AD-blacklist1

2018
szep.
19

Örömsportolók, ha találkoznak

Írta: Oszvald György

SR A leadSenior atléták. Számukra már inkább öröm a versenyzés, mintsem a győzelem kényszere. Persze, sok esetben fontos az eredmény, no és ki mondaná egyértelműen, hogy nem akar győzni. Nincs ilyen. De nem ez a fő cél. A Fortuna Senior SE az idén augusztusban is megrendezte a senior atléták nemzetközi örömsportolását.

  

Miközben néhány rövidesen sorra kerülő kerületi sportesemény beharangozóját igyekszem összeállítani, egy más irányú „adósságomnak” is eleget kell tennem. Ez pedig a Fortuna SE augusztus közepén megrendezett Nemzetközi Senior Atlétikai Pályaversenyének felidézése, az ott történt legérdekesebb események közreadása.

 

Világcsúcs – csak úgy

 

   Hát, lássuk a XVI. kerületi Ikarus Sporttelepen ideális körülmények között lezajlott versenyeket!

   Először hadd szóljunk a résztvevőkről, tekintettel arra, hogy a versenykiírás az alsó korhatárt – nem éppen a szokványos senior kategória – 30 éves életkornál húzta meg, azzal, hogy felső korlát nincs.

   Nos, azt tapasztaltuk, hogy – természetesen a versenybíróság jóváhagyásával – néhány tinédzser is indult a versenyben, méghozzá a dobószámok között. A nyilvánvaló kérdésre, hogy – Hát ez hogy lehet? – alapos és kielégítő választ kaptunk Mészáros Miklós egyesületi elnöktől (World Throwers Club)

 

   SR A jr2– 2017-ben már másodjára rendeztük meg a Speciális Dobószámok Világbajnokságán a juniorok versenyét is. Ők a 20 éve alatti korosztály; nálunk 20 és 30 év között általános életkori kategória van, 30 felett pedig 5 éves ugrásokkal a szokásos senior kategóriák.

   No, tavaly az unokám a fiatalok között világcsúcsot dobott, amit itt, ezen a versenyen megjavított. A Fortuna versenyére pedig úgy kerültünk el, hogy elmondtam ezt az egészet Marikának, a verseny főszervezőjének, s ő jóváhagyta, hogy a fiatalok is elinduljanak – mondta Mészáros Miklós (a képen jobbra).

 

   Unokája, Mészáros Barna Bendegúz (a képen középen), az igmándi-kalapácsvetés újdonsült junior világbajnoka (U16), az Igmánd SC versenyzője azzal indított, hogy nem is akart dobóatléta lenni.

 

   SR A jr3– A nagyapám rávett, hogy kezdjek fel foglalkozni a dobással, de nem kell véresen komolyan venni, csak ahogy a kedvem tartja. Próbáljam ki, mire vagyok képes, merthogy erős vagyok. Belementem, s elég jó eredmények születtek. Majd benevezett tavaly a Tatán rendezett világbajnokságra, s két első hellyel zártam – idézte fel az eddigi sportkarrierjét a fiatal világbajnok. A Fortuna SE versenyén pedig 31,57 m-rel állította fel korosztálya   új világcsúcsát.

 

   Az még a történethez tartozik, hogy hét éven át kézilabdázott, s a speciális dobószámokra (súly magasbadobás, nyeles labda, igmándi kalapács) ezen előzmény után tért át.

 

Ugrás bottal, lécre homokba

 

   A magasugró számoknál Széles István (jobb oldali kép), egykori magasugró országos bajnok támasztotta a gátfutás akadályát, s figyelte a szemközti versenyzőket.

 

   SR A szelespista– Az idősebbek a hagyományos ollózó és hasmánt technikával ugrottak, de ez érthető is, hiszen a közismert Fosbury Flop már egészen más felkészültséget kíván. Bár az egyik hölgy ezt választotta, s láthatóan eredményes volt ezzel a módszerrel. 

   A 60 éves magasugró, (Pálinkás János, kategóriája győztese -a szerk.), 140 cm-t ugrott, s ez átszámítva egy ereje teljében lévő fiatal teljesítményére, úgy 2 méternek felel meg – értékelte ezt a versenyszámot.

   Megjegyezte még, hogy csodálja az idősebb embereket, hiszen a sérülésveszély ilyenkor már fokozottan jelen van, de azt is látja, jól felkészült 50-es, 60-as atlétákról van szó.

   István egyébként az 1981-es Magyar Atlétikai Bajnokságon 220 cm-rel állt a dobogó legmagasabb fokára. Egyéni csúcsa 224 cm volt!

 

   SR A 10probaBodnár Gábor (M60 kategória) budapesti atléta, a TFSE versenyzője (képünk).

   A 3.00 méteres magasság teljesítését sikerült lencsevégre kapni, s ez már egyéni csúcs volt, de Gábor sikeresen, elsőre vitte a 310 cm-t is. – 320 cm-nél viszont már „betliztem”, mert ez a magasság egészen másféle koncentrációt igényel, mint amire abban az állapotomban képes voltam. De így is nagyon örülök – monda. S ez valóban látszott, is mert közben szélesen mosolygott.

 

   Elmondta még, hogy ez a magasság biztató a világbajnokságra.

 

  – Ha tízpróbában, mert arra készülök, ezt megugrom, nem fog fájni a fejem a pontok miatt – nyilatkozta.

 

   Megköszöntük kedvességét, s jó versenyzést kívántunk, hiszen hátra volt még számára a magasugrás, amin 130 cm-nél tervezte a beszállást, majd a 60 m gátfutás és 400 m síkfutás.

 

 

Csak az óra volt az ellenfél

 

   Gajdos Tamás (M60 kategória) a 400 m-t 61,7 mp-re futotta. Gyakorlatilag fél pályás előnnyel ért a célba a második helyezett előtt, s meg is jegyezte egyik versenyző társának, hogy „ez ugyanannyi, mint a múltkor, s ha azon ott lettél volna, akkor megvan a 67,0 is”. Adódott a kérdés:

 

   SR A Gajdos1Nehéz dolog ellenfél nélkül futni? Lustább-e ilyenkor vagy ellenkezőleg, ösztönző, hogy csak a stopper az ellenfél?

   – Mindenekelőtt azt kell elmondanom, hiszen nem először vagyok itt, csodálatos versenyt rendez a Fortuna SE évről évre. Sőt, nagyon jó társaság is jön össze. Az is igaz, hogy nincs olyan tétje, mint egy országos bajnokságnak vagy egy nagyléptékű nemzetközi versenynek, de éppen ezrét oldott légkörű, családias hangulat uralkodik. Sajnálom, hogy a nagy ellenfelem, Müller Laci, akivel legutóbb az OB-n összecsaptunk, most nem állt rajzhoz. Hát, ha egyedül vagyok, egy 5-6 tized biztos bent ragad.

   SR A Gajdos2Csak a 400-ra nevezett?

   – Nem, a másik versenyszámom a 800 m lesz. És erre viszont nevezett Laci is, úgyhogy mégiscsak lesz versengés közöttünk., lesz, aki megszorongasson, s az sem baj, hogy ez a hosszabbik távon történik meg, hiszen a 800 m a fő számom, ebben készülök a Vb-re is, ami szeptember elején lesz Malagában.

   – Akkor mondhatjuk, hogy a Fortuna SE mostani versenye egyfajta felkészülési, erőfelmérési célt is szolgál?

– Igen, függetlenül attól, hogy nem volt itt minden ellenfelem, ez egy ragyogó felkészülési lehetőség volt. Sajnos, eléggé kevés senior versenyt rendeznek, s ez időben éppen jókor jött a szeptember 8-ai 800-as selejtező futamot tekintve.

 

*

 

   A versenyen egy vándorkupát ajánlott fel az MTTOSZ, ezt a gyulai csapat nyerte el. (képünk)

 

  SR A kdij GyulaA versenyen a Magyar Atlétikai Szövetség hivatásos versenybírói voltak a közreműködők, biztosítva az eredmé-nyek hitelességét.

   A lebonyolítás kísérő eseményein (regiszt-ráció, jegyzőkönyvezés, eredmények feldol-gozása, büfé, stb.) – sárga színű egyenpólókban – a Fortuna SE önkéntesei tűntek fel gyakorlatilag mindenütt.

   SR A helpers

  A versenyt segítő önkéntesek csapata

 

Slusszpoén

 

   Talán megbocsájt sz olvasó, no, meg a versenyzők, hogy kissé megkésve tettem fel a tudósítást. Szerencsémre, többen is említették, hogy készülnek a malagai senior vb-re, így nagyon büszkén mondhatom, hogy az ott részt vevő senior atléták a Fortuna SE versenyén korosztályaik győztesei, legrosszabb esetben is második helyezettjei voltak, s Malagában többen is a dobogó valamely fokára állhattak. Álljon itt tehát a lista, hogy mindenki megtudja, igencsak rangos mezőnye volt a budapesti versenynek.

 

Dobogós helyezést értek el Malagában:

 

SR A GosztolaiGosztolai Mária W70, diszkoszvetés, 1 kg – I. helyezett és súlylökés, 3 kg, - I. helyezett (képünk)

(a Fortuna versenyén súlylökésben és nehézkalapács-vetésben lett első helyezett.)

 

Kovács István M90, magasugrás – III. helyezett és hármasugrás – III. helyezett

(a Fortuna versenyén a hármasugrásban, kalapácsvetésben és nehézkalapács-vetésben lett első helyezett.)

 

Benczenleitner Ottó (M50), diszkoszvetés, 1,5 kg – III. helyezett

(a Fortuna versenyén diszkoszvetésben lett első helyezett)

 

Bodnár Gábor M60, tízpróba – III. helyezett

(a Fortuna versenyén rúdugrásban és 80 m gátfutásban I., magasugrásban és 400 m síkfutásban II. helyen végzett.)

 

   A malagai vb-n pontszerző helyeken végeztek (zárójelben a versenyszámaik), a Fortuna SE versenyén pedig – részben a malagaival azonos, részben attól eltérő számokban – első helyezettek lettek:

  Benes Magdolna W60 (kalapács), Gajdos Tamás M60 (800 m), Lóki Tamásné W80 (100 m), Mágó Dávidné W60 (magasugrás).

 

tamogatas

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


moccanj plakátKedves Gerinctorna Tagok!

 

   Igen eseménydúsra sikeredett az idei ősz sportesemények tekintetében. Ezek közül itt és most a legközelebbit, a Moccanj! sportfesztivált ajánlja a Kőbányai Sportszövetség elnöke.

 

Szeptember 23. vasárnap - MOCCANJ! Őszi sportfesztivál

 

A X. kerületi Újhegyi lakótelepen, a Közösségi Ház előtti, melletti terület (1108 Budapest, Újhegyi sétány, Tóvirág utca park)


A 15 sportágat, egészségügyi mérést és gyermekszigetet felsorakoztató esemény 10-14 óra között várja a tagszervezeti és a helyi gyermek, felnőtt, nyugdíjas sportolni vágyókat.

    Gyertek minél többen, unokákat is hozzátok magatokkal, minden ingyenes! Előzetes jelentkezést nem igényel.

 

   Biztató mosollyal