igen, erről szól, a srácok fejlődésének nagy lökést adnak ezek a szituációk. Az sem elhanyagolható, hogy nem csak ide jönnek vendégek, de a csapataink viszonylag sokszor eljutnak külföldre.

   – Elégedett-e tornával, s a fekete-sárgában csípni próbáló hazai darazsakkal?

   – Igen, minden szempontból. Mind a szakmai vonal, mind az infrastruktúra megfelelő volt egy nemzetközi torna sikeres megrendezéséhez. Arra kellett figyelnünk, hogy a negyedik torna ne tegyen kényelmessé, ne rutinból szervezzünk. A srácok pedig, mint mondtam, az elvárt teljesítményt hozták.

 

   Éppen időben fejeztük be a rövid interjút, hogy még mikrofonvégre kapjuk a torna All Start csapat tagját, az U16 nemzeti válogatott tagját, Vámos Ádámot (jobbra. lent). Megjegyezzük, hogy az interjú után tudtuk meg, hogy beválogatták a január 31-e és február 3-a között megrendezett, igencsak rangos Szent István Kupán résztvevő csapatba.

 

   EYBL Zsiros 2 052Milyen magasság kell ahhoz, hogy válogatott legyél? Én 186 cm vagyok, s durván egy fejjel magasodsz fölém…

   – 197 cm magas vagyok, de nem ez dönti el, hogy meghívjanak a keretbe. Persze, ez is fontos tényező, de inkább a mutatott játék, a technika, az eredményesség a döntő.

   – Mennyit edzel egy héten?

   – Általában 5-6 edzésem van, plusz hétvégenként a meccsek.

   – Előfordul-e olyan, hogy edzés után – önszorgalomból – valamilyen figurát még külön is gyakorolsz?

   – Nem volt még ilyen, elég az edzés időtartama és mindig teljes erőbedobással végzem, amit az edző kér.

   – Bár sokan ismernek, azért mondd el, kérlek, hová jársz iskolába?

   – Kőbányán, a Szent László Gimnáziumban tanulok, kilencedikes vagyok, és tavaly nyelvi előkészítős voltam.

   – Úgy láttam a mai meccsen, hogy nemigen találtátok meg az ellenszert az ellenfél agyon szoros emberfogására, gyakorlatilag a meccsen végig ezt alkalmazták. Jól láttam?

   – Igazából az lett volna a jó, ha a csapatmunkánk összehangoltabb lett volna. Akkor a sok passzal többre jutottunk volna. Amit láttál, az inkább az egyéni megoldások sora volt: aki labdát kapott, egyedül vezette fel, hátha nem lesz előtte senki, de mindig volt valaki.

   – Elégedett vagy-e a csapat, benne saját magad, ezen a tornán nyújtott teljesítményével?

   – Igen! Jó meccseket játszottunk, szerintem azt nyújtottuk, amire e pillanatban képesek vagyunk.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  és  ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas